5 Overtuigingen die je relatie kapot kunnen maken

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 19:23

We verwachten van alles van de liefde en al helemaal dat die ene partner je in alles gelukkig zou moeten maken. Die romantische hoge verwachtingen doen de relatie meer kwaad dan goed. We leggen de nadruk soms op de verkeerde dingen zoals dat de lengte van een relatie belangrijker lijkt te zijn dan de kwaliteit van de relatie. Als relatietherapeut kom ik dat nogal eens tegen. Het gaat dan al jaren niet goed maar wanneer ga je er werkelijk wat aan doen? 

Een sprookjeshuwelijk, hoe doe je dat?

De romantische ideeën van liefde en relaties stamt vaak nog uit onze kindertijd. "Ze leefden nog lang en gelukkig" is een welbekend einde van veel sprookjes. Hoe ze dat dan deden, dat lang en gelukkig leven, dat wordt er niet bij verteld. Dat kleine kinderen grootbrengen erg intensief en pittig kan zijn, dat vertelt niemand je. En in een sprookje komt er ook nooit iets over de midlife crisis, overspel of een affaire aan bod. Er zijn geen mantelzorgende taken of enge ziektes die jou of je partner kunnen treffen. Daarnaast hebben we de hele categorie Disney films, soaps en romantische verhalen. Deze presenteren vaak een heel romantisch idee van relaties waarbij de relatie die jij na een paar jaar hebt, eigenlijk verbleekt. 

De vijf meest problematische overtuigingen die je relatie kapot maken zijn:

1. Liefde overwint alles

Nu dat is echt niet waar. Liefde is prachtig maar kan ook hartverscheurend zijn. Obstakels zoals heftige ziekten, dood van een kind, vreemdgaan, een ernstig ongeval of een zware burn-out, overwinnen soms met gemak datgene wat er nog was aan liefde. Als je  partner een hele persoonlijkheidsverandering doormaakt door hersenletsel of je kan niet samen rouwen om een zwaar verlies, dan verlies je elkaar. Liefde alleen is niet genoeg. Je hebt ook nog zoiets als vertrouwen, begrip, ondersteuning, zorgzaamheid, vriendelijkheid, aandacht voor elkaar en verbondenheid nodig. 

2. Relaties moeten perfect zijn

Die ene partner moet alle behoeften van jou kunnen vervullen. Hij of zij moet én sexy zijn en perfect kunnen communiceren, leuk zijn in de omgang, humor hebben, dezelfde interesses hebben, je aanvullen en altijd in zijn voor seks of een goed gesprek. Helaas.. zo werkt het vaak niet. Jullie zijn twee unieke mensen, met eigen behoeften, gevoelens en verlangens en je partner kan die lang niet altijd allemaal vervullen. Er is ook geen perfecte relatie, geen perfecte match. 

3. Jaloezie is goed voor de relatie

Helaas .. is jaloezie vaak een enorme spelbreker. Het kan een relatie grondig ruïneren. Je voorspelling komt namelijk op den duur vanzelf uit. Je partner gaat vreemd of gaat een ander leuker vinden als jij hem/haar voortdurend controleert of onderwerpt aan een kruisverhoor. Je partner vindt het niet fijn om telkens in het verdachtenbankje te moeten zitten.

4. Je partner moet je op de 1e plaats zetten

Dat gaat lang niet altijd op. Soms zijn zaken zo dringend dat je even niet nummer 1 bent. De kinderen willen nog wel eens de eerste plaats bezet houden. Het is natuurlijk belangrijk dat je niet ergens onderaan de prioriteitenlijst bungelt maar de eerste plaats voortdurend bezet houden is ook niet gezond.

5. Voor eeuwig en altijd

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat we serieel monogaam zijn. Dat wil zeggen, van nature kiezen we voor monogamie maar eigenlijk niet ons hele leven met een en dezelfde partner. We neigen naar meerdere monogame relaties nu we zo oud worden. We veranderen in de loop van ons leven vaak zodanig dat het niet meer past of niet meer zo lekker loopt. Als je elkaar dan niet meer weet te vinden daarin of een ander is op dat moment een veel betere match dan kan het zijn dat ieder met een ander verder gaat.

Zoek je hulp bij relatieproblemen? Neem dan gerust contact met mij op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.