Wat te doen als je partner is vreemdgegaan?

Gepubliceerd op 27 juni 2023 om 07:57
alleen de waarheid en openheid kan een relatie redden na een affaire of bedrog

Ik kom het in de praktijk regelmatig tegen. Koppels die hulp nodig hebben nadat er een affaire is geweest. Het ontdekken dat je partner is vreemdgegaan is een van de meest hartverscheurende ervaringen die je kunt doormaken in een relatie. Het verraad en de pijn kunnen je overweldigen en je kunt je afvragen hoe je verder moet. Hoewel er geen magische formule is om de pijn onmiddellijk te laten verdwijnen, zijn er wel stappen die je kunt nemen om jezelf te helen en je relatie opnieuw op te bouwen.

Na een affaire of overspel: Bouwen aan Vertrouwen

In deze blog zullen we enkele suggesties bespreken over wat te doen nadat je partner is vreemdgegaan.

Neem de tijd om te rouwen

Het ontdekken van ontrouw is een emotionele schok en het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te rouwen. Laat je emoties toe en erken de pijn, boosheid en teleurstelling die je voelt. Praat met vertrouwde vrienden of zoek professionele hulp, zoals een relatietherapeut, om je te helpen bij het verwerken van je emoties. Er is immers iets heel essentieels in je relatie verloren gegaan. Relaties zijn gebouwd op Verbinding en Vertrouwen.

Communiceer openlijk

Na het bedrog is het van cruciaal belang om openlijk met je partner te communiceren. Het kan moeilijk zijn om je emoties te uiten, maar het delen van je gevoelens en zorgen is essentieel voor herstel. Zorg ervoor dat je partner bereid is om te luisteren en te begrijpen hoe diep je bent gekwetst. Het opbouwen van vertrouwen begint met open en eerlijke communicatie. Als je partner weigert er over te praten of naar je te luisteren moet je je af gaan vragen of je zo nog wel verder wilt?

De waarheid over het bedrog

Het is begrijpelijk dat je veel vragen hebt na het bedrog. Je kunt de behoefte voelen om alle details te kennen en te begrijpen waarom het is gebeurd. Hoewel het belangrijk is om de waarheid te achterhalen, moet je er rekening mee houden dat het obsessief zoeken naar antwoorden je herstelproces kan vertragen. Streef naar een evenwicht tussen het begrijpen van wat er is gebeurd en het focussen op je eigen heling. Bespreek dingen niet voor het naar bed gaan want dan ga je daarna alleen maar piekeren. 

Stel grenzen en maak afspraken

Om verder te gaan, is het essentieel om duidelijke grenzen te stellen en afspraken te maken met je partner. Bespreek wat acceptabel is in de relatie en welke veranderingen je nodig hebt om het vertrouwen te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je partner bereid is om relatietherapie te volgen, geen contact meer te hebben met de derde persoon, of meer transparantie te tonen in zijn/haar handelingen.

Werk aan herstel, niet aan wraak

Hoewel wraak misschien verleidelijk lijkt, zal het uiteindelijk niet bijdragen aan je heling. Wraakzuchtige acties zullen eerder de wonden vergroten dan genezen. Focus je in plaats daarvan op je eigen herstel en op de mogelijkheid om te groeien als persoon. Laat het bedrog je niet definiëren, maar gebruik het als een kans om sterker te worden. Koppels die het bedrog samen goed te boven komen hebben daarna vaak een sterkere relatie.

Het herstellen van een relatie na ontrouw is een complex en emotioneel proces. Het vergt tijd, toewijding en geduld van beide partners. Hoewel het mogelijk is om het vertrouwen te herstellen en een sterke relatie op te bouwen na bedrog, is het belangrijk om te weten dat niet alle relaties in staat zijn om dit te overleven. Onthoud dat jij de regisseur bent van je eigen leven en dat je kunt groeien van deze moeilijke situatie, ongeacht de uitkomst van de relatie.

 

Heb je hulp nodig of wil je als koppel relatietherapie na bedrog? Neem dan contact met mij op voor informatie of een afspraak.

 

Boekentip Liefde in Verhouding van Esther Perel - Liefde in Verhouding

Video: waarom gaat de een eerder vreemd dan de ander?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.