Psychotherapie

Psychotherapie is werken aan jezelf of werken aan je relatie. Therapie is iets wat je doet uit vrije wil en omdat je graag ergens aan wilt werken. Zonder die motivatie wordt het lastig om succes te boeken. Therapie bestaat uit een intakefase, een behandelfase en een afsluiting. In mijn praktijk bied ik de volgende individuele en relatie therapeutische hulp aan: 

 

Individuele psychotherapie en counseling

Als psychosociaal therapeut en counselor werk ik zowel individueel als met koppels in relatietherapie. De individuele methodieken die ik hanteer zijn:

  • ACT Acceptance & Commitment therapie; een derde generatie cognitieve gedragstherapie. Speelser en meer op Oosterse leest geschoeid. ACT is een evidence based methodiek bij angst en fobieklachten, onrust, stress en burnout, depressie, problemen met zelfvertrouwen en assertiviteit. ACT werkt ondermeer met metaforen, mindfulness technieken, defusie en is waardengerichte therapie.
  • CGT cognitieve gedragstherapie; deze therapiesoort is gericht op het denken en het gedrag waarbij het onderscheid tussen disfunctioneel denken en functioneel denken gemaakt wordt. Niet effectieve denk- en gedragspatronen worden opgespoord om ze daarna middels oefeningen om te zetten in meer functioneel gedrag en verbeterde denkpatronen. Geschikt bij angst, stress, depressie, zelfvertrouwen en eigenwaarde problemen, fobieklachten. 
  • Oplossingsgerichte therapie: bij voorkeur wordt er gewerkt op een pragmatische manier door de klachten stuk voor stuk aan te pakken en samen te kijken naar wat het veroorzaakt heeft en wat er nu nodig is of hoe het aangepakt of opgelost kan worden. De vragen die ik stel, nodigen uit tot verdieping en het omhoog halen van innerlijke kennis zodat het brein zelf uitgedaagd wordt om met oplossingen te komen.
  • EMDR: EMDR kan ingezet worden bij angst, woede, wrok en trauma gerelateerde klachten. Het is een specifieke therapie waarbij gesprekssessies worden afgewisseld met het EMDR sessies waarbij de spanning wordt verlaagd door specifieke oogbewegingen of andere werkgeheugen belastingstaken. EMDR is een intensieve therapie waarbij er dieper op het brein wordt ingewerkt om (emotionele) spanning te verlagen.
  • Brainspotting: een afgeleide van de bekende EMDR therapie maar dan zonder de links/rechts beweging en meer gefocust op het natuurlijke helingsproces van de hersenen en het lichaam. Brainspotting werkt met een focuspunt en zachte bilaterale muziek waarbij signalen van het lichaam en de psyche leidend zijn voor het proces.
  • Traumatherapie; ik werk met trauma methodieken zoals de Levende erfenis van trauma (dr. Janina Fisher), PVT Polyvagaal theorie (dr. Deb Dana), therapie gebaseerd op de neurologische onderzoek van dr. Stephen Porges, Dr. Bessel van der Kolk, dr. Judith Hermans en dr. Gabor Maté.  

therapie, uitdaging, werken aan jezelf

Relatietherapie en Counseling

Waar is relatietherapie geschikt voor?
Relatietherapie is geschikt bij relatieproblemen zoals: communicatieproblemen, ruzies en conflicten, affaire, vreemdgaan, ontrouw, jaloezie en controlegedrag, problemen met hechting en verbinding zoals verlatingsangst, bindingsangst, aantrekken en afstoten. 

  • IBCT intercognitive behaverioul couple therapy; een cognitieve gedragstherapie speciaal ontwikkeld voor mensen met relatieproblemen. Een zeer pragmatische therapiesoort waarbij er drie hoofdgebieden aangepakt worden: communicatie verbeteren, acceptatie en tolerantie verbreden en daarna de positieve verbinding herstellen. De focus ligt vooral op het aanleren van nieuwe vaardigheden en inzicht krijgen in functioneel en disfunctioneel gedrag in relaties.
  • EFT Emotional Focus Therapy: een relatietherapie soort die meer gericht is op de gevoelsbeleving en het herstellen van verbinding en vertrouwen. Deze therapie richt zich vooral op de hechting en verbinding van een koppel of gezin. De focus ligt op de emotionele beleving en aansluiting maken bij elkaar.
  • Geweldloos communiceren: een vier stappen systeem om beter te leren communiceren en meer inzicht te krijgen in jezelf en de ander en hoe de interactie te verbeteren. Het is een praktische methodiek die flink wat oefeningen heeft waarmee je aan de slag kan samen om de relatie te verbeteren.

relatie verbeteren