Als je worstelt met de gevolgen van een traumatische ervaring, is het goed om hiervoor therapie te vragen. Het is moedig om hulp te zoeken en de eerste stap te zetten naar herstel. Op deze pagina leg ik uit wat traumatherapie is, hoe het werkt, en hoe het je kan helpen om weer grip te krijgen op je leven.

Wat is Traumatherapie?

Traumatherapie is een gespecialiseerde vorm van therapie die gericht is op het behandelen van de psychologische en emotionele gevolgen van trauma. Trauma kan voortkomen uit verschillende gebeurtenissen, zoals:

  • Ongelukken
  • Fysiek of emotioneel geweld
  • Natuurrampen
  • Oorlogsgeweld
  • Verlies van een dierbare
  • Ernstige ziekte of IC opname
  • Seksueel misbruik
  • Jeugdtrauma

Deze ervaringen kunnen diepe sporen nalaten, die je dagelijkse leven ernstig kunnen beïnvloeden.

Hoe Werkt Traumatherapie?

Traumatherapie helpt je om de traumatische ervaring te verwerken en te integreren in je leven. Dit gebeurt door middel van verschillende technieken en benaderingen, waaronder:

EMDR Therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR is een bewezen effectieve methode voor het behandelen van trauma. Tijdens EMDR therapie volg je met je ogen de handbewegingen van de therapeut terwijl je terugdenkt aan de traumatische gebeurtenis. Dit helpt je brein om de herinnering op een andere manier te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Trauma Focused CGT helpt je om de negatieve gedachten en gevoelens die voortkomen uit het trauma te herkennen en te veranderen. Door middel van gestructureerde gesprekken en oefeningen leer je om deze gedachten uit te dagen en te vervangen door meer realistische en helpende gedachten.

Narratieve Therapie

Bij narratieve therapie gaat het erom je eigen verhaal te vertellen en opnieuw te schrijven. Dit helpt je om de controle over je eigen leven terug te krijgen en de traumatische ervaring in een nieuw licht te zien. Je kan vragen om specifieke schrijfopdrachten gericht op je traumaverwerking.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Traumafocused ACT richt zich op het accepteren van je gevoelens en gedachten in plaats van ertegen te vechten. Dit kan helpen om de stress en angst die gepaard gaan met trauma te verminderen en je in staat te stellen om je leven weer op te pakken.

Hoe Kan Traumatherapie Je Helpen?

Traumatherapie kan op vele manieren helpend zijn. Hier zijn enkele voordelen die je kunt verwachten:

Herstellen van Controle

Trauma kan je het gevoel geven dat je de controle over je leven kwijt bent. Traumatherapie helpt je om deze controle terug te krijgen door je te leren hoe je kunt omgaan met je symptomen en triggers. Traumasymptomen zoals angst, paniekaanvallen, depressie, en slaapproblemen kunnen aanzienlijk verminderen door effectieve traumatherapie. Dit kan je algemene welzijn en kwaliteit van leven verbeteren.

Versterken van Veerkracht

Traumatherapie helpt je om sterker en veerkrachtiger te worden. Je leert vaardigheden die je kunt gebruiken om met toekomstige uitdagingen om te gaan. We werken aan meer rust in je hoofd waardoor je betere beslissingen kan nemen en weer meer regie en overzicht gaat ervaren. 

Verbeteren van Relaties

Trauma kan een negatieve invloed hebben op je relaties met anderen. Door therapie kun je leren hoe je deze relaties kunt herstellen en verbeteren, en hoe je beter kunt communiceren over je gevoelens en behoeften. Doordat je ook minder geprikkeld raakt door traumatriggers, kan je meer open staan voor anderen en ben je niet zo prikkelbaar meer. Je krijgt meer rust in je hoofd en vertrouwen in anderen. Je staat positiever in relaties waardoor je betere relaties kan krijgen en onderhouden.

Jouw eerste stap naar herstel van trauma

Het is normaal om je nerveus of overweldigd te voelen bij het zoeken naar hulp voor trauma. Maar onthoud dat je deze reis niet alleen hoeft te maken. Als ervaren therapeut in traumaverwerking sta ik klaar om je te begeleiden en te ondersteunen.

Neem contact met mij op voor meer informatie of een intakegesprek. Samen kunnen we bespreken hoe traumatherapie jou kan helpen om weer een stap verder te komen richting herstel en welzijn. Je verdient het om je weer goed te voelen en de regie over je leven terug te krijgen. Voel je vrij om contact met mij op te nemen via contactpagina.

Samen werken we aan jouw herstel. Je staat er niet alleen voor.

English speaking trauma focused therapy available.

 

Trauma Focused Therapy with EMDR (English)