Vanuit de Praktijk...

Artikelen, ervaringen, informatie, wetenswaardigheden en tips m.b.t. psychische onderwerpen, psychologische zorg, relaties en mentale fitheid. Blader door de verschillende berichten en geef gerust een reactie als je je eigen ervaring kwijt wilt.

 

21 mei 2024

De Treinreis van je Leven

Het leven is een reis met verschillende etappes, en elke fase heeft zijn eigen mooie momenten en uitdagingen. Als onze hersenen groeien en ontwikkelen, merken we dat we steeds weer veranderen in hoe we over gebeurtenissen denken en hoe we terugkijken op bepaalde momenten in ons leven. Laten we samen door deze levensfasen reizen en kijken welke mentale uitdagingen we tegen kunnen komen. We noemen dit levenscrisissen die ieder mens in verschillende fasen van zijn leven kan tegenkomen. 

Lees meer »
8 mei 2024

Goed of fout? Te lang in herstel leven?

Vandaag had ik een gesprek met iemand die al jarenlang ook hulp krijgt via reguliere GGZ instanties. Vanuit een ander perspectief kwam wat ik hoorde, me al eerder ter ore. Mensen die lang in een GGZ omgeving zitten en intensief met hun 'herstel' bezig zijn, hebben of krijgen moeite met wat 'normaal' is en wat niet.

Lees meer »
7 mei 2024

5 Tips om het beste uit de lente te halen voor jouw mentale gezondheid

De lente is nu echt begonnen en biedt een uitgelezen kans om je mentale welzijn een boost te geven. Met de zon die steeds meer gaat schijnen en de natuur die in volle bloei staat, zijn er tal van mogelijkheden om te profiteren van het positieve effect van het buiten zijn op je humeur en geestelijke gezondheid. Hier zijn vijf eenvoudige, maar effectieve tips om het beste uit dit seizoen te halen:

Lees meer »
3 mei 2024

Autonomie versus Verbondenheid in relaties

In elke relatie, of het nu tussen ouders en kinderen is of tussen partners, draait het om twee essentiële elementen: autonomie en verbondenheid. Autonomie betekent de vrijheid om jezelf te zijn, je eigen keuzes te maken en je eigen grenzen te stellen. Aan de andere kant gaat verbondenheid over het gevoel van samenzijn, van bij elkaar horen en elkaar ondersteunen. Deze twee aspecten lijken soms tegenstrijdig, maar in gezonde relaties gaan ze hand in hand.

Lees meer »
22 april 2024

Conflicten begrijpen en hoe escaleert een ruzie?

Conflicten in relaties, met name tussen partners, kunnen een grote impact hebben op het welzijn van henzelf en de kinderen. Het is van essentieel belang om te begrijpen hoe conflicten kunnen escaleren en welke stappen genomen kunnen worden om dit te voorkomen of op te lossen. De escalatieladder van Glassl biedt hierbij een nuttig kader.

Lees meer »
20 april 2024

Hoe herken je een Narcistische Partner of Relatie?

In een relatie draait alles om liefde, respect en ondersteuning. Maar soms belanden mensen in een dynamiek die verre van gezond is: een relatie met een narcist. Het kan moeilijk zijn om de subtiele tekenen van narcisme te herkennen, vooral in het begin als alles nog rooskleurig lijkt. Wat zijn de kenmerken van een narcistische relatie en hoe kan je ermee omgaan of er van genezen.

Lees meer »
18 april 2024
16 april 2024

Gaslightning; hoe te herkennen en aan te pakken?

Gaslighting is een manipulatieve tactiek die wordt gebruikt om iemands waarneming en realiteit te ondermijnen en hen te laten twijfelen aan hun eigen geheugen, perceptie en gezond verstand. Deze vorm van emotioneel misbruik kan verwoestende gevolgen hebben voor de slachtoffers, vooral binnen intieme relaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op gaslighting, hoe het werkt en wat je kunt doen als je het ervaart.

Lees meer »
14 april 2024

Alexithymie: een Gebrek aan Emotionele Expressie

Heb je ooit gemerkt dat het soms lastig is om je emoties met je partner te delen? Misschien heb je gemerkt dat je moeite hebt om uit te leggen hoe je je echt voelt, zelfs als je weet dat je partner je wil begrijpen. Dit kan te maken hebben met iets wat alexithymie wordt genoemd, en het kan een impact hebben op je relatie.

Lees meer »
10 april 2024

Een Nieuwe Benadering van Rouwverwerking

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies, maar de manier waarop we ermee omgaan, evolueert voortdurend. Traditioneel werd rouwverwerking gezien als een proces waarbij mensen door verschillende fasen gaan, zoals ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en uiteindelijk acceptatie. Echter, recente inzichten wijzen op een verschuiving naar een meer holistische benadering van rouw, waarbij betekenisvol verlies en geïntegreerde rouw centraal staan.

Lees meer »
8 april 2024

Wat je zaait zal je oogsten

Heb je je ooit afgevraagd hoe je leven zich ontvouwt? Hoe de dingen gebeuren, de kansen die je krijgt en de richting die je opgaat? Het kan soms lijken alsof het allemaal buiten onze controle ligt, alsof we gewoon meedrijven op de stroom van het leven. Maar wist je dat je eigenlijk veel meer invloed hebt dan je denkt?

Lees meer »
5 april 2024

Wat doet het met je als ouders je slecht behandelde?

Als we opgroeien, dragen we de bagage van onze jeugd met ons mee. Voor sommigen betekent dit dat ze worden omringd door liefde, warmte en steun vanaf het allereerste begin. Zij stappen vanuit een veilige hechtingssituatie, vol vertrouwen het leven in. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Voor degenen die zijn opgegroeid in een omgeving waar liefde schaars was, kan het gebrek aan liefde in de kindertijd een diepgaande impact hebben op hun zelfbeeld en hun zelfliefde als volwassene.

Lees meer »
1 april 2024

Is verliefdheid nodig om een duurzame relatie te hebben?

Deze vraag wordt wel eens gesteld als een relatie niet zo lekker loopt. Wat nou als ik nooit zo verliefd ben geweest? Is dat dan wel oké? Verliefdheid kan zeker een krachtige drijfveer zijn aan het begin van een relatie, maar het is niet per se noodzakelijk voor het ontwikkelen van een duurzame relatie. Een duurzame relatie draait meer om verbondenheid, respect, vertrouwen, en wederzijdse steun tussen partners.

Lees meer »
31 maart 2024
30 maart 2024

Waarom lukt het vaak niet om je hele leven bij dezelfde partner te blijven?

Een 25 jarig huwelijksfeest of een 50 jarig huwelijksfeest? Hoe vaak kom je het nog tegen? Niet zo heel vaak meer. Het kan moeilijk zijn om je hele leven bij dezelfde partner te blijven om verschillende redenen. Ten eerste veranderen mensen zelf voortdurend. Wat je leuk vindt, wat je belangrijk vindt en hoe je je voelt, kan in de loop van de tijd veranderen zowel bij jou als bij je partner. Dan matcht het niet meer zo goed.

Lees meer »
28 maart 2024

Hoe hou je je Relatie goed met Kleine Kinderen?

Het ouderschap is een van de dingen wat ik echt niet had willen missen, maar laten we eerlijk zijn: het kan ook behoorlijk uitdagend zijn.  Het ouderschap kan zwaar zijn ondanks de liefde voor je kleintjes. De moeite, tijd aandacht en met name de energie die het kost om je kinderen goed groot te brengen zijn immens. Het is best een opgave die je samen wil volbrengen. Het kan de relatie en connectie tussen jou en je partner ook aardig onder druk zetten.  

Lees meer »
26 maart 2024

Vrouwengezondheid: Hormonen en Onbegrepen Klachten

Als vrouwen ervaren we soms klachten die moeilijk te begrijpen zijn zowel voor onszelf maar ook voor de medische wereld. De klachten zijn vaak terugkerend, hebben een flinke impact op ons functioneren en gevoel van (mentaal) welzijn. Deze klachten lijken vaak samen te hangen met onze hormonen en onze hormooncyclus. Iets waar je als vrouw maar mee te dealen hebt nog los van zwangerschappen, overgang en menopauze.

Lees meer »
24 maart 2024

Het Loslaten van Giftige Relaties

Soms kom je een pareltje tegen, eentje die je herkent maar waarvan de tekst precies goed is. Deze kwam ik onlangs tegen en het waren wijze woorden toegeschreven aan Anthony Hopkins alhoewel dat elders weer wordt betwist. Het gaat over loslaten van relaties en mensen die je enkel onnodig veel energie, tijd en aandacht kosten maar waar je weinig voor terug krijgt of die zelfs schadelijk voor je kunnen zijn.

Lees meer »
22 maart 2024

Wat doen Hormonen met je Stemming en Gevoelens?

Voel je je weleens gelukkig, verliefd of gewoon lekker ontspannen? Of voelt het alsof je in een achtbaan zit. Dat komt waarschijnlijk door de hormonen in je lichaam, en dan met name de hormonen serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. Deze hormonen spelen een grote rol in het beïnvloeden van je stemming en gevoelens.

Lees meer »
20 maart 2024

Vrouwen hebben vaker Angst of Depressies

Als het gaat om psychische gezondheid zijn er enkele patronen te zien in de soort aandoeningen bij vrouwen en mannen. Ook al zal het van persoon tot persoon verschillen vanwege het feit dat iedereen uniek is, toch is er wel te zien dat vrouwen en mannen meer kwetsbaar zijn voor bepaalde aandoeningen.

Lees meer »
18 maart 2024

Om je goed te voelen moet je goed kunnen voelen

Deze zin kwam via een consult naar voren. Een meditatieve zin.. en erg van toepassing als het gaat om de binnenwereld te verbinden met de buitenwereld. Om goed in verbinding te staan met jezelf, je innerlijke beleving maar ook met die ander, om een goede verbinding daar te kunnen maken.

Lees meer »
17 maart 2024

Over onterechte DSM labels en stoornissen

Heb je ooit het gevoel gehad dat er iets niet klopt met hoe anderen je zien? Dat je misschien in een hokje wordt gestopt waar je helemaal niet thuishoort? Dat gebeurt nogal eens bij het diagnosticeren bij de GGZ. Het heeft te maken met iets dat de DSM-labels worden genoemd en de beperkte tijd die er is om die diagnoses vast te stellen. En het heeft te maken met vergoedingen van de zorgverzekeraar.

Lees meer »
16 maart 2024

Gedicht: Trauma Heling

In schaduwen van het verleden ligt stil verdriet, Een mentale wond van wat is geschied. Een ziel gevangen in de donkere nacht, Waar het hart huilt, zwaar en niets is verzacht

Lees meer »
14 maart 2024

Hoe omstandigheden bepalen of je mentaal gezond blijft

Steeds meer mensen ervaren stressklachten. Het lijkt soms alsof we continu worden meegesleept in de hectiek van het dagelijks leven. De drukte om ons heen kan negatieve gevolgen hebben voor ons mentale welzijn. Alles moet steeds sneller, efficiënter, beter.. op het werk wordt de druk steeds hoger en mensen kunnen behandeld worden als dieren in de agro industrie. De intensieve menshouderij. Daar was ooit eens een mooi boek over. 

Lees meer »
12 maart 2024
10 maart 2024

PMS of PMDD; Hoe je menstruatie je psychisch beïnvloedt

Heb je ooit gemerkt dat je humeur een achtbaan lijkt te zijn en dat je je voor je menstruatie anders voelt? Je bent niet alleen! Veel vrouwen ervaren premenstrueel syndroom (PMS) en voor sommigen kan het nog intenser zijn, bekend als premenstruele dysfore stoornis (PMDD). Laten we eens kijken naar wat deze termen betekenen en hoe je ermee kunt omgaan.

Lees meer »
8 maart 2024

Waarom moeten we af van diagnoses als Depressie?

Het is belangrijk om eens te kijken naar de manier waarop we naar mentale gezondheid kijken. De DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) heeft veel geholpen bij het begrijpen van verschillende psychische aandoeningen, maar sommigen stellen zich de vraag of het niet te beperkt is.

Lees meer »
6 maart 2024

Depressie, een ziekte die vaak wordt doodgezwegen

In ons leven kunnen we allemaal op een punt komen waarop de zon lijkt te verdwijnen en plaatsmaakt voor een donkere wolk genaamd depressie. Het is een toestand die veel mensen kennen, maar het is opvallend hoe weinig erover gesproken wordt. Ik las van de week: 'tegen kanker staan we op, bij depressie is het stil'.. en dat is vaak zo. 

Lees meer »
4 maart 2024

Een keuze in relatie tot de ander. De Gewetensvraag!

Ik heb met Kerst zo'n scheurkalender gekregen met allerlei psychologische weetjes. 16 Februari was een dag waarop er een vraag gesteld werd die mij wekenlang bezig heeft gehouden. Intrigerend vond ik deze vraag en zowel mijn partner als ik, beantwoordde deze vraag zoals de meeste mensen deze beantwoordden. Boeiend is dan wel weer waarom je voor die keuze gaat maar de uitkomst blijft dan wel hetzelfde.

Lees meer »
2 maart 2024

ADD en ADHD in relaties; een extra uitdaging om je Relatie goed te houden

ADHD, oftewel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, kan zich op verschillende manieren uiten. Het is belangrijk om te beseffen dat ADHD bij iedereen anders kan zijn en dat er feitelijk drie subtypes zijn waar je in relatie met iemand met ADHD mee te maken kan krijgen. Dat geeft een impact op je relatie en zal het soms moeilijker maken om samen goed verder te kunnen. 

Lees meer »
1 maart 2024

Waarom Complimenten geven zo belangrijk is

Het is vandaag Complimentendag! Daar ga ik natuurlijk even aandacht aan besteden. Complimenten geven is als het zonnetje laten schijnen, niet alleen op Complimentendag, maar elke dag. Het lijkt zo simpel, maar de impact ervan is groter dan je denkt. In relatietherapie komt het positief opbouwen van de relatie vaak aan de orde als de eerste hobbels genomen zijn en de communicatie al wat is verbeterd. Die psychische bankrekening moet weer gevuld gaan worden bij de ander en complimentjes geven is een manier om dat te doen. 

Lees meer »
28 februari 2024

7 Kenmerken van een Relatie waar het niet goed mee gaat

In ongelukkige relaties ervaren mensen vaak een gebrek aan emotionele voldoening en tevredenheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben en zich manifesteren op diverse niveaus in de relatie. Soms weten mensen eigenlijk niet goed wat er aan de hand is en waarom het niet goed gaat in de relatie. 

Lees meer »
26 februari 2024

Waarom Mensen soms Vreemdgaan: een Therapeutisch Perspectief

In ons complexe leven kunnen relaties soms uitdagend zijn, en een van de moeilijkste onderwerpen om aan te pakken is vreemdgaan. Laten we eens kijken naar enkele redenen en oorzaken waarom mensen deze weg inslaan, niet om te oordelen, maar om te begrijpen en misschien zelfs te helen. Wist je dat 40% van de vrouwen en 60% van de mannen weleens overspel heeft gepleegd?

Lees meer »
25 februari 2024

Troostende pootjes; Rouw bij Verlies van je Huisdier

Sommige mensen vinden het maar vreemd maar mensen die een huisdier hebben kennen het gevoel van rouw en verlies als je je huisdier verliest. Het verlies van een huisdier raakt diep in ons hart en brengt een unieke vorm van verdriet met zich mee. Wat is de emotionele impact van het verlies van een geliefd huisdier en hoe belangrijk zijn deze metgezellen voor onze psychische gezondheid?

Lees meer »
24 februari 2024

Waarom blijven mensen soms Vastzitten in een Ongelukkige Relatie?

Het komt regelmatig voor in mijn praktijk dat mensen ongelukkig zijn in hun relatie of met hun partner maar toch is de stap om afscheid van elkaar te nemen (nog) te groot of voelt als onmogelijk of de verkeerde keuze. Mensen blijven vastzitten in ongelukkige relaties om verschillende redenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die dit gedrag kunnen verklaren.

Lees meer »
22 februari 2024

Hoe kan een Scheiding worden voorkomen?

Minder dan 5% van de gescheiden koppels geeft volgens dit Amerikaans onderzoek aan, dat hun scheiding niet was te voorkomen. De andere koppels die bevraagd werden, keken met gemengde gevoelens terug op hun scheiding en wat het had veroorzaakt. Ze kwamen tot waardevolle inzichten die helpend hadden kunnen zijn om de relatie te verbeteren i.p.v. te scheiden. Wat gaven zij aan? Wat kan je van hen leren?

Lees meer »
20 februari 2024

De Vecht, Vlucht, Vries reactie in relatie tot Stress

Stress is een uitdaging waar we regelmatig mee te maken kunnen krijgen in het leven. Hoe reageert ons lichaam en onze psyche hierop? Wat voor strategieën of mechanismen heeft ons zenuwstelsel om goed om te gaan met de high impact van gebeurtenissen op ons leven en ons welzijn? In dit artikel bekijken we de drie belangrijkste reacties: vechten, vluchten en bevriezen.

Lees meer »
18 februari 2024

De geheimen van je Zenuwstelsel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je lichaam reageert op verschillende situaties en waarom het dan zo reageert? Dat heeft alles te maken met je zenuwstelsel, het meesterbrein dat signalen door je lichaam stuurt. Laten we eens duiken in de wereld van het zenuwstelsel en de twee belangrijkste spelers, de parasympaticus en de sympaticus.

Lees meer »
16 februari 2024

Stoppen van Hyperventilatie, bij benauwdheid, stress en angst

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je ademhaling te snel of oppervlakkig is, zonder duidelijke reden? Je werd in een keer onrustig, kreeg het benauwd en overal tintelingen in je lichaam? Soms kan je ook duizeligheid ervaren en een licht gevoel in je hoofd, alsof je gaat flauwvallen. Misschien heb je last van hyperventilatie. In dit artikel bespreken we wat hyperventilatie is en geven we enkele handige tips om ermee om te gaan.

Lees meer »
14 februari 2024

Houd de Liefde Levend op Valentijnsdag maar ook daarna!

Valentijnsdag is die speciale dag van het jaar waarop we de liefde vieren en genegenheid tonen aan de mensen die ons dierbaar zijn. Maar laten we eerlijk zijn, liefde is niet alleen voor één dag. Het is een doorlopend avontuur dat we maar beter koesteren en laten groeien. Hier zijn enkele eenvoudige tips om je relatie goed te houden, niet alleen op Valentijnsdag, maar het hele jaar door.

Lees meer »
9 februari 2024

Carnaval ook een Feestje voor je Brein

Carnaval is een kleurrijk en levendig feest dat niet alleen draait om kostuums en festiviteiten, maar ook om het positieve effect ervan op je psyche. Wist je dat het ook echt een feestje voor de psyche kan zijn? Mits je natuurlijk niet helemaal dronken ergens op straat belandt en de volgende ochtend een forse kater hebt natuurlijk. In dit artikel bekijken we waarom het vieren van Carnaval zo goed voor je mentale welzijn kan zijn!

Lees meer »
7 februari 2024

Wat is de Window of Tolerance en wat heb je er aan?

Stress kan ons allemaal overvallen, maar begrip hebben van de "Window of Tolerance" kan het verschil maken. Deze term verwijst naar onze emotionele comfortzone, waarbinnen we ons het meest op ons gemak voelen. Laten we eens kijken hoe dit concept werkt en hoe je binnen dit raamwerk kunt blijven, zelfs als de stress je probeert te overmeesteren.

Lees meer »
1 februari 2024

Heb je keuzestress of angst om iets te missen?

Dan zou dat best eens aan je social media gebruik kunnen liggen. Onlangs publiceerde onderzoeksbureau Newcom, op basis van een representatief onderzoek onder 7100 mensen, de resultaten van een onderzoek over deze factoren bij social media gebruik. Vooral de generatie millenials (29- tot 44-jarigen) en Gen Z (15- tot 28-jarigen) voelen zich ongelukkig. Dat zijn ook de twee generaties die het meest op sociale media zitten. Meer dan vier miljoen Nederlanders denken er weleens aan om te stoppen met sociale media of het gebruik ervan te verminderen. 

Lees meer »
30 januari 2024

Heartmath, het helend effect van Hart Ademhaling

Ik heb zojuist de HeartMath Basistraining afgerond waar ik erg enthousiast over ben. Ik ben al aan het bedenken hoe ik deze waardevolle methode en nieuwe inzichten toepas in mijn praktijk om mijn cliënten te ondersteunen bij stress, angst en trauma-gerelateerde klachten. Ik heb al gelijk even kunnen toepassen bij een cliënt met stressklachten om te laten zien hoe je met je ademhaling je hart, brein en zenuwstelsel heel snel kan kalmeren.

Lees meer »
28 januari 2024
26 januari 2024

Vliegangst Overwinnen: Therapeutische Tips in een Podcast

Heb je ooit nagedacht over waarom mensen vliegangst kunnen hebben en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? In een recent gemaakte podcast heb ik als psychosociaal therapeut mijn inzichten gedeeld over angst in het algemeen en meer specifiek over vliegangst ook wel aviofobie genoemd.

Lees meer »
24 januari 2024

Ontdek het verschil tussen Relatietherapie en Relatiecoaching?

Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen relatietherapie en relatiecoaching? Nou, je bent niet de enige! In deze blog gaan we dat ontdekken en ik ga je laten zien hoe beide opties jouw relatie kunnen verbeteren. Laten we duiken in de wereld van relaties en ontdekken welke ondersteuning het beste bij jou past.

Lees meer »
22 januari 2024