Artikelen, ervaringen, informatie, wetenswaardigheden en tips m.b.t. psychische onderwerpen, psychologische zorg, relaties en mentale fitheid. Blader door de verschillende berichten en geef gerust een reactie als je je eigen ervaring kwijt wilt.

 

Wat is Relatietrauma?

Relatietrauma ontstaat wanneer een relatie – die eigenlijk veiligheid, steun en liefde zou moeten bieden – herhaaldelijk onveilig blijkt te zijn. Het gaat hierbij vaak niet om één enkele pijnlijke ervaring, maar om een patroon van kwetsing, onzekerheid of emotionele verwarring over langere tijd.

Lees meer »

Zon, Zee en… Scheiding?

De koffers zijn weer uitgepakt. De was ligt in de machine. De kinderen zijn alweer opgehaald door opa en oma. En jij… jij voelt alleen maar leegte. Misschien had je gehoopt dat deze vakantie het keerpunt zou zijn. Even tijd voor elkaar, zonder de drukte van werk, school, sportclubs en sociale verplichtingen. Misschien dacht je: als we maar samen zijn, in de zon, dan komt het wel goed.

Lees meer »

Als je hersenen als spieren zijn.. wat voor invloed heeft AI dan?

De invloed van AI op onze hersenen is een fascinerend onderwerp, vooral als we het combineren met de metafoor van hersenen als spieren. Na het lezen van dit artikel, vroeg ik me al denkend af: 'wat gaat de invloed van AI zijn op onze hersenen op de lange termijn?' AI biedt ons enorme mogelijkheden om cognitieve uitdagingen aan te gaan, maar het roept ook vragen op over de langetermijneffecten van afhankelijkheid van technologie voor onze mentale inspanning. Ik dacht.. ik vraag het ChatGPT eens...

Lees meer »

De spiraal als symbool van leven

Soms lijkt het alsof je vastzit in een terugkerend patroon. Je dacht dat je iets had verwerkt — een oud verdriet, een terugkerende angst, een hardnekkige overtuiging — maar ineens is het daar weer. Je voelt je misschien gefrustreerd: “Ben ik dan helemaal terug bij af?”Maar wat als dit geen terugval is… maar een spiraal?

Lees meer »

Van Vertrouwensbreuk naar Verbinding

Soms gebeurt er iets in je relatie waardoor alles wat vanzelfsprekend leek, ineens op losse schroeven staat. Overspel. Emotionele ontrouw. Een geheim dat aan het licht komt. Een grens die overschreden werd. Het vertrouwen is beschadigd — en je weet niet of het ooit nog wordt zoals het was. Misschien denk je: Is dit het einde? Of kan er toch iets nieuws ontstaan uit wat nu zo kapot voelt?

Lees meer »

De griezelige waarheid over je brein (die niemand je vertelt)

Wist je dat onjuiste informatie zich zes keer sneller verspreidt op sociale media dan de waarheid? Ja, echt. Fake news heeft een turbo aan z’n kont en eerlijke, genuanceerde informatie lijkt er met een slakkengangetje achteraan te sjokken. En nee, dat komt niet omdat mensen dom zijn. Het is juist ons slimme, energiezuinige brein dat ons hierin soms behoorlijk op het verkeerde been zet. Dat maakt het zo lastig!

Lees meer »

Wat het brein doet als we sterven: een laatste lichtsignaal?

Stel je voor: het hart stopt… en op datzelfde moment licht het brein op. Alsof er nog één laatste boodschap wordt uitgezonden. Een afscheidsvlam. Een signaal. Geen vaag spiritueel idee, maar keiharde wetenschap. Voor het eerst ooit is dit in beeld gebracht: hersenactiviteit vlak na het overlijden. Niet een beetje, maar een krachtige uitbarsting van gamma-golven – de hersengolven die we normaal zien bij diepe concentratie, visuele verwerking, herinneringen en… bewustzijn.

Lees meer »

Trauma en machteloosheid: waarom juist dat je zo kan raken

💥 Waarom raakt het ene moment je diep en lijkt het andere van je af te glijden? Niet elke nare ervaring laat een trauma achter. Maar sommige gebeurtenissen blijven in je systeem haken, ook al is het allang voorbij. Je voelt je sindsdien anders, onveiliger, emotioneler of juist afgestompt. Alsof er iets is geknakt in jou.

Lees meer »

Als iemand té aardig doet…

Ken je dat? Iemand is zó lief, zó aardig, zó persoonlijk dat het eigenlijk… te veel wordt. Anderen lijken helemaal enthousiast over die persoon – “Wat een warme, open man!” – maar jij voelt juist iets anders: onrust. Argwaan. Alsof je op scherp wordt gezet.

Lees meer »

De leugenaar in je hoofd

Ken je dat stemmetje in je hoofd dat overal een verklaring voor heeft? Dat razendsnel conclusies trekt, overal een reden voor zoekt, en alles wil controleren? Don Miguel Ruiz noemt dit stemmetje in zijn boek The Voice of Knowledge: “de leugenaar in je hoofd”.

Lees meer »

Hoe je smartphone stiekem je brein kaapt

Ik pak even snel mijn telefoon om iets op te zoeken. Of om een appje te sturen op een vraag van een cliënt. Maar voor ik het weet ben ik alweer drie reels, twee facebookverhalen en een paar kattenfilmpjes verder. En wat ik ook alweer ging doen? Wég...

Lees meer »

Ben jij omringd door bruistabletjes of zuigtabletjes?

Soms hoor je iets dat meteen raakt. Zo zei iemand laatst iets dat bleef hangen:"Je hebt verschillende mensen in je leven. Sommige zijn bruistabletjes en sommige zijn zuigtabletjes. De ene soort geeft energie en is inspiratief, de andere soort kost je veel energie en zuigt je leeg. Die laatste soort wil ik niet meer om me heen hebben. Dat heb ik lang genoeg gehad en het heeft me leeggezogen."

Lees meer »

Rouwen om wie je had kunnen zijn

We denken bij rouw vaak aan het verlies van een dierbare. Maar rouwen gaat over meer dan dat. Je kunt ook rouwen om iets wat er nooit geweest is. Om de liefde die je als kind niet kreeg. De veiligheid die je gemist hebt. De ruimte om jezelf te zijn. Dit gaat over hechting en verbinding. Misschien herken je het: een gevoel van gemis dat moeilijk te plaatsen is. Alsof je ergens onderweg iets belangrijks kwijtgeraakt bent — of misschien wel nooit gehad hebt.

Lees meer »

Verdrongen emoties: wat je wegduwt, blijft in beweging

Soms voel je je gespannen, somber of juist vlak, zonder duidelijke reden. Alsof er iets onderhuids speelt. Dat iets kan een verdrongen emotie zijn. Gevoelens die ooit te heftig of te pijnlijk waren om te voelen, verdwijnen niet zomaar – ze vinden andere manieren om zich te uiten.

Lees meer »

Bodembacterie als natuurlijk antidepressivum?

Heb je weleens gemerkt dat je je rustiger voelt na een middagje tuinieren? Of dat je hoofd helderder wordt tijdens een wandeling door het bos? Dat is geen toeval. De natuur heeft een helende werking op ons brein. En nu blijkt: dat komt ondermeer door iets héél kleins – een bodembacterie die werkt als een natuurlijk antidepressivum.

Lees meer »

Trauma zet zich vast – in lijf, hoofd én hart

Als je iets traumatisch meemaakt, dan kan het voelen alsof die gebeurtenis je volledig overspoelt. Alsof het in één klap alles bepaalt: hoe je denkt, voelt, reageert. Alsof jouw leven zich vanaf dat moment opsplitst in voor en na. Het lastige is: het brein slaat trauma anders op dan gewone herinneringen. Soms zó heftig dat het als kluwen in ons brein, hart en lichaam blijft hangen. En daar komen integratie en differentiatie in beeld.

Lees meer »

Ben jij je trauma of heb je iets meegemaakt?

Wanneer je iets ingrijpends hebt meegemaakt, voelt het vaak alsof het je hele leven overneemt. Alsof jij en het trauma samenvallen. Niet: “ik heb iets ergs meegemaakt,” maar: “ik bén beschadigd. Ik bén niet veilig. Ik bén dat trauma.” En dat is precies wat zoveel pijn doet. Niet alleen de gebeurtenis zelf, maar ook de manier waarop je jezelf erna bent gaan zien. Daarom is een van de belangrijkste stappen in traumaverwerking: loskomen van die identificatie.

Lees meer »

De kracht van verwachting — wat het placebo-effect ons leert over heling

Stel je voor: je slikt een pil, denkt dat die je beter maakt… en dat gebeurt ook. Alleen: die pil bevat helemaal geen werkzame stof. Dat is het placebo-effect. En nee, het is geen trucje. Het laat juist iets ongelooflijks zien: jouw lichaam reageert op jouw verwachting. Je brein stuurt signalen uit, hormonen komen in beweging, je zenuwstelsel ontspant. Alleen maar omdat jij denkt: dit helpt mij.

Lees meer »

Wat heeft Kwantumfysica met Heling te maken?

Misschien heb je het wel eens gehoord: "Alles is energie", of "Je gedachten beïnvloeden je lichaam". Het klinkt mooi — maar ook een beetje vaag. Toch zit er iets in wat steeds meer wetenschappers en therapeuten fascineert: de verbinding tussen kwantumfysica en heling. Ik vind het maar moeilijke materie en probeer te begrijpen hoe het een en ander elkaar beïnvloedt en wat kan je daar dan mee? Wat is kwantumfysica nou eigenlijk? En wat heb jij eraan als je worstelt met stress, trauma of vastzittende emoties? Laten we het simpel houden.

Lees meer »

Stoppen met piekeren: hoe je je hoofd tot rust brengt

Piekeren. Het voelt soms alsof je gedachten een eigen leven leiden en je vastzit in een eindeloze stroom van ‘wat als’-scenario’s. Of het nu gaat om werk, relaties of dingen waar je geen invloed op hebt, piekeren kan uitputtend zijn. Gelukkig kun je leren om je hoofd tot rust te brengen. In dit artikel ontdek je waarom je piekert en wat je kunt doen om ermee te stoppen.

Lees meer »

Je mag zijn wie je bent – zonder te hoeven presteren

Misschien ken je dat gevoel wel. Alsof je altijd iets moet bewijzen. Alsof je alleen waardevol bent als je iets bereikt, als je nuttig bent, als je voldoet aan verwachtingen. Maar wat als ik je vertel dat je goed bent zoals je bent? Dat je niet hoeft te presteren om liefde en waardering te verdienen?

Lees meer »

Je bent niet je gedachten: het verschil tussen denken en bewustzijn

We zitten de hele dag in ons hoofd. Gedachten razen voorbij, herinneringen ploppen op, to-do lijstjes vullen zich vanzelf. Maar heb je je ooit afgevraagd: ben ik mijn gedachten, of heb ik gedachten? 🤯 Veel spirituele en filosofische tradities maken onderscheid tussen verschillende lagen van het menselijk bewustzijn. Toch vergeten we vaak het belang van het huidige moment. Ons brein is vaak gericht op het verleden of de toekomst, maar zelden op het nu. Het beoefenen van bewust aanwezig zijn, ook wel mindfulness genoemd, helpt ons om deze gewoonte te doorbreken en de kracht van het moment te ervaren. Wanneer je in het hier en nu bent, ontstaat er ruimte voor rust, helderheid en nieuwe inzichten die je anders misschien over het hoofd zou zien.

Lees meer »

De Impact van een Narcistische Ouder

Opgroeien met een narcistische ouder kan diepe sporen achterlaten in je leven. Je hebt misschien het gevoel dat je nooit goed genoeg was, dat je emoties er niet toe deden of dat je alleen maar gewaardeerd werd als je voldeed aan hun verwachtingen. Dit kan invloed hebben op je zelfbeeld, je relaties en zelfs op hoe je naar de wereld kijkt.

Lees meer »

De confrontatie met je verleden in therapie: pijnlijk, maar helend

Soms is het zo'n dag in de praktijk en voel je het al aankomen. Dat moment waarop we een laag dieper gaan. Waarop ik niet alleen help om de gevoelens te begrijpen, maar ook de verbanden leg met het verleden. Vandaag was zo’n dag. Een vrouw die zich altijd klein voelde, altijd bang om fouten te maken of het verkeerd te doen. En toen kwamen de woorden: “Je hebt je hele jeugd gehoord dat je niets waard bent.” Ik legde het uit aan de hand van de hechtingstheorieën zodat ze zelf ook zou constateren dat dit haar overkomen is en hoe dat doorwerkt in de psyche.

Lees meer »

Het onzichtbare kind

Als kind wil je gezien worden. Niet per se op een podium, niet altijd in het middelpunt van de belangstelling, maar gewoon – echt gezien. Door je ouders, je leraren, je vrienden. Gezien in je vreugde, in je verdriet, in je dromen en angsten. Maar sommige kinderen groeien op in een wereld waarin onzichtbaarheid de enige manier is om te overleven.

Lees meer »

Hoe EMDR helpt bij het Helen van je Innerlijke Kind

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een krachtige methode om traumatische ervaringen te verwerken, en het kan perfect gecombineerd worden met het idee van teruggaan naar het kind in jou. Veel van onze diepgewortelde patronen en angsten zijn terug te voeren op ervaringen uit onze jeugd – momenten waarop we ons onveilig, ongezien of niet goed genoeg voelden.

Lees meer »

Achter het masker: Waarom we onszelf verbergen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je een rol speelt? Alsof je een masker opzet om te voldoen aan de verwachtingen van anderen? We doen het allemaal—op ons werk, in onze relaties, zelfs tegenover onszelf. Maar waarom verbergen we onze ware gevoelens? Waar zijn we zo bang voor?

Lees meer »

Unravel Me – Over angst, depressie en zelfbeschadiging

Angst. Depressie. Zelfbeschadiging. Onderwerpen waar we liever niet over praten, maar die voor veel mensen bittere realiteit zijn. Soms voelt het leven als een strijd, een gevecht tegen jezelf. Je bouwt muren, verbergt de pijn, hoopt dat niemand ziet hoe gebroken je je voelt. Eenzaamheid. Het sluipt vaak stilletjes je leven binnen, soms zelfs midden in een kamer vol mensen. Het gevoel dat niemand je echt begrijpt, of dat je niet thuishoort, kan overweldigend zijn. Het is een onzichtbare last die steeds zwaarder wordt, terwijl je hunkert naar verbinding maar niet weet hoe je die moet vinden.

Lees meer »

Als je thuis altijd op eieren moest lopen...

Sommige verhalen blijven je bij. Niet omdat ze mooi zijn, maar omdat ze pijn doen. Omdat ze laten zien hoe diep een verwrongen waarheid kan snijden. Hoe ver dat gaat en hoe groot de impact is.. zowel toen in het verleden als nu in het heden.

Lees meer »

Het innerlijk kind in jezelf

Heb je ooit gemerkt dat je soms reageert op situaties op een manier die niet helemaal past bij je volwassen zelf? Misschien voel je je plots onzeker, afgewezen of juist enorm speels en onbevangen. Dit kan een teken zijn dat je innerlijk kind zich laat horen. Maar wat is dat innerlijk kind precies, en waarom is het zo belangrijk om er contact mee te houden?

Lees meer »

9 Gezonde Dopamine Boosters en 5 die je beter niet kan doen

Dopamine is een van de belangrijkste neurotransmitters in je brein. Het staat bekend als de ‘gelukshormoon’, maar eigenlijk is het meer een ‘motivatiehormoon’. Dopamine speelt een grote rol in je humeur, motivatie, beloningssysteem en zelfs in je vermogen om doelen te stellen en te behalen. Maar hoe werkt dopamine precies? En wat kun je doen om op een gezonde manier je dopaminegehalte te verhogen?

Lees meer »

Carnaval: Loslaten, Verbinden en Plezier maken!

Carnaval is hét feest van loslaten, verbinden en samen plezier maken. Vooral in Brabant en Limburg staat het leven komende dagen even helemaal in het teken van verkleedpartijen, optochten en gezelligheid. Maar wist je dat Carnaval ook een diepere betekenis kan hebben voor je mentale welzijn? Zelf beleef ik er veel plezier aan door mee te spelen in een band tijdens deze dagen.

Lees meer »