ACT, oftewel Acceptance and Commitment Therapy, is een vorm van psychotherapie die valt onder de categorie van derde generatie cognitieve gedragstherapieën. Het werd ontwikkeld in de late jaren 1980 door Steven C. Hayes en zijn collega's. ACT is bedoeld om mensen te helpen meer  psychologische flexibiliteit te ontwikkelen en om goed om te gaan met moeilijke gedachten en emoties, zodat ze een betekenisvol leven kunnen leiden.

De kernprincipes van ACT 

  1. Acceptatie: In plaats van te proberen ongemakkelijke gedachten en emoties te vermijden of te onderdrukken, moedigt ACT aan om ze te accepteren als natuurlijke menselijke ervaringen. Door deze gevoelens te erkennen en toe te laten, kunnen individuen het gevecht en de emotionele pijn die gepaard gaat met het controleren of elimineren ervan verminderen.

  2. Cognitieve Defusie: ACT helpt je om afstand te nemen van je gedachten en ze te zien voor wat ze zijn - slechts gedachten. Technieken voor cognitieve defusie streven ernaar om de onbehulpzame denkpatronen te verminderen en een gezondere relatie met je eigen gedachten te bevorderen.

  3. Aanwezig Zijn: ACT benadrukt mindfulness en aanwezig zijn in het moment. Mindfulness-oefeningen helpen individuen om in contact te komen met hun ervaringen zonder oordeel en met volledig bewustzijn, wat stress kan verminderen en de helderheid kan vergroten.

  4. Zelf-als-Context: ACT moedigt individuen aan te erkennen dat ze meer zijn dan hun gedachten, gevoelens of ervaringen. Door zich te identificeren met een gevoel van zelf dat transcendent is aan deze mentale fenomenen, kunnen individuen meer stabiliteit vinden in uitdagende tijden.

  5. Waarden: Het identificeren en verduidelijken van persoonlijke waarden is een centraal aspect van ACT. Individuen worden aangemoedigd om te onderzoeken wat voor hen echt belangrijk is en deze waarden als kompas te gebruiken om hun acties en beslissingen te sturen.

  6. Toegewijde Actie: De laatste stap van ACT omvat het ondernemen van doelgerichte actie die in lijn ligt met iemands waarden. Dit betekent zich inzetten voor gedrag dat individuen dichter bij hun waardevolle doelen en levensrichting brengt, zelfs als er zich moeilijkheden of ongemak voordoen.

 

English ACT therapy available

Je hebt een keuze! Het Keuzepunt uit de ACT

Hulp bij angst, depressie, stress door meer psychologische flexibiliteit

Het therapeutische proces in ACT omvat het helpen van individuen bij het cultiveren van psychologische flexibiliteit, wat de mogelijkheid is om zich aan te passen aan verschillende situaties en emoties terwijl ze zich blijven inzetten voor het leiden van een betekenisvol leven. Deze aanpak kan bijzonder effectief zijn bij aandoeningen zoals angst, depressie, stress, chronische pijn en andere psychologische problemen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel ACT veel mensen kan helpen, niet alle therapeutische benaderingen voor iedereen hetzelfde werken. Als je overweegt om ACT of een andere therapie te volgen, is het essentieel om een gekwalificeerde therapeut te raadplegen om de beste aanpak voor jouw specifieke behoeften en zorgen te bepalen. Ik ben ACT getraind als therapeut en werk inmiddels al jaren met deze fijne methodiek, met goede resultaten. Neem contact met me op voor meer informatie of een afspraak als je graag ACT wil.

 

The Choicepoint (English)