Verdrongen emoties: wat je wegduwt, blijft in beweging

Gepubliceerd op 8 mei 2025 om 08:24
man die emotioneel is en in zichzelf gekeerd in een park zit

Soms voel je je gespannen, somber of juist vlak, zonder duidelijke reden. Alsof er iets onderhuids speelt. Dat iets kan een verdrongen emotie zijn. Gevoelens die ooit te heftig of te pijnlijk waren om te voelen, verdwijnen niet zomaar – ze vinden andere manieren om zich te uiten.

Wat zijn verdrongen emoties eigenlijk?

Verdrongen emoties zijn gevoelens die je (vaak onbewust) hebt weggestopt omdat ze op dat moment te veel waren. Denk aan verdriet, boosheid, angst of schaamte die je op jonge leeftijd niet kon uiten, of emoties die ‘ongepast’ leken in een bepaalde situatie.

Je hersenen proberen je te beschermen. Maar wat je toen niet kon voelen, blijft in je systeem opgeslagen. En juist dát kan leiden tot klachten zoals:

  • innerlijke onrust of paniek

  • lichamelijke spanningen of vage pijnklachten

  • moeite met verbinding in relaties

  • vermoeidheid of gevoel van leegte

  • depressieve gevoelens of burn-out

Verdringen is geen verwerken

Je zou kunnen zeggen: verdringen is een overlevingsstrategie, geen verwerkingsstrategie. Het werkt tijdelijk, maar op de lange termijn blokkeert het je emotionele stroom. Je bouwt als het ware een innerlijke dam. En vroeg of laat sijpelt er iets doorheen. Je kunt schrikken van je eigen heftige reacties, of juist merken dat je afgestompt raakt. Alles onder controle willen houden is dan niet meer helpend, maar een bron van stress geworden.

Hoe herken je verdrongen emoties?

Soms komt het besef pas als je merkt dat bepaalde thema’s steeds terugkomen. Bijvoorbeeld:

  • Je raakt snel geïrriteerd zonder te begrijpen waarom.

  • Je trekt je terug als iemand te dichtbij komt.

  • Je voelt weinig – en ook geen echte blijdschap.

  • Je hebt moeite met het benoemen van je emoties of gevoelens.
  • Je kan aanhoudende pijnklachten hebben.

Deze signalen kunnen wijzen op een oude pijn die nog ergens wacht om gezien te worden.

Gevoelens toelaten is geen zwakte, maar kracht

Het toelaten van verdrongen emoties vraagt moed. Want je raakt opnieuw een ervaring aan die ooit te groot voelde. Maar juist in het langzaam doorvoelen van wat je lang hebt weggestopt, ontstaat er ruimte. Ruimte voor ontspanning. Voor heling. Voor echte verbinding – met jezelf en met anderen.

Wat helpt bij het verwerken van verdrongen emoties?

🗣️ Praten met een therapeut – In een veilige setting kun je oude emoties gaan verkennen zonder erdoor overspoeld te worden. Je leert ze herkennen, begrijpen en er mee omgaan. Je krijgt inzicht in wat er van binnen speelt en hoe dat zijn effect heeft op jouw gedrag en de buitenwereld.

✍🏼 Schrijven of tekenen – Creatieve vormen van expressie helpen om wat er binnenin leeft naar buiten te brengen op een meer onbewuste manier. Hierdoor kan het juist meer tot de kern komen omdat er ook met een ander breindeel dan het rationele breindeel wordt gewerkt.

🧠 Traumaverwerking – Methodes als EMDR of innerlijk kindwerk kunnen helpen om de oorspronkelijke pijn alsnog te verwerken.
🌀 Lichaamsgericht werken – Je lijf weet vaak eerder dan je hoofd wat er speelt. Door middel van ademhaling, beweging of aanraking kun je weer in contact komen met je gevoel.

Jij hoeft het niet alleen te doen

Misschien herken je iets van jezelf in dit verhaal. Misschien voel je dat er iets in jou geraakt wordt – of misschien juist niet, en voel je vooral een muur. Ook dat is oké. Als je merkt dat je vastloopt in oude patronen, of het gevoel hebt dat er iets onder de oppervlakte borrelt dat je nog niet durft aan te kijken, weet dan: je hoeft het niet alleen te doen.

Ik kan je helpen om op een veilige manier weer in contact te komen met je gevoel. Zodat wat lang onderdrukt is geweest, zachtjes naar de oppervlakte mag komen – op jouw tempo, op jouw manier.

✨ Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op via het contactformulier. Je bent welkom.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.