Minerva Therapie Blog

Artikelen, ervaringen, informatie, wetenswaardigheden en tips m.b.t. psychische onderwerpen, psychologische zorg, relaties en mentale fitheid. Blader door de verschillende berichten en geef gerust een reactie als je je eigen ervaring kwijt wilt.

 

Vandaag

Hoe kom ik van mijn angst en paniekaanvallen af?

Heb je ooit dat onrustgevoel in je buik gehad, dat je hart sneller doet kloppen en je gedachten laat racen? Dat gevoel dat je beperkt, je in de greep houdt en je ervan weerhoudt om te doen wat je wilt? Dat kan angst zijn en je bent niet alleen. Velen van ons hebben op een bepaald moment in ons leven te maken met angstproblemen.

Lees meer »
Gisteren

De Relatie Schijf van Vijf

Na zoveel jaar relatietherapie te hebben gegeven, leek het me wel handig om eens een schijf van vijf te maken als het gaat om relaties. In een relatie draait het allemaal om verbinding, begrip en ondersteuning. Hier zijn de vijf belangrijkste punten die een solide basis kunnen vormen voor een gezonde en duurzame relatie:

Lees meer »
27 september 2023

Pesten: de Littekens die blijven

Pesten is een schrijnend probleem dat helaas nog steeds veel te vaak voorkomt, niet alleen op scholen maar ook op de werkplek en in sociale kringen. Deze week van 25 t/m 29 september, staat in het teken van de strijd tegen pesten, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de ernstige gevolgen die pesten kan hebben, zelfs tot ver in het latere leven. Laten we eens dieper ingaan op dit pijnlijke onderwerp en de langdurige littekens die het achterlaat.

Lees meer »
26 september 2023

Ouders als Rolmodel: je bent hun Gids voor Sterke Relaties

Als ouder wil je niets liever dan het beste voor je kinderen. Je bent er om hen te begeleiden, te ondersteunen en de weg te wijzen. Maar heb je er ooit over nagedacht dat je relatie met je partner een cruciale rol speelt in het leven van je kinderen? In dit artikel gaan we het hebben over de rol die ouders als rolmodel spelen voor hun kinderen, met name als het gaat om relaties.

Lees meer »
25 september 2023

De problemen van een medicijn verslaving

In onze drukke wereld, waar stress en zorgen de laatste jaren steeds groter worden, zoeken mensen naar manieren om verlichting en hulp te vinden. Voor sommigen lijken medicijnen zoals pijnstillers, kalmeringsmiddelen en antidepressiva de oplossing te bieden. Maar wat begint als een zoektocht naar verlichting kan al snel veranderen in een zorgwekkende afhankelijkheid.

Lees meer »
22 september 2023

Jeugdtrauma en de impact op volwassenheid; het onzichtbare litteken

Jeugdtrauma's zijn gebeurtenissen uit het verleden die een blijvende stempel drukken op ons leven als volwassene. Ze kunnen variëren van emotionele verwaarlozing tot fysiek misbruik en alles daartussenin. Hoewel deze ervaringen in de kindertijd liggen, kunnen de gevolgen ervan tot ver in de volwassenheid worden gevoeld. Lees hoe jeugdtrauma doorwerkt in de latere volwassenheid en hoe het onze levens en relaties beïnvloedt.

Lees meer »
21 september 2023

Herhalingsdwang: Als je de problemen uit je jeugd blijft herhalen

Een recente studie van het Verwey-Jonker Instituut werpt een nieuw licht op een verontrustend patroon: kinderen die ooit het slachtoffer waren van kindermishandeling, vertonen vaak zelf gewelddadig gedrag tegenover hun ouders. Het onderzoek onthult dat twee op de drie jongeren die mishandeld zijn, geweld toepassen tegen hun vader of moeder.

Lees meer »
18 september 2023

Ontdek je unieke gave: Drie vormen van Hoogsensitiviteit

Heb je ooit gehoord dat je "te gevoelig" bent? Nou, dat betekent eigenlijk dat je een bijzondere gave hebt! Hoogsensitiviteit houdt in dat je je meer bewust bent van de details om je heen en dieper nadenkt over ideeën, emoties en ervaringen dan anderen. In feite zou een treffender woord voor 'gevoelig' wel eens 'responsief' kunnen zijn, omdat jouw lichaam en geest sterker reageren op de wereld om je heen.

Lees meer »
17 september 2023

Hoe belangrijk is aanraking voor ons sociaal emotioneel en mentaal welzijn?

Aanraking is een fundamenteel aspect van ons mens-zijn, dat vaak over het hoofd wordt gezien in onze steeds digitalere wereld. Als sociale wezens zijn we biologisch geprogrammeerd om verbinding te maken met anderen. Aanraking is een van de meest primitieve manieren waarop we dat doen. Denk aan de tedere knuffel van een ouder aan een kind of een geruststellende hand op de schouder van een vriend. Deze fysieke contacten zijn geen toevallige gebaren; ze spelen een essentiële rol in het versterken van onze relaties.

Lees meer »
15 september 2023

De Kracht van Ervaringsdeskundige Therapie: Samen Sterker

Je hebt vast wel eens gehoord van therapeuten, psychologen en counselors. Maar heb je al eens kennisgemaakt met het begrip 'ervaringsdeskundig therapeut'? Deze bijzondere benadering van therapie heeft de kracht om levens te veranderen op een manier die traditionele therapieën soms niet kunnen evenaren. Laten we eens dieper duiken in wat een ervaringsdeskundig therapeut is en welke voordelen zij kunnen bieden.

Lees meer »
14 september 2023

Wat is traumasensitief werken?

Als je op zoek bent naar hulp om te herstellen van traumatische ervaringen, is het begrijpen van traumasensitieve zorg essentieel. In dit artikel wil ik je inzicht geven in wat traumasensitieve zorg inhoudt en waarom het een waardevolle benadering kan zijn voor jouw herstel.

Lees meer »
12 september 2023

Jeugdtrauma: Begrijpen, Herkennen en Genezen

Jeugdtrauma's zijn gebeurtenissen uit het verleden die diepe emotionele littekens achterlaten. Ze kunnen variëren van fysieke mishandeling en verwaarlozing tot emotionele verwaarlozing, en zelfs getuige zijn van huiselijk geweld of verslaving binnen het gezin. Deze ervaringen kunnen een langdurige impact hebben op iemands leven en welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat jeugdtrauma is, hoe je het kunt herkennen en welke invloed het kan hebben op je leven.

Lees meer »
11 september 2023

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling: De Diepe Impact van Jeugdtrauma

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn ernstige problemen die langdurige gevolgen kunnen hebben voor kinderen die getuige zijn van deze traumatische gebeurtenissen. Deze ervaringen kunnen diepe emotionele littekens achterlaten en resulteren in jeugdtrauma. Wat is de relatie tussen huiselijk geweld, kindermishandeling en jeugdtrauma, en wat kan je doen in het belang van preventie en ondersteuning.

Lees meer »
10 september 2023
9 september 2023

Wat is geluk? Waar word je nou echt gelukkig van?

Een vers gebakken broodje, een mooi gesprek, een leuke activiteit. Laten we het hebben over wat mensen gelukkig maakt. In mijn werk als psychosociaal therapeut heb ik vaak gezien dat geluk voor iedereen anders kan zijn, maar er zijn enkele gemeenschappelijke elementen die bijdragen aan het gevoel van geluk en kwaliteit van leven. Geluk is de mate waarin iemand zich goed en tevreden voelt over zichzelf en zijn leven.

Lees meer »
8 september 2023

KOPP/KOV: Kinderen in de Schaduw van hun Ouder(s)

Veel kinderen groeien op in een gezin met één of twee ouders die te maken hebben met psychische problemen of problematisch gebruik van drugs of alcohol. Deze kinderen, afgekort als KOPP/KOV, hebben een verhoogd risico om later in hun leven zelf psychische problemen te ontwikkelen. Volgens recente schattingen van het Trimbos-instituut groeit inmiddels meer dan 25% van de kinderen die nog thuis wonen in Nederland op in zo'n KOPP/KOV-gezin.

Lees meer »
7 september 2023

Boekentip: Stilstaan bij Trauma

Dit boek Stilstaan bij Trauma nodigt je uit om je trauma's te onderzoeken en een dieper begrip van jezelf te ontwikkelen. Trauma is wellicht een van de meest voorkomende maar onbesproken onderwerpen in ons leven, maar heeft vaak invloed op het leven van ons allemaal. Het heeft een diepgaand en ontwrichtend effect op ons vermogen om ons vervuld, zelfverzekerd, succesvol en gelukkig te voelen, zowel in ons persoonlijke leven als in onze relaties.

Lees meer »
4 september 2023
3 september 2023
2 september 2023

Hoe slachtoffers daders kunnen worden; het verwoestend effect van Trauma

Trauma is een ingrijpende en destructieve ervaring die diepe wonden kan slaan in de psyche van een individu. Het is echter ook belangrijk om te erkennen dat sommige mensen die zelf slachtoffer waren van trauma (denk aan kindermishandeling, seksueel misbruik) later daders kunnen worden. Dit complexe en soms verwarrende traject van slachtofferschap naar daderschap werpt licht op de diepgaande effecten van trauma en de behoefte aan preventie en interventie.

Lees meer »
30 augustus 2023

Slaapproblemen: Oorzaken, Gevolgen en Oplossingen

Slaap is een fundamenteel aspect van ons leven en heel belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn. Helaas ervaren veel mensen over de hele wereld slaapproblemen die een negatieve invloed kunnen hebben op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. 

Lees meer »
29 augustus 2023

Wat is het verschil tussen overspannenheid en burn-out?

Vaak worden termen als "overspannenheid" en "burn-out" gebruikt om de fysieke en mentale uitputting te beschrijven die voortkomt uit een leven vol drukte en verantwoordelijkheden. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn overspannenheid en burn-out twee verschillende fasen in mentale overbelasting, met unieke kenmerken. Het is van belangrijk om deze twee toestanden te begrijpen en te onderscheiden om helder te krijgen in welke toestand je nu zit.

Lees meer »
25 augustus 2023

In je bed blijven 'rotten'. Niet erg goed voor je mentale gezondheid.

Je bed als veilige haven van rust en comfort. Maar wat gebeurt er wanneer we te lang in dit toevluchtsoord blijven liggen, terwijl de tijd en kansen voorbijgaan? Dit fenomeen, bekend als "bedrotting," heeft niet alleen invloed op onze productiviteit, maar ook op onze fysieke en mentale gezondheid. Op Tik Tok een enorm populair iets wat sterk gepromoot wordt maar is dit wel zo verstandig?

Lees meer »
24 augustus 2023

Identiteitsverlies bij verlieservaringen

Het leven is een aaneenschakeling van ervaringen, zowel vreugdevolle als pijnlijke. Verlieservaringen behoren tot de meest ingrijpende en complexe aspecten van het menselijk bestaan. Of het nu gaat om het verlies van een geliefde, een kind, een ouder,  het verlies van gezondheid of een baan die iemands carrière heeft gevormd, of het naderende afscheid van het werkende leven door pensionering, deze gebeurtenissen kunnen diepe emotionele wonden slaan en vaak leiden tot identiteitsverlies en diepe rouw.

Lees meer »
23 augustus 2023

Een ervaringsverhaal: Hoe EMDR het trauma weghaalde

Het was een koude middag in de winter toen ik voor het eerst de drempel van de therapeutische praktijk overging. Mijn hart bonkte als een razende terwijl ik me zenuwachtig neerzette op de comfortabele stoel. De kamer voelde veilig en uitnodigend aan, versieringen met zachte kleuren en kalmerende schilderijen aan de muren. Mijn therapeut, begroette me met een vriendelijke glimlach en nodigde me uit om te praten over wat me naar haar had geleid: een lang verdrongen trauma dat als een schaduw over mijn leven hing.

Lees meer »
22 augustus 2023

Het taboe op mannelijk slachtofferschap bij seksueel geweld

Het onderwerp van verkrachting is ongetwijfeld een van de meest gevoelige en beladen onderwerpen in onze samenleving. In de praktijk zie ik mannen worstelen met wat hen overkomen is. Hoewel de afgelopen decennia veel vooruitgang is geboekt in het bespreken en aanpakken van seksueel geweld, blijft er nog steeds een schrijnend taboe bestaan, vooral als het gaat om mannen die slachtoffer zijn van verkrachting. De schaamte, de stigma's en het onbegrip rondom dit onderwerp hebben ertoe geleid dat veel mannelijke slachtoffers in stilte lijden en niet de hulp en ondersteuning krijgen die ze verdienen.

Lees meer »
21 augustus 2023

Lijden, een onvermijdelijk aspect van het leven

Lijden is een onvermijdelijk onderdeel van het menselijk bestaan, een element dat we allen in ons leven zullen tegenkomen. Hoewel we vaak geneigd zijn om lijden te zien als een negatieve en beangstigende ervaring, is het belangrijk om te begrijpen dat lijden niet iets is waar we schuldig aan zijn of iets wat we volledig kunnen voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het idee dat lijden een natuurlijk en onvoorspelbaar aspect van het leven is en hoe we een gezonde relatie met dat lijden kunnen ontwikkelen.

Lees meer »
20 augustus 2023

Hoe ruïneer ik mijn relatie: een meesterwerk in 8 stappen!

Ah, de liefde. Het meest verwarrende, prachtige en ingewikkeldste spel dat er bestaat. En laten we eerlijk zijn, soms houden we er gewoon van om een goede uitdaging aan te gaan, toch? Dus, als je op zoek bent naar manieren om je relatie subtiel (of niet zo subtiel) te ruïneren, dan ben je hier aan het juiste adres. Ik kan je alle tips geven vanuit de praktijk van de relatietherapie die ik al zeker honderd stellen heb gegeven. Bereid je voor op een rollercoaster van frustratie, verwarring en uiteindelijk... een gebroken hart. Laten we beginnen!

Lees meer »
19 augustus 2023

Kun je falen als moeder? Wanneer is het goed genoeg?

Moederschap, dat is nogal wat, toch? Het is vaak vanaf de zwangerschap (of al daarvoor!) een achtbaan van emoties, van geweldige momenten tot super lastige situaties. Moederschap is een van de meest voorkomende rollen in het leven van een vrouw. Het omvat een breed scala aan verantwoordelijkheden; van het verzorgen van een hulpeloze baby tot het bieden van ondersteuning bij lastige pubers en het bijdragen aan de algemene ontwikkeling van het kroost. Hoewel het moederschap vol liefde en vreugde kan zijn, is het ook een mentale opgave die samen gaat met twijfels, uitdagingen en zelfreflectie. Een van de diepgewortelde angsten die veel moeders ervaren, is de angst om te falen. Maar is het eigenlijk mogelijk om te falen als moeder?  

Lees meer »
8 augustus 2023

Wat is emotionele intimiteit? Wat maakt het zo bijzonder?

In onze drukke en soms wat oppervlakkige maatschappij, verlangen we allemaal naar diepe en betekenisvolle relaties met de mensen om ons heen. Emotionele intimiteit, een prachtig aspect van menselijke relaties, biedt precies datgene waar we naar op zoek zijn: een diepe verbondenheid met anderen op een niveau dat verder gaat dan oppervlakkige gesprekken en vluchtige ontmoetingen.

Lees meer »
7 augustus 2023

Omgaan met Trauma en Innerlijke Verdeeldheid

Het was een interessante bijscholing die ik, ondanks de Engelse taal, erg leuk vond om te doen. Spannend die Engelse toetsen maar nu ook in Nederlandse vertaling, wat heel fijn was. Het leskrijgen door de auteur en bedenker van deze methodiek vond ik bijzonder leerzaam. Zo krijg je toch de stof en de methodiek uit eerste hand en Dr. Janina Fisher gaf handvatten en praktijkvoorbeelden mee waar ik gelijk mee aan de slag kon. Leerzaam, boeiend en goed toepasbaar. Weer een verdieping en verrijking in het geven van traumatherapie. In vier avond webinars werd er heel wat training gegeven en het is mooie aanvulling op eerdere traumatrainingen die ik had gehad.

Lees meer »
6 augustus 2023

Emotionele verbinding; de sleutel tot een goede relatie

Emotionele verbinding vormt het hart van een gezonde en bevredigende relatie, en het is een sleutelfactor voor het bevorderen van blijvend geluk tussen twee mensen die in een partnerrelatie met elkaar leven. Zonder een goede emotionele aansluiting en verbinding loopt de relatie gevaar en kan het leiden tot bekoeling, verkilling en afstand in de relatie.

Lees meer »
5 augustus 2023

Uit je comfortzone op weg naar Psychische Flexibiliteit

De comfortzone is een mentale toestand waarin je je veilig en vertrouwd voelt. Het is als een denkbeeldige bubbel waar je je comfortabel en ontspannen voelt, omdat je dingen doet die je al kent en die je gemakkelijk afgaan. In deze zone voel je weinig stress of angst, omdat je jezelf niet uitdaagt of blootstelt aan nieuwe situaties.

Lees meer »
4 augustus 2023

Emoties zullen je niet schaden maar het wegstoppen van gevoelens en emoties, schaadt wel.

In het leven worden we allemaal geconfronteerd met een breed scala aan emoties. Hoewel emoties en gevoelens een natuurlijk onderdeel zijn van het menselijk bestaan, kunnen ze soms overweldigend of verontrustend zijn. Een veelvoorkomende reactie op intense emoties is het vermijden of wegrennen ervan, in de hoop dat ze zullen verdwijnen. Maar wat als ik je vertel dat gevoelens op zichzelf geen schade aanrichten? Het is juist de poging om ze te ontvluchten die de grootste schade veroorzaakt en soms zelfs kan leiden tot destructief gedrag of zelfs suïcide.

Lees meer »
3 augustus 2023

Welke apps voor je mentale gezondheid of bij psychische klachten?

Apps kunnen een waardevolle bron zijn om mensen te ondersteunen bij het omgaan met mentale gezondheidsproblemen. Hoewel deze apps nuttige ondersteuning kunnen bieden, zijn ze geen vervanging voor professionele medische behandeling. Bij ernstige mentale gezondheidsproblemen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een gekwalificeerde gezondheidsprofessional. Het is ook belangrijk om de privacy en veiligheid van persoonlijke gegevens te overwegen bij het gebruik van dergelijke apps

Lees meer »
2 augustus 2023

Seksueel vreemdgaan versus Emotioneel vreemdgaan; de impact en het verschil

Vreemdgaan kan in verschillende vormen voorkomen en kan een serieuze tol eisen van zowel degene die bedriegt als degene die bedrogen wordt. Als je nadenkt over ontrouw in relaties, denk je waarschijnlijk meteen aan fysiek overspel, maar er bestaat ook een ander soort overspel dat minder voor de hand liggend is: emotioneel vreemdgaan. Hoewel beide vormen van ontrouw schadelijk kunnen zijn voor een relatie, verschillen ze in hun aard en impact. 

Lees meer »
1 augustus 2023

De Hersen Darm-As; de relatie tussen hersenen en buik

De relatie tussen de hersenen en de darmen is al langer bekend, maar pas de laatste jaren hebben onderzoekers een diepgaand begrip gekregen van de complexe interacties tussen deze twee systemen. De opkomst van het onderzoek naar de hersen-darm as heeft geleid tot een groeiend besef van de invloed van de darmgezondheid op de mentale gezondheid.  We gaan de relatie tussen de hersenen en de darmen verkennen en de impact ervan op de mentale gezondheid bespreken.

Lees meer »
31 juli 2023

Menselijke Behoeften en hun Invloed op je Mentale Gezondheid

Menselijke behoeften vormen de basis van ons bestaan en spelen een cruciale rol in onze fysieke, emotionele en mentale welzijn. Hoewel individuele behoeften kunnen variëren, zijn er enkele fundamentele aspecten die universeel zijn voor alle mensen. Het begrijpen van deze behoeften en hoe ze in relatie staan tot onze mentale gezondheid is essentieel om een vervuld en evenwichtig leven te leiden. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste behoeften onderzoeken en hun invloed op onze mentale gezondheid bespreken.

Lees meer »
30 juli 2023

Tem je innerlijke criticus!

We hebben allemaal wel eens te maken met die kritische stem in ons hoofd - de innerlijke criticus. Deze innerlijke stem kan ons zelfvertrouwen ondermijnen, onze prestaties belemmeren en ons behoorlijk dwars zitten als we iets willen bereiken. Gelukkig is het mogelijk om de invloed van je innerlijke criticus te verminderen al zal deze nooit helemaal weggaan. Maar dat hoeft ook niet want de innerlijke criticus heeft ook een functie. 

Lees meer »
29 juli 2023

Veel verschillende partners gehad? Over hechting en onthechting.

Heb je veel verschillende partners gehad? Het aantal (bed)partners dat iemand heeft gehad kan variëren, en het is belangrijk om open te staan voor verschillende levenservaringen. Echter, wanneer iemand een aanzienlijk aantal verschillende partners heeft gehad, kan dit een rode vlag zijn. Hier is waarom relationele stabiliteit belangrijk is voor een gezonde en duurzame verbintenis.

Lees meer »
28 juli 2023

De moed hebben om los te laten

In therapie komt het met regelmaat voor dat mensen maar beter kunnen breken met bepaalde gewoontes, relaties of situaties die hun geluk en welzijn belemmeren. Het maakt hun leven moeilijk, bochtig en met ups and downs. Sommige van deze gewoontes zijn niet meteen duidelijk als schadelijk, maar na verloop van tijd kunnen ze een aanzienlijke negatieve invloed hebben op hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De bereidheid om deze schadelijke aspecten los te laten en te veranderen is van dan cruciaal belang voor het verbeteren van de mentale gezondheid en het wegnemen van de klachten of problemen. Echter zo makkelijk is dat vaak nog niet.

Lees meer »
27 juli 2023

Ontspanningsmuziek bij stress en angstklachten

Instrumentale ontspanningsmuziek is een vorm van muzikale expressie die speciaal is ontworpen om een gevoel van kalmte, rust en ontspanning te bevorderen bij de luisteraar. In tegenstelling tot muziek met zang en teksten, bevat instrumentale ontspanningsmuziek geen vocale (of als zang herkenbare) elementen en is het gericht op het creëren van een rustgevende sfeer door middel van melodieuze klanken en harmonieën.

Lees meer »

De dappere stem; in memoriam Sinéad O'Connor

In een ver verleden raakte ik geïntrigeerd door de muziek en het levensverhaal van Sinéad O'Connor, de getalenteerde Ierse zangeres en songwriter. Haar muziek had me geraakt, en ik wilde meer weten over de vrouw achter die krachtige stem en intense teksten. Wat ik ontdekte, was een verhaal van trauma, veerkracht en een unieke persoonlijkheid die haar een uitzonderlijke artiest maakte.

Lees meer »
26 juli 2023
25 juli 2023

De architect van je eigen leven zijn; levenskunst en zelfcreatie

In het leven worden we geconfronteerd met talloze gebeurtenissen en situaties die ons vormen en beïnvloeden. Sommige van deze ervaringen zijn positief en verrijkend, terwijl andere uitdagingen en tegenslagen met zich meebrengen. Als individuen hebben we echter de unieke mogelijkheid om onszelf te zien als architecten van onze eigen ervaringen en ons leven. Dit betekent dat we een actieve en ook een passieve rol spelen in het vormgeven van ons leven, het creëren van onze eigen paden en het bepalen van de betekenis die we aan onze ervaringen toekennen.

Lees meer »
24 juli 2023

De stoplichtmethode van Stress en Spanningen

Stress en spanningen,  het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Het geeft een vervelend gevoel van druk en onrust, het gevoel dat je "iets moet doen". Naarmate de spanning toeneemt, neemt dat gevoel steeds meer ruimte in beslag. Het gevoel van "iets moeten doen" verandert dan in een soort orkaan van emoties, alsof je erdoor overspoeld wordt. Dat voelt helemaal niet prettig en het kost ook nog eens veel energie.

Lees meer »
23 juli 2023

Aandacht als geneesmiddel; de helende kracht van Empathie en Verbinding

Er wordt steeds meer via beeldschermen geregeld en er wordt steeds meer bezuinigd in de zorg en vooral de tijd om echt oprechte aandacht te geven aan mensen, schiet erbij in want het moet vooral snel, efficiënt en doelmatig. Iets wat eigenlijk niet te verenigen is met echt goede zorg verlenen. Te midden van de turbulente zorgomgeving van de huisarts, de specialist, de thuiszorg of het ziekenhuis, vergeten we soms het belangrijkste aspect van menselijke interacties: aandacht. We moeten niet onderschatten welke diepgaande en genezende impact aandacht kan hebben, vooral als het gaat om psychische zorg en emotioneel welzijn. De reguliere zorg erkent het gemis en klaagt dat het onwerkbaar wordt maar zit klem tussen paarse krokodillen en opgelegde protocollen. Als vrijgevestigd alternatief en complementair werkende, heb ik gelukkig meer regie en minder regelzucht waardoor er meer tijd en ruimte is voor aandacht voor de mens achter de klacht.  In dit artikel zullen we onderzoeken hoe aandacht als geneesmiddel kan dienen en hoe het onontbeerlijk is voor het helingsproces.

Lees meer »
22 juli 2023

De Kracht van Rust: 7 Manieren om Innerlijke Balans te Vinden

In onze drukke en hectische wereld, waarin we voortdurend worden blootgesteld aan prikkels en verplichtingen, is het vinden van rust van essentieel belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Rust is niet alleen een moment van stilte, maar een staat van zijn waarin we onze geest en lichaam kunnen verjongen en herstellen. 

Lees meer »