Voel je je weleens schuldig als je iets voor jezelf doet of voor jezelf kiest? Of misschien herken je dat stemmetje dat je vertelt dat je egoïstisch bent als je tijd voor jezelf neemt? Het is normaal om jezelf soms zo te voelen, maar eigenlijk hoeven we ons over veel dingen helemaal niet schuldig te voelen. Hier zijn tien belangrijke dingen waar je zonder schuldgevoel mee aan de slag mag!
1. Voor jezelf kiezen
Het klinkt misschien egoïstisch, maar voor jezelf kiezen betekent niet dat je anderen negeert. Het is zelfs nodig om jezelf regelmatig op de eerste plaats te zetten. Wanneer jij in balans bent en goed voor jezelf zorgt, heb je juist meer te geven aan anderen. Voor jezelf kiezen kan je dus zien als een investering in jezelf die ook ten gunste van de mensen om je heen is. Je wordt bijvoorbeeld geen leukere moeder of vader als je uitgeput en chagrijnig op de bank zit.
2. Zuinig zijn met je eigen energie
Energie is als een batterij: het raakt op als je het te veel of te snel gebruikt. Niemand verwacht dat je altijd ‘aan’ staat. Dus als je voelt dat je batterij wat laag is, gun jezelf dan die rust. Wees zuinig met je energie en verspreid die over de dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Maak bewust je keuzes waar je wel en waar je niet meer energie in wil steken. Dat betekent dat je soms keuzes moet maken.
3. Nee zeggen op zijn tijd
Het kan best moeilijk zijn om 'nee' te zeggen, vooral als je bang bent om iemand teleur te stellen. Maar ‘nee’ is een krachtig woord dat je nodig hebt om je grenzen te bewaken. Als iets niet goed voelt of te veel is, dan mag je gerust nee zeggen, zonder schuldgevoel. Het voorkomt dat je je overvraagt voelt of dingen doet die niet bij je passen.
4. Grenzen aangeven
Je grenzen zijn belangrijk om jezelf te beschermen. Ze geven aan wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Als je aangeeft waar jouw grenzen liggen, weet de ander wat voor jou werkt en wat niet. Het is oké om op de rem te trappen en te zeggen: “Tot hier en niet verder.” Het is belangrijk dat anderen ook jouw grenzen kennen en ze respecteren.
5. Wat je leuk vindt of wat je hobby’s zijn
Het leven draait niet alleen om werk of verplichtingen. Wat jij leuk vindt, is minstens zo belangrijk. Misschien hou je van tuinieren, zoals ik, of misschien ben je gek op dansen, koken of muziek. Wat je ook doet om te ontspannen of plezier te hebben, het is de moeite waard en geeft jou energie. Laat niemand je wijsmaken dat jouw passies minder waard zijn.
6. Eten
Of je nu geniet van een uitgebreide maaltijd of een stuk taart als beloning voor jezelf, eten is meer dan brandstof. Het kan ook een bron van troost en plezier zijn. Wees niet te streng voor jezelf. Geniet zonder schuldgevoel van wat je eet, en luister naar je lichaam.
7. Hoe lang het duurt voordat je ergens op reageert
Het leven kan hectisch zijn, en soms lukt het niet om direct op een berichtje te reageren. Of je nu wat tijd nodig hebt om na te denken of gewoon even ruimte voor jezelf wil, neem die tijd zonder je schuldig te voelen. Je hoeft niet altijd meteen ‘aan’ te staan. Mensen kunnen best even wachten en jij mag de tijd nemen om ergens over na te denken.
8. Persoonlijke levenskeuzes
Of het nu gaat om je werk, relatie, woonplek, spiritualiteit of een ander groot besluit, jouw keuzes zijn van jou. Ze zijn gebaseerd op wat op dat moment goed voelt en bij jou past. Anderen mogen daar een mening over hebben, maar dat hoeft jou niet af te remmen in het maken van keuzes die goed zijn voor jóu.
9. Tijd die je voor jezelf nodig hebt
Soms moet je gewoon even opladen en je terugtrekken, weg van prikkels en verwachtingen. Het is oké om tijd voor jezelf te nemen en anderen duidelijk te maken dat je die ruimte nodig hebt. Tijd voor jezelf is geen luxe maar een noodzaak.
10. Je imperfecties
Niemand is perfect, en dat maakt ons juist menselijk. We hebben allemaal onze eigenaardigheden en foutjes. Misschien ben je soms ongeduldig, vergeetachtig, of worstel je met het aangeven van je grenzen. Dit zijn geen redenen om je slecht te voelen, maar om jezelf met mildheid te benaderen.
11. Om hulp vragen
Hulp vragen is geen zwakte, maar een kracht. We kunnen niet alles alleen, en dat hoeft ook niet. Als jij om hulp vraagt, geef je anderen de kans om iets voor jou te doen, net zoals jij er vaak voor hen bent. Mensen die écht sterk zijn weten wanneer ze hulp moeten vragen en doen dat zonder schroom of schuldgevoel want hulp vragen is oké.
12. Je spirituele overtuigingen
Wat je gelooft of niet gelooft is iets persoonlijks, en daar hoef je je niet voor te verantwoorden. Of je nu diep gelooft of juist openstaat voor spirituele groei zonder labels, jouw overtuigingen zijn een belangrijk deel van wie je bent. Het is jouw persoonlijke weg die je afloopt en dat hoort bij jou.
Je hoeft je dus écht niet schuldig te voelen over deze dingen. Wees mild voor jezelf, volg je eigen pad, en geniet van de keuzes die bij jou passen.
Reactie plaatsen
Reacties