Welke apps voor je mentale gezondheid of bij psychische klachten?

Gepubliceerd op 3 augustus 2023 om 07:00
helpende apps voor je gezondheid of bij psychische problemen

Apps kunnen een waardevolle bron zijn om mensen te ondersteunen bij het omgaan met mentale gezondheidsproblemen. Hoewel deze apps nuttige ondersteuning kunnen bieden, zijn ze geen vervanging voor professionele medische behandeling. Bij ernstige mentale gezondheidsproblemen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een gekwalificeerde gezondheidsprofessional. Het is ook belangrijk om de privacy en veiligheid van persoonlijke gegevens te overwegen bij het gebruik van dergelijke apps

Wat zijn goede apps bij psychische problemen?

Sommige apps bieden online therapie en counseling, waar gebruikers kunnen praten met professionele therapeuten via berichten, telefoongesprekken of videochats. Dit biedt toegankelijke en flexibele ondersteuning voor mensen met angst, depressie, stress en andere mentale problemen.

Meditatie en Mindfulness apps

Apps voor meditatie en mindfulness zijn populair om stress te verminderen, slaap te verbeteren en aandacht te vergroten. Ze bieden begeleide meditatiesessies en ontspanningsoefeningen om mensen te helpen in het hier en nu te leven.

De VGZ Mindfulness Coach is een gratis app die een scala aan oefeningen biedt om je te helpen mediteren en je ademhaling te verbeteren. Maar dat is niet alles - de app bevat ook oefeningen die je bewust maken van de impact van eenvoudige handelingen, zoals het plegen van een telefoontje. Bovendien zijn er specifieke oefeningen om je geduld te ontwikkelen, waardoor je beter kunt omgaan met wachttijden. Het beste van alles is dat je geen VGZ-verzekering nodig hebt om van deze app te profiteren, want deze is gratis voor iedereen beschikbaar.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) apps

Sommige apps zijn gebaseerd op CGT-technieken en bieden interactieve modules om negatieve denkpatronen aan te pakken en positieve coping-strategieën te ontwikkelen.

Clarity is een alles-in-één app voor geestelijke gezondheid, ontworpen om je te helpen stress, angst en negatieve gedachten te beheersen door middel van evidence-based Cognitieve Gedragstherapie (CGT) -technieken en stemmingsregistratie. Een hulpmiddel voor gezondere denkpatronen, veerkracht en persoonlijke groei.

Stemming- en Activiteiten Tracking

Met deze apps kunnen gebruikers hun stemming, gedachten en activiteiten bijhouden om patronen te herkennen en inzicht te krijgen in hun mentale gezondheid.

Daylio is een mood-tracking app waarmee gebruikers snel en eenvoudig hun dagelijkse stemming kunnen registreren. De app biedt een visuele interface waar je je emoties kunt selecteren en activiteiten kunt toevoegen die je hebt ondernomen. Hierdoor kun je patronen en trends in je humeur en activiteiten ontdekken. Daylio is handig voor het bijhouden van je mentale welzijn en het bevorderen van zelfbewustzijn zonder de noodzaak van uitgebreide dagelijkse notities.

Stress- en Angstreductie app

Apps bieden vaak ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en geluidslandschappen om stress en angst te verminderen.

Met Rootd kun je angst- en paniekaanvallen stoppen, begrijpen en overwinnen. De app bevat een door therapeuten goedgekeurde paniekknop, begeleide diepe ademhaling, angstdagboek, rustgevende visualisaties, statistiekenpagina, contact voor noodgevallen en lessen. Het helpt je om angst te overwinnen en vertrouwen te herwinnen.

Slaapverbetering apps

Apps kunnen slaapvolgfuncties hebben en slaaphulpmiddelen aanbieden om mensen te helpen een gezonder slaappatroon te ontwikkelen.

Sleep Cycle is jouw persoonlijke slaaptracker en slimme wekker, die je helpt te ontspannen, beter te slapen en uitgerust wakker te worden. Met functies zoals een snurkrecorder, slaapcalculator en geleide meditatie bevordert de app een goede nachtrust en een gemakkelijkere start van je dag.

Gemeenschapssteun, vraagbaak en lotgenotencontact

Sommige apps hebben gemeenschapsfuncties waar gebruikers kunnen communiceren met anderen die vergelijkbare uitdagingen doormaken, wat een gevoel van verbondenheid en steun kan bieden. Een voorbeeld is de Vraagmaar app die vooral gericht is op mensen die te maken hebben met iemand met depressie.

De app geeft tips en hulp zoals: Het belangrijkste is om te praten! Het voeren van een open gesprek is de eerste stap naar een oplossing. Door over zelfmoordgedachten te praten, kan hulp worden gezocht. De VraagMaar app is er om je te ondersteunen bij dit gesprek en kan een rol spelen in het voorkomen van suïcide.

Zelfzorg en Welzijn

Apps kunnen ook tools bevatten om zelfzorggewoonten te bevorderen, zoals doelstellingen stellen, dagboeken bijhouden en positieve gewoonten ontwikkelen.

Actify is een persoonlijke coach app die je helpt om in kleine stappen gezonder te leven. Wetenschappelijk bewezen dat gezonder leven makkelijker is met kleine stappen! Met mini-oefeningen begeleidt Actify je stap voor stap naar een gezonde leefstijl en ontwikkelt gezonde gewoontes die passen bij jouw dagelijkse routine. De app zit vol recepten, workouts en meditaties om aan je gezondheid en vitaliteit te werken, waardoor je je gezonder en energieker voelt door meer te ontspannen, beter te slapen, gezonder te eten en meer te bewegen - zonder dat je op dieet hoeft of naar de sportschool moet.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.