Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in bepaalde patronen? Dat je steeds weer dezelfde fouten maakt of in situaties terechtkomt die je eigenlijk niet wilt? Vaak ligt de oorzaak daarvan in je verleden. Wat je hebt meegemaakt, hoe je bent opgegroeid en welke ervaringen je hebt opgedaan, vormen de basis van wie je nu bent. Het verleden leeft in je voort – vaak zonder dat je het doorhebt.
Je verleden als bagage
Iedereen draagt een rugzakje met zich mee. Daarin zitten mooie herinneringen, maar ook de pijnlijke momenten. Deze bagage bepaalt hoe je naar jezelf, anderen en de wereld kijkt. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een omgeving waar je je vaak afgewezen voelde, kan het zijn dat je nu moeite hebt om te geloven dat je echt waardevol bent. Dit kan zich uiten in onzekerheid, perfectionisme, prestatiedrang of juist in het vermijden van echte verbinding.
Hoe je verleden je patronen beïnvloedt
Je hersenen zijn slim. Ze leren al van jongs af aan hoe ze je kunnen beschermen. Als je als kind bijvoorbeeld hebt geleerd om je emoties te verstoppen omdat daar thuis geen ruimte voor was, kun je merken dat je dat als volwassene nog steeds doet. Dat je er soms niet eens meer bij kan komen, zo goed zijn ze verstopt. Dit soort patronen zijn vaak onbewust. Je denkt misschien: “Zo ben ik nu eenmaal,” maar in werkelijkheid is het een overlevingsmechanisme dat ooit nodig was, maar je nu niet meer dient. Je gebruikt het echter nog steeds en het kan het je hier-en-nu negatief beïnvloeden.
Het verleden in je relaties
Ook in je relaties speelt je verleden een grote rol. Misschien val je steeds op dezelfde soort partner, zelfs als dat je uiteindelijk ongelukkig maakt. Of je reageert heel heftig op iets kleins omdat het een oude wond raakt (vaak gebeurt dit onbewust). Of je trekt je nog steeds huilend terug in plaats van in het hier en nu te blijven en voor jezelf op te komen of je behoeftes aan te geven. Misschien wel allemaal mensen om je heen pleasend zodat iedereen je maar aardig blijft vinden. Deze dynamieken komen vaak voort uit je jeugd, zoals hoe je ouders met elkaar en met jou omgingen.
De sleutel tot verandering
Het goede nieuws is dat je je verleden niet hoeft te blijven herhalen. De eerste stap is bewustwording: je realiseren dat je huidige gedrag vaak een echo is van vroeger. Door dit te onderzoeken – bijvoorbeeld met behulp van therapie – kun je die oude patronen leren herkennen en uiteindelijk doorbreken.
In mijn praktijk help ik mensen om deze processen te begrijpen en te veranderen. Samen kijken we naar de verhalen die je over jezelf hebt, de emoties die je hebt weggestopt en de overtuigingen die je hebt meegenomen. Dit kan confronterend zijn, maar het biedt ook enorm veel ruimte om écht jezelf te worden.
Je mag het loslaten
Je verleden maakt deel uit van wie je bent, maar het hoeft je niet te definiëren. Je kunt leren om je oude pijn te herkennen, te accepteren en vervolgens los te laten. Zo creëer je ruimte voor een nieuwe toekomst, waarin je bewuste keuzes maakt in plaats van vast te zitten in oude gewoontes.
Wil je hier dieper op ingaan? Neem gerust contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe jouw verleden je nu beïnvloedt en wat jij nodig hebt om verder te komen. Je hoeft het niet alleen te doen!
Reactie plaatsen
Reacties