De overgang en psychische klachten

Gepubliceerd op 3 oktober 2023 om 17:02
vrouw in de overgang, menopauze

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het markeert het einde van de vruchtbare jaren en gaat vaak gepaard met fysieke en emotionele veranderingen. De overgang begint gemiddeld rond het 42ste levensjaar en rond de 50 gaan vrouwen de menopauze in. Naast de bekende symptomen zoals opvliegers en slaapproblemen, ervaren veel vrouwen ook psychische klachten tijdens de overgang. In dit artikel gaan we dieper in op deze psychische klachten en bieden we een empathische kijk op hoe we als vrouwen hiermee om kunnen gaan.

1. Stemmingswisselingen en Prikkelbaarheid

Een van de meest voorkomende psychische klachten tijdens de overgang zijn stemmingswisselingen. Vrouwen kunnen zich plotseling verdrietig, prikkelbaar of angstig voelen, zonder duidelijke reden. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze gevoelens normaal zijn en vaak veroorzaakt worden door hormonale schommelingen in deze fase. Het is cruciaal om te communiceren met vrienden, familie of een therapeut om deze emoties te uiten en te verlichten.

2. Angst, Paniek en Onzekerheid

De overgang kan ook gevoelens van angst, paniek en onzekerheid veroorzaken. Vrouwen kunnen zich zorgen maken over hun gezondheid, uiterlijk en hun rol in het leven. Je bent stressgevoeliger in deze periode en daardoor vatbaarder voor angst en paniekgevoelens. Daarbij kunnen oude trauma's of psychische klachten op gaan spelen in deze periode. De antidepressiva die soms al jaren geslikt wordt, houdt het in een keer niet meer tegen. 

3. Verminderd Zelfvertrouwen

Door de fysieke veranderingen die gepaard gaan met de overgang, zoals gewichtstoename, soms verminderde seksdrive en huidproblemen, kunnen vrouwen hun zelfvertrouwen verliezen. Het is belangrijk om te onthouden dat schoonheid van binnen zit. Focus op zelfacceptatie en zelfliefde. Omring jezelf met positieve invloeden en herinner jezelf eraan dat je nog steeds dezelfde sterke, waardevolle persoon bent als voorheen. Je gaat alleen door een fase waarin alles vaak overhoop gehaald wordt op hormonaal gebied.

4. Concentratieproblemen en Geheugenverlies

Vrouwen in de overgang merken soms dat ze moeite hebben met concentreren en dingen onthouden. Dit kan leiden tot frustratie en onzekerheid, vooral op het werk of in sociale situaties. Maak gebruik van notities, een agenda en herinneringen om jezelf te helpen organiseren. En wees niet te hard voor jezelf - deze uitdagingen zijn ook wat inherent aan deze fase vanwege de afname van oestrogenen en je hersenen worden een dagje ouder.

5. Vatbaarder voor Stress en Burn-out Klachten

Tijdens de overgang zijn vrouwen vaak vatbaarder voor stress en burn-out klachten. Het is belangrijk om bewust te zijn van je grenzen en nu juist meer tijd te nemen voor ontspanning en zelfzorg. Yoga, mindfulness en wat zelfcompassie helpen in deze periode. Praat met mensen om je heen, zoek ondersteuning en onthoud dat je niet alleen bent in deze ervaring.

6. Depressieve Gevoelens tijdens de Overgang

Depressieve gevoelens zijn helaas niet ongewoon tijdens de overgang. Als je merkt dat je langer dan twee weken last hebt van aanhoudende sombere gevoelens van verdriet, leegte of hopeloosheid, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Therapie, hormoon medicatie en steun van dierbaren kunnen allemaal bijdragen aan het omgaan met deze gevoelens.

Zie het ook als een nieuw begin

Hoewel de overgang uitdagend kan zijn, markeert het ook het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven als vrouw. Het is een tijd waarin zelfzorg en zelfliefde meer centraal gaan staan. Het is normaal om psychische klachten te ervaren, maar het is ook mogelijk om er beter mee om te leren gaan. Zoek steun, wees vriendelijk voor jezelf en onthoud dat deze fase, hoe uitdagend ook, uiteindelijk voorbijgaat. Voor mij persoonlijk was de menopauze uiteindelijk een bevrijding na die lastige en soms toch wel moeilijke overgangsfase. Je leest er meer over in mijn boek. Zie onder.


In deze fase van je leven is het begrijpelijk dat je verschillende emoties ervaart. Weet dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp en steun beschikbaar is. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en omring jezelf met positiviteit. Samen kunnen we deze reis door de overgang maken, met begrip, empathie en veerkracht. Wil je hulp? Klik op de knop hieronder en maak een afspraak.

 

Het boek Openhartig over de Overgang

Dit boek heb ik zelf geschreven ten tijden van mijn eigen overgangsperiode. Het bevat 25 ervaringsverhalen van vrouwen in de overgang die het niet makkelijk hebben gehad. Je kan het boek in mijn praktijk kopen voor 15 euro. Het is ook via de boekhandel verkrijgbaar maar dan is het wat duurder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.