Verraad is een van de meest ingrijpende ervaringen die een persoon kan meemaken. Wanneer iemand je bedriegt, tegen je liegt of dingen achterhoudt, kunnen gevoelens van verraad diep doordringen in je psyche en je hele wereld op zijn kop zetten. Het begrijpen van deze gevoelens kan je helpen bij het proces van heling en herstel.
Diep gevoel van pijn en shock
Het ontdekken van leugens en verraad kan een intense en verwoestende pijn veroorzaken. Het voelt alsof de grond onder je voeten wordt weggetrokken en je wereld instort. De shock van het verraad kan je overweldigen en je in een staat van verwarring achterlaten. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn en dat het tijd kost om ze te verwerken. Verraad heeft eigenlijk een dubbele lading. Enerzijds is hetgeen wat is gebeurd (bijvoorbeeld zij/hij loog over zijn nieuwe liefde) en anderzijds is er de breuk van vertrouwen die hierdoor is ontstaan: 'ik dacht dat ik jou altijd kon vertrouwen, nu blijkt dat je liegt.' Die laatste grijpt ook in op je gevoel van veiligheid en verbinding met betrekking tot de relatie. Het zogenoemde hechtingsprotest is het resultaat; je bent boos, woest of intens verdrietig en soms alle drie tegelijk.
Gevoelens van zelftwijfel en onzekerheid
Verraad kan diep ingrijpen in je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je kunt jezelf afvragen waarom je partner je bedrogen of tegen je gelogen heeft en wat je dan zelf verkeerd hebt gedaan. Zelftwijfel en onzekerheid kunnen de kop opsteken en je gevoel van eigenwaarde aantasten. Het is cruciaal om te onthouden dat de keuze van je partner om tegen je te liegen of vreemd te gaan niet jouw schuld is, maar een beslissing die zij/hij heeft genomen. Ook het feit dat je het niet gelijk door had of doorzag kan heftige gevoelens van twijfel en angst oproepen met betrekking tot het vertrouwen in jezelf en hoe goed je dingen kan waarnemen of doorzien.
Boosheid, wrok en woede na leugens en bedrog
Een van de meest voorkomende gevoelens na verraad is boosheid en woede. Je voelt je verraden door iemand van wie je hield en vertrouwde en deze emoties kunnen overweldigend zijn. Het voelt zo onrechtvaardig en oneerlijk! Het is belangrijk om op een gezonde manier met deze woede om te gaan, bijvoorbeeld door het uiten ervan in therapie, door middel van schrijven of door sport en lichaamsbeweging. Het vasthouden aan wrok zal uiteindelijk je eigen heling in de weg staan en kan leiden tot diepe depressies (woede wordt dan naar binnen gekeerd). Daarbij kan het de relaties schaden met anderen omdat je zo wrokkig bent. Hou in het oog dat woede en boosheid vaak leiden tot nog meer leugens vooral als iemand conflict vermijdend is. Die is bang voor de (verbale) agressie en zal dit proberen te omzeilen.
Verlies van vertrouwen op de lange termijn
Verraad schudt de fundamenten van vertrouwen in een relatie. Het kan moeilijk zijn om opnieuw vertrouwen op te bouwen nadat dit geschonden is. Het vertrouwen dat je ooit had, is gebroken en het zal tijd en consistentie vergen van je (ex) partner om het te herstellen. Het is belangrijk om openlijk te communiceren over je behoefte aan transparantie en om acties te zien die het vertrouwen weer kunnen opbouwen. Een bekend spreekwoord zegt: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het duurt lang om het op te bouwen en het kan heel snel (weer) verdwijnen.
Emotionele rollercoaster van gevoelens
Het proces van heling na leugens en verraad is vaak een emotionele achtbaan. Je kunt momenten van intense pijn, verdriet, machteloosheid en boosheid ervaren, gevolgd door momenten van hoop, berusting en acceptatie. Het is normaal om verschillende emoties te voelen en het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij vrienden, familie of een therapeut om je door deze ups en downs heen te helpen. Het is een rouwproces waar je doorheen gaat. Je bent iets essentieels kwijtgeraakt en dat voelt als een zwaar verlies. Het verlies van vertrouwen roept ook gevoelens van machteloosheid op wat op zijn beurt weer een beschermingsreactie op kan roepen van boosheid naar die ander toe.
Neem de tijd en zoek steun of hulp
De gevoelens van verraad na bijvoorbeeld ontrouw zijn diep en verwoestend. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om deze gevoelens te verwerken en te helen. Het is een complex proces, maar met de juiste ondersteuning, communicatie en zelfzorg kun je langzaam weer vertrouwen opbouwen en jezelf herstellen. Onthoud dat je niet alleen bent in dit proces en dat er mensen zijn die je willen helpen op je weg naar heling.
Wil je hulp of meer informatie m.b.t. verbroken vertrouwen, verraad of leugens? Neem dan contact op! Of laat een reactie hieronder achter van jouw ervaringen met verraad en ontrouw.
Reactie plaatsen
Reacties