Mindfulness is een onderdeel van ACT en komt uit de meer Oosterse stromingen van mentaal welzijn en gezondheidszorg. Het is een afgeleide vorm van mentale training van meditatie. Mindfulness leert je om je aandacht bewust te richten op het huidige moment, je bewust te worden van wat daar plaats vindt zowel in jezelf als buiten jezelf. In plaats van je bewustzijn te laten afdwalen naar het verleden of de toekomst, focus je op wat er hier en nu gebeurt. Dit kan gaan om je ademhaling, de geluiden om je heen, of zelfs de gedachten die door je hoofd gaan. Het doel is om deze ervaringen zonder oordeel te observeren.
Hoe werkt Mindfulness?
Mindfulness draait om het ontwikkelen van een aandachtige houding. Je leert om stil te staan bij wat er op dit moment in je lichaam en geest gebeurt, zonder erin meegezogen te worden. Je leert om aanwezig te zijn met jezelf in je omgeving. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, train je je brein om minder snel te reageren op stress en spanningen maar je meer bewust te worden van wat er in en met jezelf gebeurt.
Deze oefeningen helpen je om beter om te gaan met negatieve emoties en gedachten en ze een plaatsje te geven. In plaats van jezelf te verliezen in piekeren of angst, leer je deze gevoelens op te merken en ze te accepteren zonder ze te veroordelen. Dit zorgt voor meer innerlijke rust en balans.
Hoe kan Mindfulness helpen in therapie?
Mindfulness kan een waardevolle aanvulling zijn op therapie. Het helpt je om bewuster te worden van je gedachten en gevoelens, wat essentieel is in het proces van persoonlijke groei en heling. Hier zijn een paar manieren waarop mindfulness je kan ondersteunen in therapie:
-
Stressvermindering: Mindfulness helpt om stress en spanning te verminderen door je aandacht te verleggen naar het huidige moment. Dit kan vooral nuttig zijn bij het omgaan met angst en burn-out.
-
Emotionele regulatie: Door mindfulness leer je om emoties te herkennen en te accepteren zonder direct te reageren. Dit kan helpen om betere keuzes te maken in hoe je omgaat met moeilijke situaties.
-
Zelfbewustzijn: Mindfulness vergroot je zelfbewustzijn, wat betekent dat je beter in staat bent om je eigen gedachten, gevoelens en gedragspatronen te herkennen. Dit is een belangrijke stap in het doorbreken van negatieve patronen en het ontwikkelen van nieuwe, gezondere gewoonten.
-
Verbeterde focus: Veel mensen ervaren dat mindfulness hun concentratie en focus verbetert. Dit kan vooral nuttig zijn in therapie, waar het belangrijk is om je te kunnen concentreren op het proces en de inzichten die je opdoet.
Mentale fitness voor het Brein
Mindfulness is een krachtige tool die je helpt om meer in het moment te leven en bewuster om te gaan met je gedachten en gevoelens. In combinatie met therapie kan het je ondersteunen bij het verminderen van stress, het reguleren van emoties, het vergroten van zelfbewustzijn en het verbeteren van je focus. Of je nu nieuw bent met mindfulness of al ervaring hebt, het kan een waardevolle bijdrage leveren aan je welzijn en je therapeutische proces. Tijdens therapie gebruik ik regelmatig mindfulness technieken om een laagje dieper te komen in wat er van binnen in jou gebeurt als het moeilijk wordt. Het is een tool die ik regelmatig inzet voor bewustwording en om even stil te staan bij wat iets met je doet en welke impact dat op je heeft.