Als je je in een situatie bevindt waarbij jij of je partner is vreemdgegaan dan bevind je je nu waarschijnlijk in een rollercoaster van gevoelens en emoties. Onzekerheid, angst, boosheid, verdriet spelen vaak op bij degene die bedrogen is en de partner die is vreemdgegaan voelt vaak spijt, schaamte of schuldgevoelens, verwarring. Beiden kunnen enorme stress, onrust en angst ervaren als het gaat om de eigen relatie en de toekomst. Hoe moet het nu verder? Gaan jullie uit elkaar of wil je samen toch verder gaan? Valt het gezin nu uit elkaar? Geef je het allemaal op? Hoe kom je hier doorheen? 

Wat is overspel of vreemdgaan?

Overspel verwijst naar een situatie waarin een persoon buiten zijn of haar eigen relatie een intieme relatie aangaat met iemand anders. Dit kan een pijnlijke en verwarrende ervaring zijn, zowel voor de persoon die wordt bedrogen als voor degene die ontrouw is. Als je je in een dergelijke situatie bevindt, is het belangrijk om te erkennen dat gevoelens van schuld, angst, woede en verdriet normaal kunnen zijn.

Vreemdgaan kan om verschillende redenen plaatsvinden, waaronder ontevredenheid in de huidige relatie, gebrek aan communicatie of verbinding, emotionele leegte, verleiding of persoonlijke issues of problemen. Het is essentieel om te begrijpen dat de oorzaken complex kunnen zijn en dat het niet altijd de schuld is van een van de partners. 

Hulp en Ondersteuning bij een affaire

Als je betrokken bent bij overspel, is het belangrijk om te weten dat er hulp beschikbaar is. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:

  1. Communiceer: Open en eerlijke communicatie met je partner is cruciaal. Als je partner degene is die ontrouw is, is het essentieel dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en bereid zijn om te praten over wat er is gebeurd. Hete wegmoffelen of weigeren er over te praten, zal de problemen niet oplossen en de afstand tussen jullie enkel vergroten. Hiermee voorkom je geen tweede keer.

  2. Overweeg therapie: Relatietherapie kan enorm nuttig zijn bij het aanpakken van de problemen die overspel hebben veroorzaakt. Ik kan jullie helpen om de communicatie te verbeteren, emoties beter te begrijpen en om een gezonde manier te vinden om met deze moeilijke situatie om te gaan. 

  3. Zoek individuele hulp: Als je worstelt met de gevolgen van overspel, is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Individuele therapie kan je helpen om je emoties te begrijpen, te verwerken en om rustiger te worden.

  4. Geef het tijd: Het herstellen van vertrouwen en het helen van de emotionele wonden kost tijd. Wees geduldig met jezelf en je partner terwijl jullie samenwerken om de relatie te herstellen. Het is niet binnen een paar weken of maanden weer helemaal oké. 

  5. Zoek steun: Praat met vrienden, familie of mensen in vergelijkbare situaties. Steun krijgen van anderen kan je helpen om je minder geïsoleerd te voelen en nieuwe inzichten te krijgen. Merk je dat het praten met anderen enkel je nog meer verward maakt of je niet helpt zoek dan een onafhankelijk iemand waar jij je verhaal kwijt kan. Die objectief met je meekijkt.

  6. Overweeg de toekomst: Soms kan het vinden van een weg voorbij vreemdgaan betekenen dat je de relatie beëindigt. Het is belangrijk om te onthouden dat dit geen teken van zwakte is, maar eerder van zelfzorg en respect voor je eigen welzijn. De ervaring leert echter dat de meeste mensen wél door willen met de relatie en niet alles meteen weg willen gooien wat er is opgebouwd. Voor die mensen is relatietherapie na vreemdgaan erg helpend.

Kans van slagen na vreemdgaan

Het omgaan met overspel, vreemdgaan of een affaire is een complex proces dat veel emoties met zich meebrengt. Onthoud dat er hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je gevoelens, open te staan voor communicatie en de juiste stappen te nemen om voor jezelf te zorgen. Bij 75% van de stellen die te maken hebben gehad met vreemdgaan, komt het weer goed en is de relatie vaak beter en sterker dan voorheen. 

Als je merkt dat je het moeilijk vindt om met deze situatie om te gaan, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken, neem contact met mij op als je meer informatie of een afspraak wilt. Als getraind relatietherapeut kan ik jullie begeleiden bij het verwerken van de emoties en helpen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de relatie en de toekomst.

 

Wat doe je als je partner vreemdgaat?