Emoties zullen je niet schaden maar het wegstoppen van gevoelens en emoties, schaadt wel.

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 07:00
opkroppen van emoties en gevoelens, beschadigt, uiten van gevoelens

In het leven worden we allemaal geconfronteerd met een breed scala aan emoties. Hoewel emoties en gevoelens een natuurlijk onderdeel zijn van het menselijk bestaan, kunnen ze soms overweldigend of verontrustend zijn. Een veelvoorkomende reactie op intense emoties is het vermijden of wegrennen ervan, in de hoop dat ze zullen verdwijnen. Maar wat als ik je vertel dat gevoelens op zichzelf geen schade aanrichten? Het is juist de poging om ze te ontvluchten die de grootste schade veroorzaakt en soms zelfs kan leiden tot destructief gedrag of zelfs suïcide.

Opkroppen van emoties en gevoelens leidt tot destructief gedrag

Emoties zijn boodschappers, essentiële signalen die ons vertellen hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen. Ze variëren van vreugde en liefde tot verdriet, angst en woede, en elk van hen heeft een waardevolle rol in ons leven. Wanneer we gevoelens ervaren, reageren we op situaties op een persoonlijke manier, gebaseerd op onze ervaringen, overtuigingen en waarden. Het ontkennen van deze emoties kan leiden tot een emotioneel opkroppen en ongezonde copingmechanismen.

Het vermijden van gevoelens kan vele vormen aannemen. Sommigen proberen hun gevoelens te verdoven met verslavende middelen zoals alcohol of drugs, anderen storten zich op overmatig eten of andere destructieve gedragingen om de emoties te onderdrukken. Maar ongeacht de strategie die we gebruiken, wegrennen van onze gevoelens brengt onvermijdelijk schade toe aan onze mentale en zelfs fysieke gezondheid.

Risico op escalatie, agressie, angst, stress en depressie

Wanneer we onszelf dwingen om emoties te negeren, kunnen deze emoties op den duur escaleren. Onderdrukte gevoelens kunnen leiden tot chronische stress, angststoornissen en depressie. Bovendien kunnen ze onze relaties beïnvloeden, omdat we moeite hebben om ons open te stellen voor anderen of begrip te tonen voor hun emoties.

In plaats van onze gevoelens te omzeilen, is het belangrijk om te leren omgaan met onze emoties op een gezonde manier. Hier zijn enkele suggesties om je te helpen je emoties constructief te benaderen:

  1. Erken en accepteer je gevoelens: Het is essentieel om te begrijpen dat emoties een normaal onderdeel zijn van het leven. Erkenning en acceptatie van je gevoelens is de eerste stap om er constructief mee om te gaan.

  2. Onderzoek je emoties: Probeer te begrijpen waar je emoties vandaan komen en waarom je ze voelt. Dit zelfonderzoek kan je helpen inzicht te krijgen in jezelf en je reacties op verschillende situaties.

  3. Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professionele therapeut over je emoties. Het delen van je gevoelens met anderen kan een opluchting zijn en je helpen nieuwe perspectieven te krijgen.

  4. Leer gezonde copingmechanismen: Zoek naar gezonde manieren om met emoties om te gaan, zoals meditatie, lichaamsbeweging, kunst, schrijven of andere hobby's die je helpen je emoties te uiten.

  5. Geef jezelf de tijd: Emotionele genezing is een proces dat tijd vergt. Forceer jezelf niet om alles in één keer op te lossen, maar wees geduldig met jezelf terwijl je door je gevoelens werkt.

Echt sterke mensen durven en kunnen kwetsbaar te zijn

Onthoud dat het erkennen en toelaten van je emoties geen teken van zwakte is, maar juist een teken van kracht. Het confronteert je met jezelf en stelt je in staat om te groeien als persoon. Emoties kunnen je niet schaden, maar het vermijden ervan kan wel schadelijke gevolgen hebben voor je welzijn. Sta jezelf toe om je gevoelens te ervaren en te begrijpen. Op die manier kun je een gezonde relatie met jezelf en anderen opbouwen en emotioneel welzijn bevorderen.

Wil je hulp of meer informatie neem dan gerust contact met mij op.

 

Een mooie Netflix docu; Beyond Men and Masculinity

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.