De Treinreis van je Leven

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 12:29
stationshal, treinreis van je leven, reis van je leven, levensreis

Het leven is een reis met verschillende etappes, en elke fase heeft zijn eigen mooie momenten en uitdagingen. Als onze hersenen groeien en ontwikkelen, merken we dat we steeds weer veranderen in hoe we over gebeurtenissen denken en hoe we terugkijken op bepaalde momenten in ons leven. Laten we samen door deze levensfasen reizen en kijken welke mentale uitdagingen we tegen kunnen komen. We noemen dit levenscrisissen die ieder mens in verschillende fasen van zijn leven kan tegenkomen. 

Het levenspad en de mentale uitdagingen

Kinderjaren (0-12 jaar)

Stel je een kind voor dat de wereld aan het ontdekken is. Leren lopen, fietsen zonder zijwieltjes, en voor het eerst naar school gaan. Het is allemaal zo spannend, maar voor sommige kinderen kan het ook overweldigend zijn. Het ene kind kan daar prima mee omgaan maar er zijn ook kinderen die kwetsbaarder zijn. Ze kunnen last krijgen van angstproblemen, bijvoorbeeld bang zijn om zonder hun ouders te zijn of moeite hebben om zich aan te passen aan school.

Niet elk kind heeft een even sterk thuis om op terug te vallen. En sommige ouders zijn liefdevol en zorgend waar andere ouders afstandelijk zijn, niet over gevoelens of emoties willen of kunnen praten. Sommige kinderen hebben kritische ouders en daar ligt de lat hoog. Je moet wel presteren om succesvol te worden zodat ze trots op je kunnen zijn.

Dan heb je nog andere dingen die je als kind parten kunnen spelen. ADHD kan het moeilijk maken om stil te zitten en zich te concentreren, en sommige kinderen worstelen met sociale interacties en kunnen te maken krijgen met pesten op school of elders in de wijk. Dit kan hun zelfvertrouwen behoorlijk aantasten en gevolgen hebben voor hun latere leven.

Puberteit (13-18 jaar)

Ah, de puberteit! Die stormachtige tijd vol veranderingen zowel mentaal als in je lichaam en dan nog al die hormonale veranderingen die je lijf zo anders doet voelen. Je krijgt seksuele gevoelens voor anderen en wilt ook hier een wereld gaan ontdekken.

Tieners proberen hun eigen weg te vinden, los van hun ouders, en dat gaat niet zonder hobbels. Hormonale veranderingen kunnen zorgen voor sterke stemmingswisselingen en onzekerheden. Depressie en angst of stressklachten liggen op de loer, vooral met de druk van sociale media en verwachtingen van anderen en de maatschappij.

Sociale angst kan het moeilijk maken om jezelf te durven zijn, vaak zie je dat hier groepsdruk en wat 'de ander er van vindt' heel erg belangrijk wordt gevonden. Pubers zoeken vaak groepen en personen op waar ze op dat moment 'bij passen'. Je doet hier je eerste hechte vriendschappen vaak op, die je een hele tijd vasthoudt in je leven.

Jong volwassenheid (19-40 jaar)

Dan komt de jongvolwassenheid, een fase waarin je misschien je eerste baan krijgt, een relatie begint of een jong gezin hebt. De werkdruk kan soms zo hoog zijn dat je te maken krijgt met stress of zelfs een burn-out.

Je wilt vaak heel erg presteren en laten zien dat je het echt wel allemaal kan. Je werkgever of jijzelf kan de lat heel hoog leggen. Het is een tijd waarin je jezelf probeert te bewijzen, zowel op het werk als in je persoonlijke leven.

Relatieproblemen
kunnen ook opduiken, zeker als de druk van werk en gezin te veel wordt. Een jong gezin hebben met intensieve zorg voor baby's of kleine kinderen geeft een hele andere dynamiek aan je leven en binnen je relatie. Ineens heb je veel verantwoordelijkheden, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen.

Midden volwassenheid (41-65 jaar)

In de midden volwassenheid ben je vaak druk bezig met je carrière en het opvoeden van tieners. Dit kan een periode van reflectie en soms een midlifecrisis zijn. Je vraagt je misschien af of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt.

Het verlies van je ouders kan ook een diepe impact hebben, wat kan leiden tot gevoelens van verdriet en eenzaamheid. Depressie en angst kunnen de kop opsteken als je merkt dat je leven verandert en dat je 'al over de helft' bent van je leven. Het kan urgentie gevoelens oproepen vooral als je het gevoel hebt dat het niet is gegaan zoals je had gewild of als je ontevreden bent over wat je hebt bereikt. Het kan maken dat je nieuwe wegen in slaat, andere, soms drastische keuzes gaat maken.

Voor vrouwen komt hier ook nog eens de overgang en menopauze fase bij met heftige hormonale schommelingen en stressgevoeligheden.

Ouderdom (65+ jaar)

En dan, de ouderdom. Het is een tijd om te genieten van je pensioen, maar het kan ook een tijd van verlies zijn. Vrienden en geliefden kunnen wegvallen, en je kunt geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen zowel fysiek als mentaal.

De eenzaamheid kan soms zwaar wegen, vooral als je kinderen ver weg wonen of druk bezig zijn met hun eigen leven. Depressie en angst kunnen ook hier hun intrede doen, maar het is ook een tijd waarin je trots kunt zijn op alles wat je hebt bereikt en de mensen om je heen kunt koesteren.

Dat je meer waarde gaat hechten aan ervaringen, beleving en relaties omdat dit het enige is wat uiteindelijk echt belangrijk is. Ouderdom komt met gebreken maar ook met wijsheid en levenservaring. Veel ouderen voelen meer rust en tevredenheid dan toen ze jonger waren.

Een Levensreis met uitdagingen en mooie momenten

Het leven is een prachtige reis, maar soms ook een hobbelige weg. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent met de mentale uitdagingen die je tegenkomt in het leven. We hebben ze allemaal op zijn tijd. Praat met vrienden, familie of een therapeut als je hulp nodig hebt.

Elke fase van het leven heeft zijn eigen schoonheid en zijn eigen moeilijkheden, en door bewust te zijn van deze uitdagingen, kun je er sterker doorheen komen. Het belangrijkste is om te onthouden dat het oké is om hulp te vragen en dat er altijd mensen zijn die er voor je willen zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.