Wat voelen mensen die depressief zijn? Vaak is dit moeilijk te begrijpen als je zelf geen aanleg voor depressieve gevoelens hebt. Waaraan kan je depressieve gevoelens herkennen?
Je onbegrepen voelen leidt tot eenzaamheid
Gevoelens van eenzaamheid, er alleen voor staan, zijn sterk aanwezig bij mensen met depressie. Dit kan worden versterkt door reacties uit de omgeving van mensen die zeggen: "joh je hebt het zo goed, je hebt helemaal geen reden om depressief te zijn. Je zou dankbaar moeten zijn en kijken naar wat je allemaal hebt." Helaas is het niet zo makkelijk. Het desolate en eenzame gevoel wordt enkel versterkt door onbegrip. De depressieve persoon weet heus wel wat hij of zij allemaal heeft maar heeft er geen gevoelsconnectie meer mee. Dat gevoel van verlies van verbinding met de positieve gevoelens is juist zo kenmerkend tijdens een depressie.
Dit zijn de kenmerken van deze psychische ziekte. We zeggen tegen iemand met een gebroken been ook niet: "joh je hebt het zo goed, je hebt allebei je benen nog, je hebt geen reden om mank te lopen. Wees dankbaar en kijk naar wat je hebt." Dat vinden we een vreemde opmerking in deze context. Immers heeft iemand pijn en kan hij niet goed lopen. Hetzelfde geldt voor een depressie. Dit kan je zien als een pijnlijke aandoening van de psyche en de hersenen. Je kan dan niet meer positief of neutraal denken of dat het leuk is en dat het je goed gaat. Het voelt gewoon niet zo en gevoelens laten zich niet dwingen.
Wanhopig voelen tijdens een depressie
Gevoelens van wanhoop kunnen je erg overvallen als je merkt dat je depressieve gevoelens niet verminderen of lang voortduren. Heb je ze langer dan twee weken dan wordt het echt tijd om hulp te gaan vragen want dan spreek je officieel van een depressie. Twee weken is al behoorlijk lang als je je erg somber en verdrietig voelt. Het is dan best moeilijk om daar zomaar zelf weer uit te komen. Wanhoop kan dan toeslaan en je kan denken dat het nooit meer weg zal gaan. Dat die donkere wolken nooit meer voorbij zullen trekken en dat je nooit meer in staat zal zijn om de mooie dingen in het leven om je heen nog als mooi te kunnen ervaren.
Minderwaardigheidsgevoelens bij depressie
Uiteindelijk kan dit leiden tot een steeds groter verlies van eigenwaarde. Je gaat geloven dat jij het niet waard bent om nog langer te leven. Je bent immers doodongelukkig terwijl je alle reden hebt om blij te zijn. Je omgeving kan dit vaak nog versterken als je weinig begrip krijgt. Hierdoor kom in je in een negatieve vicieuze cirkel terecht waar je op den duur steeds dieper in wegzakt. Je kan gaan ervaren dat je iedereen tot last bent. Dat het beter zou zijn als jij er niet meer bent want dan kunnen anderen ook weer verder en hoeven ze zich niet telkens met jou bezig te houden. Herken je dit soort gedachten?
Doorbreek de cirkel en vraag hulp, blijf er niet mee rondlopen. Therapie kan je hiermee helpen. We kijken samen naar waar je mee zit en wat je helpt om uit die nare donkere gedachtenwereld te komen. Neem contact met mij op.