De overeenkomst tussen Harry Potter en Psychosociale Therapie

Gepubliceerd op 29 mei 2023 om 09:21
versla je demonen met therapie

Laatst had ik een bijzondere droom. Ik droomde dat ik het heel druk had in de wereld van Harry Potter. Met gemengde gevoelens word ik in de ochtend wakker over deze droom. Waarom droom ik over Harry Potter? Dat is meer iets voor mijn dochter, die is er fan van maar hoe kom ik daar nu toch weer bij? Maar er was een verklaring...

De demonen en dementors verdrijven

In de scènes van mijn droom ben ik druk bezig met het verslaan van  demonen, samen met Harry Potter en andere toveraars en heksen. Ik ben er zelf ook eentje maar ik heb moeite om me staande te houden bij de grote hoeveelheid demonen die ons aanvallen en omringen. Ik haal de toverspreuken door elkaar, welke moest ik ook al weer gebruiken? Lumos? Avakedavra? Mijn hoofd tolt en om mijn hoofd heen tolt een hele wereld vol donkere snel voorbij zoevende demonen die we met z'n allen proberen te verdrijven en te vernietigen. Het is een pittige strijd en we winnen langzaam terrein. En dan word ik wakker..

Verbouwereerd van zoveel fantasie en avontuur, bedenk ik me wat ik zojuist gedroomd heb. Waarom? Wat wil mijn psyche me hiermee vertellen? Ik snap er niets van. Het was best leuk om te dromen maar heel intensief. Dan kleed ik me aan en ga ik naar mijn werk.

EMDR, het is net toveren

In de avond deel ik mijn droomverhaal met mijn partner en in een keer valt het kwartje. Nu snap ik waarom ik juist dit droomde terwijl ik vertel over de gevoelens en emoties die deze droom opriep. Dit is wat ik doe elke dag! Ik ben de hele dag bezig met de spoken en demonen van anderen te verjagen en soms ook die van mezelf als ik ze kan linken met wat ik zelf eens heb meegemaakt.

Spookbeelden in de vorm van trauma's, jeugdtrauma demonen die in het hoofd van mijn cliënten rond blijven spoken. Die hen achtervolgen tot op de dag van vandaag vanuit een (ver) verleden. Enge honden die een hondenfobie hebben veroorzaakt of spookachtige katten die een kattenfobie opleverde. Pijnlijke spookbeelden die je blijft ervaren na een verkrachting en die je nachtmerries geven, elke nacht weer in de vorm van enge handen die je grijpen, vastpakken, die je kopje onder duwen waardoor je bijna verdrinkt.  

Samen met mijn cliënten ben ik bezig om de nachtmerries aan te pakken, de 'demonen' te verjagen en die vreselijke, woeste, zwarte hond te normaliseren tot een gewone vriendelijke zwarte labrador die graag een aai over zijn kop heeft. Samen zijn we met de therapie en oefeningen als 'toverstokjes' bezig om deze trauma's, angsten of depressies het hoofd te bieden. Ze te transformeren in hanteerbare beelden, gedachten en gevoelens die geen heftige emoties of gedachten meer oproepen.

Soms met voor veel mensen toch vaak mysterieuze interventies als EMDR. 'Hoe kan dat lichtje volgen (Lumos?) mij toch zo goed geholpen hebben met mijn trauma? Het lijkt wel toveren wat je daarmee doet? Best wel raar eigenlijk, ik snap het niet?' Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord nadat ik EMDR heb toegepast met mijn lichtbalk met gekleurde lampjes. En waarbij ik heb geprobeerd die geheimzinnige hersenwerking en geheugentaak belasting uit te leggen en hoe dat trauma's kan neutraliseren en veranderen in een gewone nare herinnering zonder triggers en hoge spanning. 

Het toverstokje

Het toverstokje is zelfs een interventie in de positieve psychologie waarbij je de cliënt vraagt: "wat zou er morgen anders zijn als je een toverstokje had en je het probleem weg kon toveren?" Het helpt mensen om dieper na te laten denken over de door hun gewenste veranderingen in hun leven en wat ze daarvoor nodig  hebben. Het biedt een opening in een vastgelopen angstige psyche en helpt om alternatieven te vinden.

Toverspreuken in therapie: de zinnen.. de woorden

Therapie werkt door woorden, gesprekken voeren, mensen tot nieuwe of andere inzichten brengen waarbij ze hun eigen 'demonen' een kopje kleiner kunnen maken. Vroeger kon je hiervoor terecht bij meneer pastoor of een medicijnvrouw en werden er rituelen uitgevoerd zoals een duiveluitdrijving of kreeg je een opdracht mee om iets te doen of uit te voeren; bid zes wees gegroetjes en vraag de hogere almacht om hulp. Of begraaf twee koperen munten en pluk bladeren van deze plant en maak er warme kruidenthee mee om elke avond te drinken. 

Het placebo effect zal hier zeker bij mee gespeeld hebben net als afleiding zoeken. En een warme drank drinken helpt je om je beter te voelen bij angstklachten of terug te komen uit een dissociatie. Zeker als het kruid een kalmerende werking op de hersenen heeft.

Een vaderlijke God of een moeder Maria bieden troost en steun als je tot hen bidt, als je bang bent, iemand mist of je verdrietig voelt. Niet zelden heeft een geloof tot doel dat je gevoelens van bescherming, betekenis- en zingeving ervaart in de teksten en rituelen. Belangrijke elementen om je gedachten te verzetten of dingen in een ander daglicht te gaan zien. Het gaat immers om woorden en gesprekken. De juiste vraag stellen. Een herkadering maken van een gebeurtenis die prettiger voelt of meer helpend is.

Tenslotte had Dumbledore / Perkamentus een mooie uitspraak die precies vervat wat therapie voor je kan doen. Het zegt het eigenlijk allemaal: 

woorden, therapie, magie, genezing, heling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.