Je hechtingsstijl heeft een grote invloed op hoe je relaties ervaart en onderhoudt. Dit begint in je kindertijd en wordt gevormd door de band die je met je ouders of verzorgers hebt opgebouwd. Die hechting bepaalt hoe je later in je volwassen leven omgaat met intimiteit, vertrouwen en conflicten in relaties. Hoe je relaties er later uitzien en zich ontwikkelen begint dus al met wat je van huis uit hebt meegekregen (en niet hebt meegekregen).

Veilige hechting en relaties

Als je een veilige hechtingsstijl hebt, betekent dit dat je als kind hebt geleerd dat je op anderen kunt vertrouwen. Je verzorgers waren waarschijnlijk betrouwbaar, liefdevol en reageerden goed op je behoeften. Hierdoor voel je je veilig in relaties en heb je vertrouwen in je partner. Je bent in staat om zowel onafhankelijk als verbonden te zijn. Conflicten los je meestal op een constructieve manier op, zonder dat je je bedreigd of verlaten voelt.

In een relatie betekent dit dat je open en eerlijk communiceert, en dat je het niet erg vindt om je kwetsbaar op te stellen. Je bent niet bang om intimiteit aan te gaan, maar je hebt ook geen problemen met tijd voor jezelf. Je voelt je op je gemak bij het uiten van je behoeften en wensen, en je bent in staat om je partner te steunen zonder jezelf te verliezen.

Onveilige hechtingsstijlen en relaties

Bij een onveilige hechtingsstijl ligt het anders. Er zijn drie hoofdtypen van onveilige hechtingsstijlen: angstig, vermijdend en gedesorganiseerd.

1. Angstige hechting: Als je een angstige hechtingsstijl hebt, ben je vaak bang om verlaten te worden. Dit komt vaak doordat je verzorgers in je jeugd inconsistent waren in hun aandacht en zorg. Soms waren ze er voor je, maar soms ook niet. In relaties ben je dan vaak aanhankelijk en heb je constante bevestiging nodig. Je kunt jaloers of bezitterig worden, en kleine signalen van afstandelijkheid van je partner kunnen leiden tot grote zorgen en paniek. Vaak zie je ook onzekerheid, verlatingsangst of controleergedrag in ernstigere gevallen.

2. Vermijdende hechting: Met een vermijdende hechtingsstijl heb je geleerd om op jezelf te vertrouwen omdat je verzorgers emotioneel en/of fysiek vaak onbereikbaar waren. Je hebt moeite om je kwetsbaar op te stellen en probeert afstand te houden in relaties. Intimiteit kan benauwend voor je voelen, en je hebt de neiging om je partner gevoelsmatig op afstand te houden, vooral als ze te dichtbij komen of te veel van je vragen. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid in de relatie, zelfs als je fysiek samen bent. 

3. Gedesorganiseerde hechting: Een gedesorganiseerde hechtingsstijl komt vaak voort uit een chaotische of zelfs traumatische jeugd. In relaties kun je hierdoor een mix van angst en vermijding laten zien. Je hebt misschien intense emoties en wisselende gedragingen: de ene keer trek je je partner aan, de volgende keer duw je ze weg. Dit kan leiden tot verwarring en instabiliteit in de relatie, omdat je moeite hebt om consistent te reageren.

Hoe je hechtingsstijl je relatie beïnvloedt

Jouw hechtingsstijl kan de dynamiek van je relatie sterk beïnvloeden. Twee mensen met een veilige hechtingsstijl zullen waarschijnlijk een stabiele en liefdevolle relatie hebben. Maar als een van jullie een onveilige hechtingsstijl heeft, kan dit leiden tot spanningen en misverstanden. Gelukkig is hechting niet in steen gebeiteld. Met zelfinzicht en eventueel therapie kun je leren om je patronen te herkennen en te werken aan een gezondere manier van omgaan met relaties. Wil je hier hulp voor, neem dan gerust contact met mij op. 

 

The Attachment Theory is the Science of Love