Empathie: troost en ondersteuning bieden

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 17:55
knuffelen, ondersteuning, hechting, verbinding, relaties

Op een goede manier troost en ondersteuning bieden, het is voor veel mensen geen eenvoudige opdracht. Ze voelen zich vaak machteloos als ze geconfronteerd worden met de emoties, pijn of het verdriet van anderen. Heel vaak hoor ik in relatietherapie harde woorden vallen terwijl troost of ondersteuning beter op zijn plaats zou zijn. Ik zie koppels worstelen met het verdriet of de pijn van de ander. Niet zelden ontaardt het in verwijten.

Veilige of onveilige hechting?

Sommige mensen beweren dat ze veilig gehecht zijn maar als ik dan zie dat hun partner in de spreekkamer begint te huilen en dat ze er dan onbeweeglijk en ongemakkelijk bij zitten en niet weten wat ze moeten doen, dan is dat eigenlijk al een teken van onveilige hechting. Een veilig gehecht iemand zal dan troost of ondersteuning bieden, hoezeer je het ook met de ander oneens bent. Het is een empathische reactie die vooral voorkomt bij mensen die vroeger ook troost en steun hebben ervaren als ze het moeilijk hadden (of als ze het in latere jaren in hun leven alsnog geleerd hebben om vanuit de veilige hechting te reageren. 

Ouders geven het goede voorbeeld

Als ouders in staat zijn om hun kinderen veilig gehecht te laten opgroeien, in warmte, met aandacht en een gevoel van veilige geborgenheid, dan zijn die kinderen later als volwassenen ook in staat om diezelfde empathische warme geborgen reactie door te geven aan hun kinderen en toe te passen in hun eigen relatie. Maar andersom geldt ook; wat je niet geleerd hebt, kan je ook niet uitdragen. Jong geleerd is dus oud gedaan. Goed leren omgaan met emoties zoals boosheid en positieve overtuigingen die je van thuis mee krijgt zijn een gift voor de toekomst.

Wil je graag hulp bij een onveilige hechting of relatietherapie? Neem dan gerust contact met mij. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.