Een van de problemen waar veel mensen mee worstelen, zijn hechtingsproblemen. Ze hebben diepe impact op iemands leven en relatie en ze zijn niet zelden de oorzaak van veel problemen, die iemand in zijn leven tegenkomt. Vaak zijn mensen onbewust van het feit dat ze hechtingsproblemen hebben, dit maakt dat er in therapie kortdurend gewerkt wordt aan symptoombestrijding van psychische klachten zoals angst, stress of zelfbeeld problemen zonder de oorzaak aan te pakken met als gevolg dat klachten steeds terugkomen of verergeren op den duur.

Wat zijn Hechtingsproblemen?

Hechtingsproblemen ontstaan vaak in de kindertijd en hebben te maken met de manier waarop je je verbindt met anderen. Misschien heb je in je jeugd niet de veilige, liefdevolle relaties ervaren die je nodig had. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met vertrouwen, intimiteit en het aangaan van gezonde relaties in je volwassen leven.

Herken je jezelf hierin?

Hechtingsproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten, dit hangt af van de hechtingsstijl die je hebt. Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je hechtingsproblematiek hebt:

  • Moeite met Vertrouwen: Je vindt het lastig om anderen te vertrouwen, zelfs als ze je nooit teleurgesteld hebben.
  • Angst voor Verlaten: Je bent vaak bang dat mensen die je liefhebt, je zullen verlaten. Of je hebt angst voor verlies.
  • Moeite met Intimiteit: Je voelt je ongemakkelijk bij emotionele of fysieke nabijheid. 
  • Problemen met Relaties: Je kiest ervoor om geen diepgaande relaties aan te gaan omdat je bang bent om gekwetst te worden of je wordt heel snel verliefd en klampt je al snel aan iemand vast, als hij of zij aardig tegen je is.
  • Laag zelfbeeld of Minderwaardigheidsgevoelens: Je denkt dat je niet oké bent en neigt naar het heel goed willen doen of pleasegedrag. 
  • Moeite met emoties en gevoelens: Je kan heel emotioneel zijn en moeite hebben om je emoties en gevoelens te reguleren of je kan je juist heel gevoelloos voelen. Als er nauwelijks connectie is met je gevoelsbeleving.

Hoe Hechtingsproblemen je leven beïnvloeden

Hechtingsproblemen kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt, zelfs als je omringd bent door mensen. Er bestaat een veilige hechting en er bestaan verschillende onveilige hechtingsstijlen. Ze kunnen ook leiden tot stress, angst en zelfs depressie. Relaties met partners, vrienden, en familie kunnen hieronder lijden, wat het nog moeilijker maakt om een gevoel van verbondenheid en mentale veiligheid te vinden. Vaak zie je relatieproblemen bij mensen met hechtingsproblemen.

Hoe ik je helpen?

Als psychosociaal therapeut bied ik een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt werken aan je hechtingsproblemen. Hier zijn enkele manieren waarop ik je kan helpen:

  • Inzicht Krijgen: Samen gaan we op zoek naar de oorzaken van je hechtingsproblemen en hoe deze je leven beïnvloeden.
  • Verwerken van Emoties: We werken aan het erkennen en verwerken van onverwerkte emoties en trauma's uit het verleden.
  • Ontwikkelen van Gezonde Relaties: Ik help je bij het ontwikkelen van vaardigheden om gezonde en veilige relaties aan te gaan.
  • Zelfvertrouwen opbouwen: We werken aan het opbouwen van je zelfvertrouwen en eigenwaarde, zodat je beter in je vel zit en je zekerder voelt met jezelf, in wat je doet en in relaties.

Neem de eerste stap

Herken je jezelf in bovenstaande beschrijvingen? Weet dan dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Het kan eng zijn om de eerste stap te zetten, maar het is een moedige en belangrijke stap naar een gelukkiger en vervullender leven.

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kunnen we bespreken hoe ik je het beste kan ondersteunen en een behandelplan opstellen dat bij jou past. Je kunt bellen, een e-mail sturen, of het contactformulier op deze website invullen.

Therapy in English language possible