Ben jij een controlfreak?

Gepubliceerd op 30 mei 2023 om 09:50
waar heb je controle over en waarover niet?

Vaak willen mensen controle hebben of ervaren zij een controleverlies wat leidt tot angst, stress of depressie. Maar waar heb je nou eigenlijk echt controle over? Waar maak je het onderscheid tussen waar je nog zelf iets aan kan doen en dat wat je beter los kan laten?

 

De controle kunnen loslaten

Niets zo moeilijk als 'go with the flow' en de dag nemen zoals het komt. We laten ons graag leiden door routines. Dat scheelt een hoop energie en maakt een dag redelijk voorspelbaar. En als een dag of de dagen chaotisch verlopen dan vinden de meeste mensen dat niet zo prettig. Het put ze uit, geeft onrust of angstgevoelens. Controleverlies voelt niet fijn. De behoefte aan controle hebben is voor iedereen anders maar de meeste mensen varen wel bij een gevoel van grip en controle hebben. 


Angst en paniekgevoelens en controleverlies

Als je veel controleverlies ervaart dan roept dat angst en paniekgevoelens op. Je bent de grip kwijt. Als het leven jou leeft in plaats van jij je leven, dan voel je je overspoeld of continu gestrest. Dat is geen fijn gevoel. Die hoge mate van onrust maakt dat je brein steeds meer stress krijgt en daardoor ga je je angst en paniekerig voelen. Je krijgt concentratie problemen, slaap problemen en je kan snauwerig, prikkelbaar en agressief gaan reageren.

Belangrijk is het om het onderscheid te kunnen maken tussen waar je werkelijk enige controle over hebt en wat niet. Je kan wel de hele dag bezig zijn om je baas of je partner te willen veranderen maar dat is een illusionaire bezigheid. Je hebt geen controle over anderen. Ouders met kinderen weten als beste hoe moeilijk het is om controle te hebben over je baby of je peuter of.. je puber. Dat blijven willen veranderen van een ander, kost je bakken energie en het gaat je vaak niet lukken. 


Controle hebben over jezelf

Hoe beter je weet hoeveel controle je hebt en waar je controle over kan hebben, hoe makkelijker het is om hier invloed op uit te oefenen. En zelfs je eigen woorden, je eigen gedrag of beslissingen kunnen later toch weinig te maken hebben gehad met controle. Dan denk je 'hoe heb ik dat toch kunnen doen of zeggen?' Een mens heeft nauwelijks controle over zijn dagelijkse portie van zo'n 40.000 gedachten en ook je gevoelens kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Het vergt veel aandacht en bewustzijn om je gedrag onder controle te houden. Denk maar eens aan een situatie waarin je honger hebt en je ruikt frietjes of appelgebak. Iemand bied je een stukje aan maar je bent toch op dieet? Je wilde toch afvallen? Of kan je echt stoppen met roken, drinken, blowen? Hoeveel controle heb je daar nou eigenlijk over? Is dat iets wat je gerust zonder moeite een maand kan laten? Op tijd zijn? Lukt dat een beetje?

De kunst is om controle los te laten en je bewust te zijn van je eigen woorden, gedrag en manier waarop je met je eigen gevoelens omgaat. Als dat je lukt, dan kom je al een heel eind en kan je flexibel en accepterend omgaan met al die onzekere factoren die je in je dagelijks leven tegenkomt. Kan je anderen open en liefhebbend tegemoet treden, zonder ze te willen controleren of veranderen. En ben je in staat tot goede relaties met iedereen om je heen. 

Wil je hier hulp bij? Neem met mij contact op voor meer informatie of een afspraak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.