Traumafocused ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een gespecialiseerde vorm van Acceptance and Commitment Therapy die zich richt op het behandelen van trauma en de gevolgen daarvan. Deze therapie combineert de principes van ACT met technieken die specifiek zijn ontworpen om trauma te verwerken en integreren.

Basisprincipes van ACT

ACT is een vorm van therapie die mensen helpt om hun gedachten en gevoelens te accepteren in plaats van ertegen te vechten. Het doel is om een betekenisvol leven te leiden ondanks pijnlijke ervaringen en emoties. ACT richt zich op zes kernprocessen:

  1. Acceptatie: Het ruimte maken voor onaangename gedachten en gevoelens in plaats van ze te vermijden.
  2. Cognitieve Defusie: Het veranderen van de manier waarop je je gedachten ziet, zodat ze minder invloed op je hebben.
  3. Contact met het Hier en Nu: Het volledig aanwezig zijn in het huidige moment.
  4. Zelf als Context: Het besef dat je meer bent dan je gedachten, gevoelens en ervaringen.
  5. Waarden: Het identificeren van wat echt belangrijk voor je is in het leven.
  6. Toegewijde Actie: Het ondernemen van acties die in lijn zijn met je waarden, ondanks eventuele obstakels.

Hoe Werkt Traumafocused ACT?

Traumafocused ACT past deze zes kernprocessen toe in de context van trauma. Het doel is om de impact van traumatische ervaringen te verminderen door een gezonde relatie met je gedachten en gevoelens te ontwikkelen. Hier zijn enkele manieren waarop Traumafocused ACT werkt:

Acceptatie van Traumagerelateerde Emoties

In plaats van traumagerelateerde emoties zoals angst, verdriet en woede te onderdrukken of te vermijden, moedigt Traumafocused ACT aan om deze emoties te accepteren. Door acceptatie leer je om deze gevoelens te ervaren zonder dat ze je leven beheersen. Je gaat er als het ware 'doorheen' maar dan uiteindelijk nog zonder de heftige lading die er bij trauma op zit.

Cognitieve Defusie van Traumatische Gedachten

Traumafocused ACT helpt je om afstand te nemen van beangstigende en beperkende gedachten die voortkomen uit trauma. Door deze gedachten te zien als slechts woorden of beelden, verliezen ze hun macht over je. Dit noemen we ook wel defusie. We ontladen bepaalde nare overtuigingen of ideeën waarmee jij nu nog vast aan je trauma zit.

Herstellen van het Contact met het Hier en Nu

Trauma kan ervoor zorgen dat je gevangen raakt in het verleden of je zorgen maakt over de toekomst. Traumafocused ACT helpt je om terug te keren naar het hier en nu, zodat je je volledig kunt richten op het huidige moment.

Identificatie van Waarden

Traumafocused ACT helpt je om te ontdekken wat echt belangrijk voor je is, ondanks je traumatische ervaringen. Door je waarden te identificeren, kun je richting geven aan je leven en keuzes maken die in lijn zijn met wat je werkelijk wilt.

Toegewijde Actie Ondernemen

ACT moedigt je aan om stappen te ondernemen die je leven betekenis geven, zelfs als je angstig of onzeker bent. Dit kan variëren van kleine dagelijkse acties tot grotere, levensveranderende beslissingen.

Voordelen van Traumafocused ACT

Traumafocused ACT biedt verschillende voordelen voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van trauma:

  • Vermindering van Trauma Symptomen: Door acceptatie en defusie kunnen de intense emoties en gedachten die gepaard gaan met trauma verminderen.
  • Verhoogde Veerkracht: ACT versterkt je vermogen om met moeilijke situaties om te gaan en veerkrachtiger te worden.
  • Verbeterde Emotionele Regulatie: Door acceptatie en mindfulness leer je beter om te gaan met je emoties.
  • Meer Levenskwaliteit: Door te leven naar je waarden, kun je een meer bevredigend en betekenisvol leven leiden.

Beginnen met Traumafocused ACT

Het starten van Traumafocused ACT kan een belangrijke stap zijn naar herstel en welzijn. Als ervaren therapeut in traumaverwerking en ACT, bied ik een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt werken aan het accepteren van je trauma en het opbouwen van een waardevol leven.

Wil je meer weten over Traumafocused ACT en hoe het jou kan helpen? Neem dan contact met mij op voor meer informatie of een afspraak. Samen kunnen we de mogelijkheden verkennen en een behandelplan opstellen dat aansluit bij jouw behoeften en doelen.

Je staat er niet alleen voor. 

Neem contact op voor hulp en ondersteuning bij trauma.


Trauma focused ACT in English available.

Trauma in the Brain (English)