Hoe hou je je Relatie goed met Kleine Kinderen?

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 18:30
vader, baby, kindje, relatie, relatietherapie

Het ouderschap is een van de dingen wat ik echt niet had willen missen, maar laten we eerlijk zijn: het kan ook behoorlijk uitdagend zijn.  Het ouderschap kan zwaar zijn ondanks de liefde voor je kleintjes. De moeite, tijd aandacht en met name de energie die het kost om je kinderen goed groot te brengen zijn immens. Het is best een opgave die je samen wil volbrengen. Het kan de relatie en connectie tussen jou en je partner ook aardig onder druk zetten.  

Slaapgebrek, nachtvoedingen en een kort lontje

Een van de grootste uitdagingen voor jonge ouders is het gebrek aan slaap. Met een baby die 's nachts voedingen nodig heeft of een kleintje dat nog niet doorslaapt, kan maken dat jij en je partner niet genoeg rust krijgen. Dit gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een kort lontje, waardoor het moeilijker wordt om geduldig en begripvol te zijn naar elkaar toe. Het kan behoorlijk wat ergernis en irritatie geven als je slaap tekort komt en maar niet bij kan slapen.

Veranderingen in de relatie met een kindje erbij

Daarnaast kan de verdeling van taken en verantwoordelijkheden binnen het huishouden en de zorg voor de kinderen een bron van spanning zijn. Het is niet ongebruikelijk dat een van de partners het gevoel heeft dat ze meer doen dan de ander, wat kan leiden tot gevoelens van frustratie en onrechtvaardigheid. Of je kan het gevoel krijgen dat je er niet meer zo toe doet bij je partner, nu alle aandacht naar de baby of de kinderen uitgaat.

Het is ook belangrijk om de veranderingen in jullie relatie te erkennen die optreden wanneer jullie ouders worden. Voorheen kon je misschien spontaan uit eten gaan of een film kijken wanneer je maar wilde, maar nu moeten jullie rekening houden met de behoeften en routines van jullie kinderen. Dit kan ervoor zorgen dat jullie minder tijd samen doorbrengen en kan het moeilijker maken om intieme momenten te vinden om te delen.

Hoe versterk je je relatie in een druk gezin?

Hier zijn enkele praktische tips om de relatie tussen jou en je partner te versterken, zelfs te midden van de uitdagingen van het ouderschap:

  1. Communiceer openlijk en eerlijk: Neem regelmatig de tijd om met elkaar te praten over jullie gevoelens, behoeften en zorgen. Luister actief naar elkaar en probeer elkaars perspectief te begrijpen zonder te oordelen.

  2. Maak tijd voor elkaar vrij: Ondanks de drukte van het ouderschap, is het belangrijk om bewust tijd vrij te maken voor jullie relatie. Plan regelmatig datums of creëer kleine momenten van verbinding, zelfs als het maar een paar minuten per dag is.

  3. Deel de verantwoordelijkheden: Verdeel de taken en verantwoordelijkheden binnen het huishouden en de zorg voor de kinderen eerlijk. Maak een lijst van taken en bespreek hoe jullie ze kunnen verdelen op een manier die voor beide partners eerlijk aanvoelt.

  4. Neem pauzes: Het is oké om af en toe een pauze te nemen van het ouderschap en tijd voor jezelf te nemen. Zorg ervoor dat jullie elkaar de ruimte geven om op te laden en je eigen interesses en hobby's te volgen.

  5. Vraag om hulp: Wees niet bang om hulp te vragen aan familieleden, vrienden of professionals als dat nodig is. Of het nu gaat om het inschakelen van een oppas zodat jullie een avondje uit kunnen gaan, of het zoeken van relatietherapie om jullie communicatie te verbeteren, het is belangrijk om ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is.

  6. Toon waardering: Laat je partner regelmatig weten hoeveel je waardeert wat ze doen. Een simpele "dank je wel" kan veel betekenen en laat zien dat je de inspanningen van je partner waardeert.

  7. Blijf elkaar steunen: Wees elkaars grootste supporter, zowel in goede als in slechte tijden. Bied elkaar een luisterend oor, moedig elkaar aan en wees er voor elkaar als het even tegenzit.

  8. Houd de romantiek levend: Verras elkaar met kleine gebaren van genegenheid, zoals een lief briefje, een spontane knuffel of een verrassingsdiner thuis. Het zijn juist deze kleine momenten die de romantiek in jullie relatie levend houden.

Door deze tips in praktijk te brengen, kunnen jullie als jong gezin de band tussen jullie als koppel versterken en samen genieten van het ouderschap.

Samenwerken als een team

Onthoud dat het normaal is om ups en downs te ervaren in jullie relatie als jonge ouders. Het belangrijkste is dat jullie samenwerken als een team, elkaar ondersteunen en blijven investeren in jullie relatie, zelfs te midden van de uitdagingen van het ouderschap. Met geduld, begrip en liefde kunnen jullie samen de stormen doorstaan en sterker uitkomen aan de andere kant. Lukt het niet zo goed meer om er samen uit te komen? Vraag dan hulp voordat je uit elkaar drijft..

Hoe verandert je relatie als je kinderen krijgt?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.