Minerva Therapie Blog en Wetenswaardigheden

Artikelen, ervaringen, informatie, wetenswaardigheden en tips m.b.t. psychische onderwerpen, psychologische zorg, relaties en mentale fitheid. Blader door de verschillende berichten en geef gerust een reactie als je je eigen ervaring kwijt wilt.

 

Vandaag

Troostende pootjes; Rouw bij Verlies van je Huisdier

Sommige mensen vinden het maar vreemd maar mensen die een huisdier hebben kennen het gevoel van rouw en verlies als je je huisdier verliest. Het verlies van een huisdier raakt diep in ons hart en brengt een unieke vorm van verdriet met zich mee. Wat is de emotionele impact van het verlies van een geliefd huisdier en hoe belangrijk zijn deze metgezellen voor onze psychische gezondheid?

Lees meer »
Gisteren

Waarom blijven mensen soms Vastzitten in een Ongelukkige Relatie?

Het komt regelmatig voor in mijn praktijk dat mensen ongelukkig zijn in hun relatie of met hun partner maar toch is de stap om afscheid van elkaar te nemen (nog) te groot of voelt als onmogelijk of de verkeerde keuze. Mensen blijven vastzitten in ongelukkige relaties om verschillende redenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die dit gedrag kunnen verklaren.

Lees meer »
22 februari 2024

Hoe kan een Scheiding worden voorkomen?

Minder dan 5% van de gescheiden koppels geeft volgens dit Amerikaans onderzoek aan, dat hun scheiding niet was te voorkomen. De andere koppels die bevraagd werden, keken met gemengde gevoelens terug op hun scheiding en wat het had veroorzaakt. Ze kwamen tot waardevolle inzichten die helpend hadden kunnen zijn om de relatie te verbeteren i.p.v. te scheiden. Wat gaven zij aan? Wat kan je van hen leren?

Lees meer »
20 februari 2024

De Vecht, Vlucht, Vries reactie in relatie tot Stress

Stress is een uitdaging waar we regelmatig mee te maken kunnen krijgen in het leven. Hoe reageert ons lichaam en onze psyche hierop? Wat voor strategieën of mechanismen heeft ons zenuwstelsel om goed om te gaan met de high impact van gebeurtenissen op ons leven en ons welzijn? In dit artikel bekijken we de drie belangrijkste reacties: vechten, vluchten en bevriezen.

Lees meer »
18 februari 2024

De geheimen van je Zenuwstelsel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je lichaam reageert op verschillende situaties en waarom het dan zo reageert? Dat heeft alles te maken met je zenuwstelsel, het meesterbrein dat signalen door je lichaam stuurt. Laten we eens duiken in de wereld van het zenuwstelsel en de twee belangrijkste spelers, de parasympaticus en de sympaticus.

Lees meer »
16 februari 2024

Stoppen van Hyperventilatie, bij benauwdheid, stress en angst

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je ademhaling te snel of oppervlakkig is, zonder duidelijke reden? Je werd in een keer onrustig, kreeg het benauwd en overal tintelingen in je lichaam? Soms kan je ook duizeligheid ervaren en een licht gevoel in je hoofd, alsof je gaat flauwvallen. Misschien heb je last van hyperventilatie. In dit artikel bespreken we wat hyperventilatie is en geven we enkele handige tips om ermee om te gaan.

Lees meer »
14 februari 2024

Houd de Liefde Levend op Valentijnsdag maar ook daarna!

Valentijnsdag is die speciale dag van het jaar waarop we de liefde vieren en genegenheid tonen aan de mensen die ons dierbaar zijn. Maar laten we eerlijk zijn, liefde is niet alleen voor één dag. Het is een doorlopend avontuur dat we maar beter koesteren en laten groeien. Hier zijn enkele eenvoudige tips om je relatie goed te houden, niet alleen op Valentijnsdag, maar het hele jaar door.

Lees meer »
9 februari 2024

Carnaval ook een Feestje voor je Brein

Carnaval is een kleurrijk en levendig feest dat niet alleen draait om kostuums en festiviteiten, maar ook om het positieve effect ervan op je psyche. Wist je dat het ook echt een feestje voor de psyche kan zijn? Mits je natuurlijk niet helemaal dronken ergens op straat belandt en de volgende ochtend een forse kater hebt natuurlijk. In dit artikel bekijken we waarom het vieren van Carnaval zo goed voor je mentale welzijn kan zijn!

Lees meer »
7 februari 2024

Wat is de Window of Tolerance en wat heb je er aan?

Stress kan ons allemaal overvallen, maar begrip hebben van de "Window of Tolerance" kan het verschil maken. Deze term verwijst naar onze emotionele comfortzone, waarbinnen we ons het meest op ons gemak voelen. Laten we eens kijken hoe dit concept werkt en hoe je binnen dit raamwerk kunt blijven, zelfs als de stress je probeert te overmeesteren.

Lees meer »
1 februari 2024

Heb je keuzestress of angst om iets te missen?

Dan zou dat best eens aan je social media gebruik kunnen liggen. Onlangs publiceerde onderzoeksbureau Newcom, op basis van een representatief onderzoek onder 7100 mensen, de resultaten van een onderzoek over deze factoren bij social media gebruik. Vooral de generatie millenials (29- tot 44-jarigen) en Gen Z (15- tot 28-jarigen) voelen zich ongelukkig. Dat zijn ook de twee generaties die het meest op sociale media zitten. Meer dan vier miljoen Nederlanders denken er weleens aan om te stoppen met sociale media of het gebruik ervan te verminderen. 

Lees meer »
30 januari 2024

Heartmath, het helend effect van Hart Ademhaling

Ik heb zojuist de HeartMath Basistraining afgerond waar ik erg enthousiast over ben. Ik ben al aan het bedenken hoe ik deze waardevolle methode en nieuwe inzichten toepas in mijn praktijk om mijn cliënten te ondersteunen bij stress, angst en trauma-gerelateerde klachten. Ik heb al gelijk even kunnen toepassen bij een cliënt met stressklachten om te laten zien hoe je met je ademhaling je hart, brein en zenuwstelsel heel snel kan kalmeren.

Lees meer »
28 januari 2024
26 januari 2024

Vliegangst Overwinnen: Therapeutische Tips in een Podcast

Heb je ooit nagedacht over waarom mensen vliegangst kunnen hebben en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? In een recent gemaakte podcast heb ik als psychosociaal therapeut mijn inzichten gedeeld over angst in het algemeen en meer specifiek over vliegangst ook wel aviofobie genoemd.

Lees meer »
24 januari 2024

Ontdek het verschil tussen Relatietherapie en Relatiecoaching?

Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen relatietherapie en relatiecoaching? Nou, je bent niet de enige! In deze blog gaan we dat ontdekken en ik ga je laten zien hoe beide opties jouw relatie kunnen verbeteren. Laten we duiken in de wereld van relaties en ontdekken welke ondersteuning het beste bij jou past.

Lees meer »
22 januari 2024
19 januari 2024

Het helen van je Innerlijk Kind

In de drukte van het moderne leven vergeten we soms het belangrijkste aspect van onszelf: ons innerlijk kind. Dat deel van ons dat speels was, droomde en de wereld met verwondering tegemoet trad. Gelukkig is er een krachtige tool die ons kan helpen om weer in contact te komen met dit deel van onszelf: innerlijk kind meditatie.

Lees meer »
17 januari 2024
15 januari 2024

Blue Monday: (H)erkenning en Hulp bij Depressie

Het is weer Blue Monday, een dag waar we stil staan bij mensen die lijden aan depressie. Soms enkel aan somberheid, een winterdip of het hebben van moeite met een positieve blik maar ook heftige depressies en een doodswens kunnen het leven beheersen. 

Lees meer »
13 januari 2024

Hoe Overschatting kan leiden tot Verwaarlozing

Een hartekreet van mijzelf als therapeut naar aanleiding van wat ik regelmatig zie gebeuren met cliënten die soms via een lange weg bij mij terecht komen. Mensen die alleen maar verder in de problemen komen omdat ze zo snel mogelijk 'zelfredzaam' gemaakt moesten worden. Acht behandelingen en klaar (of uitbehandeld verklaard..). Heel mooi streven natuurlijk, maar lang niet voor iedereen weggelegd. Dat is wel iets om rekening mee te houden. De periode van neo liberale empowerment lijkt soms meer een 'survival of the fittest' geworden. Het sociale empathische component ontbreekt nogal eens en het leidt tot verwaarlozing van (psychisch) kwetsbare mensen in onze samenleving.

Lees meer »
4 januari 2024

Vergroot de kans op Succes met je Goede Voornemens

Het nieuwe jaar brengt vaak een golf van goede voornemens met zich mee, vol energie en positieve intenties. We willen gezonder eten, meer bewegen, nieuwe vaardigheden leren, stoppen met roken of drinken en de lijst gaat maar door. Maar hoe blijf je gemotiveerd en zet je deze voornemens om in duurzame gewoonten?

Lees meer »
3 januari 2024
1 januari 2024

Doe de 'Zit jij lekker in je Vel' test

Je merkt vaak aan verschillende dingen dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Het is belangrijk om naar jezelf te luisteren en de signalen die je lichaam en geest geven serieus te nemen. We gaan nu weer een nieuw jaar in en misschien heb je je wel voorgenomen om er dit jaar wat aan te gaan doen want je mentale gezondheid is erg belangrijk voor je kwaliteit van leven! Hoe weet je nou hoe het zit met jouw mentale gezondheid?Hier zijn wat tekenen die kunnen aangeven dat het even wat minder gaat:

Lees meer »
25 december 2023
22 december 2023

Codependentie: Herkenning en Herstel in Relaties

Codependentie draait om een sterke emotionele afhankelijkheid van anderen. Het kan voorkomen in allerlei soorten relaties, niet alleen romantisch, maar ook tussen vrienden, familieleden of collega's. Mensen die codependent gedrag vertonen, hebben vaak moeite met het stellen van grenzen, voelen zich verantwoordelijk voor het geluk van anderen en hebben soms een laag zelfbeeld.

Lees meer »
21 december 2023

Relatietherapie zonder GGZ bestaat wél!

Onlangs iets meegemaakt..daar ga je toch wel van achter je oor krabben als vrijgevestigd therapeut. Ik bestond niet volgens het GGZ! En ook wordt op internet op diverse plaatsen doodleuk beweerd dat je relatietherapie niet vergoed kan krijgen terwijl daar wel mogelijkheden voor zijn bij bijvoorbeeld CZ in de aanvullende zorgpolis onder het kopje alternatieve zorg; psychosociaal consult. 

Lees meer »
20 december 2023

Relatietype: de Codependente Relatie

Heb je een romantische of werkrelatie waarbij je het gevoel hebt dat deze continu al je energie opslorpt? Waarin het lijkt alsof je voortdurend "de kar moet trekken"? Dat er zonder jou niets goed zal gaan en dat jij alles moet doen, moet controleren of moet oplossen?

Lees meer »
19 december 2023

Boekentip Patronen doorbreken

"Patronen Doorbreken" is een boek dat je uitnodigt om diep in jezelf te kijken en de patronen in je leven te onderzoeken. Geschreven door Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer, biedt dit boek waardevolle inzichten en praktische strategieën om destructieve patronen te herkennen en te doorbreken.

Lees meer »
18 december 2023
17 december 2023

Luister naar je Lichaam zodat het niet hoeft te Schreeuwen

ls je lichaam signalen af geeft dat er iets niet goed gaat, dan kan je daar maar beter naar luisteren. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je steeds meer klachten krijgt. Je lichaam is het voertuig van je psyche en je ziel. Het is het instrument wat je bestuurt met je hersenen. De hersenen zijn het regelcentrum, de controlekamer. Daar komt alle zintuiglijke informatie binnen en het wordt er verwerkt door interpretatie, betekenisgeving en vervolgens komt er een reactie op al die inkomende prikkels.

Lees meer »
16 december 2023

8 Kenmerken van een Disfunctioneel Gezin

Een disfunctioneel gezin is een huishouden waarin de onderlinge relaties tussen gezinsleden problematisch zijn. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals gebrek aan communicatie, ongezonde dynamieken, emotionele of fysieke mishandeling, verslaving, of een algemeen gevoel van onveiligheid en onbegrip.

Lees meer »
15 december 2023

Affaire, vreemdgaan of overspel stoppen

Een paar keer per maand heb ik te maken met een affaire, overspel of vreemdgaan in de relatietherapeutische gesprekken. Vaak is het dan net bekend geworden in de eigen relatie en er is een enorme schade en breuk van vertrouwen in de relatie ontstaan. Het stoppen met de affaire, het overspel of vreemdgaan is soms nog een hele opgave.

Lees meer »
14 december 2023

Verliefdheid, Verloofd, Verlaten?

Een relatie bouwt zich op. Sommige relaties komen niet verder dan een vriendschap en uit andere relaties ontstaat een liefdesrelatie. Mensen gaan samenwonen of trouwen, stichten een gezin. Maar hoe ontwikkelt zo'n relatie zich?

Lees meer »
13 december 2023

Recept: Stresskip à la Burn-Out

Als je therapie volgt bij mij vanwege psychische klachten dan kan het zomaar zijn dat je een huiswerkopdracht krijgt om je eigen recept te schrijven. Een recept dat jij kent als geen ander, jouw specialiteit. Hoe je het voor elkaar gekregen hebt om daar te zijn waar je nu zit met de klachten die je nu hebt. Wat is daar voor nodig? Hoe doe je dat? Stel dat je een ander jouw burn-out wilt laten beleven of jouw depressie of jouw angstprobleem. Wat zou je dan die ander adviseren. Hoe zou het recept hiervoor er uit zien? Hoe moet die ander dat doen?

Lees meer »
12 december 2023
11 december 2023

Je afgewezen voelen in je relatie

Niets is zo vernietigend voor een relatie dan doodse stilte, een kille afwijzende houding tegenover je partner. Als je een muur optrekt en niet bereikbaar bent. Een muur van onbereikbaarheid. 

Lees meer »
10 december 2023

Heb jij een knipperlichtrelatie?

Heb jij last van een knipperlichtrelatie? Het gaat telkens weer uit en dan weer aan en weer uit. Je blijft maar twijfelen over je partner of er is telkens ruzie waardoor het elke keer stuk loopt. Daar kan je wat aan doen!

Lees meer »
8 december 2023

PICS; Trauma PTSS na Intensive Care opname

Tijdens de Coronatijd heb ik een training gehad over het post intensive care syndroom (PICS), gegeven door IC verpleegkundige en psychologe Chames Nouri. Zij heeft hier onderzoek naar gedaan en een behandelprotocol ontwikkeld wat ze aan ons psychologen en psychosociaal therapeuten uit leerde. Zij wilde dit graag onder de aandacht brengen omdat hier een grote groep mensen aan lijdt zonder dat dit opgemerkt of bekend is bij veel artsen en behandelaren. Na de coronacrisis zijn er nog veel meer mensen die hier mee te maken hebben gehad.

Lees meer »
6 december 2023

Van Drama Driehoek naar Winnaars Driehoek

Je kent ze vast wel de patronen in bovenstaande afbeelding. Je hebt ruzie met je partner of met je moeder, collega of kind en je belandt al snel in de dramadriehoek. We hebben allemaal zo onze eigen drama's die we regelmatig met anderen uitspelen. Het zijn interactie en gedragspatronen die zich telkens lijken te herhalen zonder dat er verandering in komt. Het leidt tot relatieproblemen.

Lees meer »
5 december 2023
4 december 2023
3 december 2023

Jeugdtrauma: Wanneer je er als Kind niet toe deed

Wanneer je als kind er niet toe deed of wanneer je als kind vaak werd te kennen gegeven dat je niet deugde, als je vaak straf kreeg of pijn gedaan werd, dan leer je als volwassene niet hoe waardevol je als mens bent. Het jeugdtrauma wat opgelopen wordt in zo'n situatie als kind, werkt nog jaren later onbewust door in je denken, voelen en gedrag.

Lees meer »
28 november 2023

Game Over voor Depressie?

Games zijn meer dan alleen maar entertainment. Ze hebben het vermogen om een positieve impact te hebben op onze geestelijke gezondheid, vooral als het gaat om depressie. Een onderzoek van de Radboud Universiteit laat zien hoe games kunnen helpen bij het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Anouk Tuijnman co-ontwikkelde twee toegepaste videogames voor depressie bij jongeren en promoveert op 28 november aan de Radboud Universiteit.

Lees meer »
27 november 2023

Diepgaande Gesprekken: Therapie Onthult

Ontdek in de boeiende serie "Therapie" de diepgaande gesprekken tussen therapeuten en cliënten, normaal verborgen achter gesloten deuren. Jim van Os, Cocky Drost, Dafna Zwarts, Imane El Boujdaini en Helen van Empel begeleiden cliënten met thema's als trauma, angst, psychose, seksuele vraagstukken en alcoholproblemen. Dit alles gebeurt met absolute anonimiteit en respect. Daarbij delen Hanneke Groenteman, Jurre Geluk, Sosha Duysker en voormalig schaatser Stefan Groothuis hun persoonlijke ervaringen met therapie.

Lees meer »
26 november 2023

Hoe Angst je Leven steeds meer gaat beheersen

Angst is een veelvoorkomende metgezel die vaak in stilte aanwezig is, sluimerend achter de schermen van ons dagelijks bestaan. Het manifesteert zich op verschillende manieren en kan een diepgaande impact hebben op hoe we functioneren in het leven van alledag. Het kan onze manier van reageren beïnvloeden, ons stemgedrag bij een verkiezing, onze houding naar anderen toe. Laten we eens kijken naar enkele van de manieren waarop angst ons leven beïnvloedt, soms zonder dat we het direct beseffen.

Lees meer »
25 november 2023

Orange the World: Samen sterk tegen Geweld

Op Orange the World dag vandaag is het een krachtig moment om te spreken over psychische hulpverlening aan vrouwen die te maken hebben gehad met geweld. Het is een tijd van bewustwording en actie. Geweld tegen vrouwen veroorzaakt niet alleen fysieke wonden, maar het kan ook diepe emotionele littekens achterlaten. Als hulpverlener ben ik iemand die een verschil maakt door een veilige ruimte te bieden waar vrouwen hun pijn, angst en trauma's kunnen delen.

Lees meer »
22 november 2023

5 Dagelijkse gewoonten om Stress te Verminderen

Stress lijkt soms onvermijdelijk, een constante metgezel in ons drukke leven. Maar wat als ik je vertel dat er kleine, dagelijkse gewoonten zijn die je kunt aannemen om deze stress te verminderen? Je hoeft geen grote veranderingen door te voeren om meer rust te ervaren. Laten we eens kijken naar vijf eenvoudige gewoonten die je kunt integreren in je dagelijks leven om stress te verminderen en meer balans te vinden.

Lees meer »
15 november 2023

Stichting KEA, euthanasie bij psychisch lijden

Als vrijwilliger ben ik deze maand begonnen bij de Stichting KEA waarbij de focus ligt op het bijstaan van mensen die psychisch lijden en een euthanasiewens hebben. Ik help mee bij het opzetten van een buddynetwerk. De buddy's zullen worden ingezet om mensen die op de wachtlijst staan voor euthanasie op psychische gronden, bij te staan met een luisterend oor, empathische houding en evt. ondersteuning als het gaat om gesprekken aangaan met behandelaren. Het is een nieuw terrein voor mij waar ik zijdelings al wel mee te maken heb gehad. Zowel bij mijn werk bij justitie (BOPZ en onnatuurlijke dood zaken verwerken) maar ook als therapeut heb ik regelmatig te maken met suïcidale mensen. Mensen die soms ook een poging doen of die liever niet meer door willen leven maar niet op een nare manier aan hun eind willen komen. Die kan je toch niet aan hun lot overlaten? Alleen met hun wens en keuze..? Dat leidt vaak tot zelfdoding maar dan op een nare en traumatische manier voor anderen. En niet zelden tot invaliditeit als de poging mislukt.

Lees meer »
12 november 2023

Online gratis lezing over (vroegkinderlijk) Trauma en de gevolgen hiervan

We worden op dit moment geconfronteerd met een golf van geweld in de wereld. De oorlog in Oekraïne, het geweld in de Gazastrook. Het is een golf van heftige ervaringen die tot veel trauma zal leiden. Geweld manifesteert zich op diverse manieren, soms subtiel en soms pijnlijk duidelijk. Waarom gebeurt dit? Waarom brengen we elkaar zo'n schade toe, terwijl we allemaal verlangen naar erkenning en liefde?

Lees meer »