
Misschien herken je dit… Je ligt net op de bank, eindelijk even rust. Hij komt naast je zitten, kijkt je aan, legt een hand op je been… en bam – hij is er al klaar voor. Terwijl jij denkt: huh? nu al?
Je bent niet preuts, je houdt van hem, je vindt intimiteit belangrijk… maar het lukt gewoon niet om zo snel “aan” te gaan. En dat is niet raar. Jouw lijf werkt anders. En nee, dat is geen probleem. Het is een verschil dat we beter mogen begrijpen – in plaats van er ruzie over te krijgen of onszelf af te vragen: “Wat is er mis met mij?”
De ‘microwave’ en de ‘oven’
De vergelijking is bijna klassiek in de relatietherapie: de man is vaak meer als een magnetron, de vrouw als een oven.
-
De magnetron: één druk op de knop, en de boel warmt razendsnel op. (Ping!)
-
De oven: die moet even voorverwarmen. Maar eenmaal op temperatuur? Dan blijft die warmte ook langer hangen.
Dit beeld zegt eigenlijk alles over hoe seksuele opwinding bij mannen en vrouwen kan verschillen. Waar hij vaak vrij spontaan opgewonden raakt (bijvoorbeeld door een visuele prikkel, aanraking of simpelweg een gedachte), werkt het bij jou misschien responsief – je lichaam reageert pas nadat er veiligheid, verbinding en ontspanning is.
Wat is spontane opwinding?
Spontane opwinding komt meestal ‘uit het niets’. Je denkt aan seks, je ziet iets spannends of je partner raakt je aan, en je bent er meteen klaar voor. Dit type verlangen komt vaker voor bij mannen, maar sommige vrouwen herkennen het ook. Het is snel, krachtig en – soms – behoorlijk dominant in een relatie.
Wat is responsieve opwinding?
Responsieve opwinding begint meestal pas na dat er iets gebeurt. Denk aan:
-
Een liefdevolle aanraking zonder verwachting
-
Een gesprek dat je raakt
-
Samen lachen of even knuffelen
-
Een moment van rust waarin je voelt: ik mag er zijn
Je wordt dus opgewonden als reactie op een fijne ervaring – niet omdat je lijf daar ineens zelf zin in heeft. En dat is niet raar. Het is normaal. Sterker nog: het komt ontzettend vaak voor bij vrouwen.
En dan krijg je dus misverstanden…
Want als hij denkt dat jij ook “aan” zou moeten gaan zodra hij zin heeft, en jij juist voelt dat je even tijd nodig hebt… dan kan dat voelen als een afwijzing. Of erger nog: alsof jullie niet meer op elkaar vallen.
Maar dit verschil in opwinding betekent helemaal niet dat de liefde of aantrekkingskracht verdwenen is. Het betekent dat jullie seksuele systemen anders werken. En dat vraagt om wat meer afstemming – geen schuld, schaamte of druk.
Wat kun je doen?
💡 Voor hem: Begrijp dat jouw partner misschien meer tijd nodig heeft om op gang te komen. Zie die tijd niet als ‘vervelend voorspel’, maar als een kans om verbinding te maken. Knuffel, praat, raak aan zonder doel.
💡 Voor haar: Gun jezelf de tijd om in je lichaam te zakken. Je hoeft niet “spontaan” zin te hebben om van seks te mogen genieten. Soms komt de zin pas tijdens het vrijen. En dat is ook oké.
💡 Voor jullie samen: Maak het bespreekbaar. Lach om jullie verschillen. En leer elkaars taal – magnetron en oven kunnen prima samen in één keuken en heerlijke gerechten bereiden.
Wil je samen kijken hoe jij (of jullie) meer in verbinding kunnen komen – met jezelf, je lichaam en elkaar. Neem gerust contact met me op via mijn contactpagina voor meer informatie of een afspraak.
Reactie plaatsen
Reacties