Heb je vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Heb je moeite om jezelf positief te zien en te waarderen? Misschien worstel je met een laag zelfbeeld, een lage eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen. Dit zijn veelvoorkomende problemen waar veel mensen mee te maken hebben, en het goede nieuws is dat er hulp beschikbaar is.

Wat is een Laag Zelfbeeld?

Een laag zelfbeeld betekent dat je een negatieve kijk hebt op jezelf. Je ziet vooral je tekortkomingen en fouten, en het is moeilijk voor je om je positieve eigenschappen te erkennen. Dit kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt en twijfelt aan je eigen kunnen. Het maakt je vaak ongelukkig en belemmert je in je leven, werk en relaties.

Wat is Lage Eigenwaarde?

Lage eigenwaarde gaat over hoe waardevol je jezelf vindt. Als je een lage eigenwaarde hebt, geloof je misschien dat je minder waard bent dan anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf onderwaardeert en moeilijk 'nee' kunt zeggen, omdat je denkt dat je niet het recht hebt om voor jezelf op te komen. Vaak zie je ook moeite met grenzen aangeven. Hierdoor wordt je stressgevoelig.

Wat is Weinig Zelfvertrouwen?

Weinig zelfvertrouwen betekent dat je twijfelt aan je eigen capaciteiten en dat je bang bent om fouten te maken. Dit kan je weerhouden van het aangaan van nieuwe uitdagingen en het bereiken van je doelen. Je kunt je zorgen maken over wat anderen van je denken en moeite hebben om jezelf te laten zien zoals je bent. Het belemmert je persoonlijke groei en ontwikkeling en je komt vaak in een negatieve cirkel terecht.

Hoe herken je dit bij jezelf?

Hier zijn enkele signalen die kunnen wijzen op een laag zelfbeeld, lage eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen:

  • Negatieve zelfspraak, zoals "Ik ben niet goed genoeg" of "Ik kan dit niet".
  • Angst om nieuwe dingen te proberen uit angst om te falen.
  • Moeite met het accepteren van complimenten.
  • Perfectionisme en de angst om fouten te maken.
  • Please gedrag, je eigen behoeften ondergeschikt maken aan die van een ander.
  • Sociale angst en het vermijden van situaties waarin je beoordeeld zou kunnen worden.

Wat kan je doen aan zelfbeeld problemen?

Het is belangrijk om te weten dat je hier niet alleen mee hoeft te worstelen. Als psychosociaal therapeut kan ik je helpen om je zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren. Samen kunnen we werken aan:

  • Zelfbewustzijn: Inzicht krijgen in je gedachten en gevoelens.
  • Positieve Zelfspraak: Leren om op een vriendelijke en ondersteunende manier tegen jezelf te praten.
  • Grenzen Stellen: Je eigen behoeften en grenzen erkennen en respecteren.
  • Zelfacceptatie: Jezelf accepteren zoals je bent, met al je sterke en zwakke punten.

Neem de eerste stap naar een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen

Wil je werken aan een positiever zelfbeeld, hogere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen? Neem dan contact op voor meer informatie of hulp. Samen kijken we naar jouw specifieke situatie en bepalen we hoe we het beste kunnen werken aan jouw persoonlijke groei.


Als je vragen hebt of direct een afspraak wilt maken, neem dan gerust contact met mij op. Ik sta voor je klaar om je te ondersteunen op je weg naar meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.