Artikelen, ervaringen, informatie, wetenswaardigheden en tips m.b.t. psychische onderwerpen, psychologische zorg, relaties en mentale fitheid. Blader door de verschillende berichten en geef gerust een reactie als je je eigen ervaring kwijt wilt.

 

Hart, Hoofd en Hormonen: de verborgen kracht achter je psychische welzijn

Wanneer je te maken hebt met psychische klachten, zoals stress, somberheid of angst, lijkt het soms alsof je hele systeem in de knoop zit. Dat is ook niet zo gek, want je hoofd, hart en hormonen werken als een fijn afgestemd team samen. Als één van de drie uit balans is, heeft dat invloed op de rest. In dit artikel kijken we naar de relatie tussen je brein, emoties en belangrijke hormonen zoals dopamine, oxytocine en cortisol.

Lees meer »

Wat een mijlpaal: De 1000ste cliënt!

Afgelopen week was het een bijzonder moment in mijn praktijk: ik heb mijn 1000ste cliënt mogen verwelkomen. Deze mijlpaal is niet alleen een persoonlijk hoogtepunt voor mijzelf, maar ook een bevestiging van de impact die we samen maken op het gebied van mentale gezondheid en persoonlijke groei. In deze blog wil ik graag stilstaan bij wat deze prestatie voor mij betekent, de reis tot nu toe en naar de toekomst toe, en mijn dankbaarheid naar iedereen die deel uitmaakt van dit verhaal.

Lees meer »

Hoe therapie je leven kan veranderen (en dat van je omgeving)

Je begint aan therapie omdat je ergens vastloopt. Misschien voel je je uitgeput, heb je moeite met relaties, of merk je dat je altijd bezig bent anderen tevreden te stellen. Therapie helpt je om inzicht te krijgen in je patronen en geeft je tools om jezelf beter te begrijpen en je leven anders in te richten. Maar wat er vaak niet wordt besproken, is wat er gebeurt als jij verandert—en hoe dat invloed kan hebben op je omgeving.

Lees meer »

Rouw en Verlies op Wereldlichtjesdag: het Licht in het Donker

Wereldlichtjesdag is een dag die raakt. Op deze dag, elke tweede zondag van december, worden wereldwijd om 19 uur kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Dit jaar valt het op 8 december. Voor veel ouders, broers, zussen en andere nabestaanden is dit een moment om stil te staan bij het gemis, maar ook om te voelen dat je niet alleen bent in je verdriet.

Lees meer »

Hoe het Verleden in Jou voortleeft

Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastloopt in bepaalde patronen? Dat je steeds weer dezelfde fouten maakt of in situaties terechtkomt die je eigenlijk niet wilt? Vaak ligt de oorzaak daarvan in je verleden. Wat je hebt meegemaakt, hoe je bent opgegroeid en welke ervaringen je hebt opgedaan, vormen de basis van wie je nu bent. Het verleden leeft in je voort – vaak zonder dat je het doorhebt.

Lees meer »

Orange the World: Stop Geweld tegen Vrouwen en Meisjes

In 2024 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Lees meer »

Welke zorgverzekeraars vergoeden mijn zorg in 2025?

Bijgaand weer het overzicht voor de deelvergoedingen voor mijn psychosociale consulten vanuit de aanvullende polissen, voor 2025. Hou er rekening mee dat er mogelijk in het pakket iets is gewijzigd voor volgend jaar, wat dit jaar nog wel vergoed werd. Soms is de vergoeding ook verlaagd. Zorgverzekeraars willen nog wel eens dingen er uit halen die dit jaar nog vergoed werden dus wil je zeker weten of je een vergoeding krijgt volgend jaar, check je pakket. Je hebt nu tot 31 december de tijd om te wisselen als je dat zou willen.

Lees meer »

Waarom herhalen we negatieve relatiepatronen?

Veel mensen merken dat ze in hun relaties steeds tegen dezelfde problemen aanlopen, ook al zijn de partners anders. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn en roept vragen op zoals: "Waarom trek ik altijd dezelfde types aan?" of "Hoe komt het dat ik steeds in dezelfde ruzies terechtkom?" De verklaring ligt vaak in patronen die we in onze jeugd hebben aangeleerd en die onbewust meespelen in ons volwassen leven. Dit blog gaat in op waarom deze patronen ontstaan en hoe we ze kunnen herkennen en doorbreken.

Lees meer »

10 Dingen waar je je nooit schuldig over zou hoeven voelen

Voel je je weleens schuldig als je iets voor jezelf doet of voor jezelf kiest? Of misschien herken je dat stemmetje dat je vertelt dat je egoïstisch bent als je tijd voor jezelf neemt? Het is normaal om jezelf soms zo te voelen, maar eigenlijk hoeven we ons over veel dingen helemaal niet schuldig te voelen. Hier zijn tien belangrijke dingen waar je zonder schuldgevoel mee aan de slag mag!

Lees meer »

Leer Negatieve Gedachten los te laten

Negatieve gedachten – we kennen ze allemaal. Misschien denk je vaak “ik ben niet goed genoeg” of “dit kan ik niet aan.” Ze sluipen binnen op momenten dat je het juist niet kunt gebruiken en geven een draai aan je stemming. Als psychosociaal therapeut help ik je graag om inzicht te krijgen in deze negatieve gedachten en je te laten ervaren dat je ze kunt ombuigen. Dat zorgt voor meer rust en ruimte voor positieve veranderingen in je leven.

Lees meer »

Emotieregulatieproblemen oorzaken en gevolgen

Emotieregulatieproblemen ontstaan wanneer je moeite hebt om je emoties op een gezonde en evenwichtige manier te hanteren. Dit kan zich uiten in sterke, vaak overweldigende gevoelens, zoals woede, angst, verdriet, of schaamte, waarbij je het lastig vindt om deze emoties te temperen of ermee om te gaan. Hierdoor kun je impulsief reageren, vastlopen in negatieve emoties, of zelfs fysiek of verbaal agressief worden. Emotieregulatieproblemen komen veel voor en kunnen je leven flink beïnvloeden, zeker als je merkt dat je hierdoor vastloopt in je werk, relaties, of persoonlijke groei.

Lees meer »

Hoe maak je psychische klachten bespreekbaar?

Psychische klachten zijn voor veel mensen nog altijd een lastig onderwerp om over te praten. Vaak heerst er een gevoel van schaamte, angst voor onbegrip of het idee dat anderen hun problemen niet serieus zullen nemen. Maar wat als we het gesprek over psychische klachten op een positieve en constructieve manier kunnen aangaan? Zonder het te bagatelliseren, maar ook zonder valse hoop te geven? Dit kan juist verlichting bieden als het leidt tot begrip en steun.

Lees meer »

Oorlogstrauma; onzichtbare littekens van conflicten

Oorlogen en conflicten laten diepe littekens achter, niet alleen fysiek maar vooral mentaal. Voor veel mensen in oorlogsgebieden zijn de dagelijkse realiteiten van geweld, terreur en verlies, een constant onderdeel van het leven. De gevolgen hiervan kunnen generaties lang doorwerken, vooral wanneer psychische hulp ontbreekt, zoals vaak het geval is in landen zonder uitgebreide zorgsystemen. Syrië is hier een schrijnend voorbeeld van.

Lees meer »

Emoties zijn signalen, daar kan je maar beter naar luisteren

"Emoties zijn signalen... dat er iets in jezelf niet lekker gaat. Daar kan je maar beter naar luisteren, anders nemen ze je over."Deze uitspraak klinkt misschien simpel, maar bevat een diepe waarheid. We ervaren allemaal emoties, van vreugde tot verdriet, angst en frustratie. Vaak zijn het de emoties die we als ‘negatief’ bestempelen waar we liever niet mee geconfronteerd worden. Maar juist die emoties zijn de sleutel naar wat er écht in ons speelt. En als we ze negeren heeft dat vaak hele nare gevolgen.

Lees meer »

Waarom de kwaliteit van de Geestelijke Gezondheidszorg zo belangrijk is

In de reguliere GGZ zien psychologen en therapeuten vaak veel meer cliënten op een dag dan ideaal is voor het leveren van goede persoonlijke zorg. Dit kan ertoe leiden dat therapie steeds meer lijkt op "lopende band werk". Het tempo ligt hoog, de tijd voor reflectie is beperkt en de therapeut heeft weinig ruimte om dieper in te gaan op wat een cliënt zegt en écht nodig heeft. Er wordt via voorgeschreven behandelprotocollen gewerkt en er is weinig tot geen mogelijkheid om daarvan af te wijken i.v.m. de eisen van de zorgverzekeraar als het gaat om vergoede zorg in de reguliere basisverzekering.

Lees meer »

Angst voor afwijzing, hoe ga je er mee om?

Ik kom ze steeds vaker tegen, vooral jongeren met een sociale angst en de angst voor afwijzing. Bijna iedereen heeft er wel eens last van: de angst voor afwijzing. Het is dat vervelende, knagende gevoel dat je misschien niet goed genoeg bent, dat anderen je zullen beoordelen of dat je niet zult voldoen aan verwachtingen. Voor sommige mensen is deze angst zo sterk dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Herken je jezelf hierin? Laten we eens kijken waar deze angst vandaan komt, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om ermee om te gaan.

Lees meer »

Weg met Angst en Stress!

We hebben allemaal wel eens te maken met angst en stress. Misschien voel je die druk wanneer er veel van je wordt verwacht, of wanneer je in een situatie zit waarin je je ongemakkelijk voelt. Maar wist je dat angst en stress ook een signaal kunnen zijn dat er iets in je leven niet helemaal in balans is?

Lees meer »

Snel hulp bij psychische klachten!

Het is tegenwoordig geen geheim meer dat veel GGZ-instellingen te maken hebben met lange wachtlijsten voor psychologische hulp. Op dit moment staan 100.000 mensen op een wachtlijst voor psychische zorg. Mensen die dringend hulp nodig hebben, zullen maanden moeten wachten voordat ze eindelijk aan de beurt zijn. Vaak werkt het wachten enkel negatief op hun klachten en verergeren hun klachten in de tussentijd.

Lees meer »

Hoe kan je depressie onderscheiden van een burn-out?

Burn-out en depressie zijn twee veelvoorkomende aandoeningen die je leven behoorlijk kunnen beïnvloeden, maar ze worden vaak met elkaar verward. Hoewel beide leiden tot uitputting, negatieve gedachten en een verminderd gevoel van welzijn, liggen de oorzaken en symptomen anders. Burn-out ontstaat meestal door langdurige stress, terwijl depressie vaak dieper geworteld is en meerdere levensgebieden raakt. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen burn-out en depressie, zodat je beter kunt herkennen wat er speelt en welke stappen je kunt zetten richting herstel.

Lees meer »

Leven vanuit je hoofd: waarom je je emoties niet moet negeren

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je alles met je hoofd probeert op te lossen? Je denkt, analyseert en blijft maar piekeren, in de hoop dat het antwoord vanzelf komt. Dit is zo’n typische valkuil waar veel van ons in vallen: we leven te veel vanuit onze ratio. Maar onze gedachten alleen geven niet altijd de antwoorden die we nodig hebben. Sterker nog, door alleen te vertrouwen op je hoofd, mis je vaak wat er echt aan de hand is.

Lees meer »

Zelfcompassie en zelfvertrouwen: Hoe vriendelijkheid naar jezelf je sterker maakt

Veel mensen denken dat zelfvertrouwen draait om jezelf de beste vinden, altijd succesvol zijn en nooit fouten maken. Maar zelfvertrouwen is veel meer dan dat. Het gaat erom dat je in jezelf gelooft, ook wanneer dingen niet gaan zoals gepland. En hier komt zelfcompassie om de hoek kijken. Zelfcompassie helpt je om jezelf te accepteren, met al je sterke én zwakke punten, en biedt een veel gezondere basis voor zelfvertrouwen dan constante zelfkritiek of de drang om perfect te zijn.

Lees meer »

Hoe trauma en eenzaamheid elkaar versterken

Trauma en eenzaamheid hebben vaak een ingewikkelde relatie met elkaar. Mensen die trauma hebben meegemaakt, kunnen zich diep eenzaam voelen, zelfs als ze omringd zijn door anderen. Dit gevoel van eenzaamheid kan een direct gevolg zijn van het trauma, maar ook een factor die het trauma in stand houdt. Laten we eens dieper ingaan op deze dynamiek, met speciale aandacht voor jeugdtrauma en verbroken relaties.

Lees meer »

Jaloezie; een gevoel dat relaties kan verstikken

Jaloezie is een van die emoties die we allemaal wel eens hebben gevoeld. Het is een krachtige emotie die vaak een relatie kan verstikken als het niet wordt aangepakt. Als psychosociaal therapeut zie ik regelmatig hoe jaloezie tussen partners relatieproblemen kan veroorzaken en uiteindelijk kan leiden tot onzekerheid, wantrouwen en zelfs het uiteenvallen van relaties. Maar wat is jaloezie precies en hoe kun je ermee omgaan? 

Lees meer »

7 Tips voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen en een gezond zelfbeeld zijn cruciaal voor hoe je je voelt in het dagelijks leven. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt of een laag zelfbeeld, kan dit invloed hebben op je relaties, werk en zelfs op de keuzes die je maakt. Het goede nieuws is dat je zelfvertrouwen kunt opbouwen. Hierbij een aantal praktische tips om aan je zelfbeeld te werken.

Lees meer »

Van Zelfkritiek naar Zelfcompassie

Onlangs rondde ik een bijscholing af over zelfcompassie en zelfvertrouwen. Een waardevolle en inzichtgevende training die ik weer uit kan dragen naar mijn cliënten en lezers. Wat leerde ik over zelfkritiek en hoe is dat iets wat tegenover zelfcompassie staat?

Lees meer »

De stilte doorbreken tijdens Suïcide Preventie Week

Deze week gaat niet alleen over het voorkomen van suïcide, maar ook over het doorbreken van stilte. Vaak hullen we onszelf, en elkaar, in een soort stilzwijgende wereld als het gaat over mentale gezondheid. We zijn bang om te delen, om ons kwetsbaar op te stellen, en soms ook bang om te horen wat de ander echt doormaakt. Maar wat als juist die kwetsbaarheid het begin van verandering is?

Lees meer »

De Balans tussen Kwantiteit en Kwaliteit van Leven

Suïcide Preventie Week. Een moment in het jaar waarin we stilstaan bij een vraag die velen van ons wel eens hebben gehad: wanneer is het leven eigenlijk nog waard om geleefd te worden? Het is een vraag die niet zwart-wit te beantwoorden is. Misschien is dat ook wel wat het zo ingewikkeld maakt.

Lees meer »

In gesprek over de Waarde van het Leven

Het is vandaag World Suïcide Prevention Day. En deze week is Suïcide Preventie Week 2024. Een reden om eens wat meer aandacht te besteden aan mensen die het mentaal zwaar hebben. Die psychisch lijden. Mensen die vaak moeite hebben met de dag, de week.. het jaar. Wanneer iemand om je heen het moeilijk heeft en misschien zelfs suïcidale gedachten heeft, kan het voelen alsof je in het donker tast. Wat moet je zeggen? Wat moet je doen? Vaak zijn we bang dat we het verkeerd aanpakken, dat we de ander nog meer kwetsen of dat we de verkeerde woorden gebruiken. Maar juist dat gesprek is zo ontzettend belangrijk.

Lees meer »

Waarom relaties kunnen veranderen in een Broer Zus relatie.

Er zijn verschillende redenen waarom koppels na verloop van tijd in een relatie terechtkomen die meer aanvoelt als een broer-zus relatie, en waarbij de seksuele aantrekkingskracht afgenomen is. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel in lange relaties en heeft te maken met zowel psychologische als biologische factoren:

Lees meer »

Wat is Neurodivergentie en waarom is het belangrijk?

Je hoort er steeds meer over.. neurodivergentie, van onderwijs tot werk, het is belangrijk om te erkennen dat niet iedereen op dezelfde manier denkt, leert of functioneert. Dit is waar het concept van neurodivergentie om de hoek komt kijken. Misschien heb je de term wel eens gehoord, of er iets over gelezen, maar wat betekent het precies? En waarom is het zo belangrijk om het te begrijpen?

Lees meer »

Hoe woordkeus bepaalt hoe je je voelt

Woordkeuze is krachtiger dan je misschien denkt. Wat je zegt en hoe je het zegt, kan een enorme impact hebben op hoe je boodschap overkomt en hoe de ander zich voelt. Maar het gaat verder dan dat; taal beïnvloedt ook hoe jij zelf situaties ervaart en verwerkt. Woorden zijn niet zomaar een manier om informatie over te brengen, ze vormen ook de lens waardoor we de wereld bekijken maar ook hoe we die wereld ontvangen en interpreteren.De Romeinse keizer Marcus Aurelius definieerde: 'het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten'. Het menselijk brein heeft hogere en lagere regionen oftewel, we onderscheiden hersengebieden waar het denken zich afspeelt en het terrein van de emoties en gevoelens. En het denken gaat over taal.

Lees meer »

Het Metabool Syndroom en Psychisch Trauma

Het metabool syndroom is een cluster van aandoeningen die vaak samen voorkomen en je risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 verhogen. In de context van psychisch trauma is het belangrijk om te begrijpen dat chronische stress en de bijbehorende fysiologische reacties kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het metabool syndroom.

Lees meer »

Je naaste liefhebben als je zelf, niet ten koste van jezelf

De zin "heb je naaste lief als jezelf" klinkt je misschien wel bekend in de oren? Het is een krachtige boodschap over liefde en empathie voor anderen hebben en komt uit de Bijbel, waarin dit als gebod is opgelegd. Maar soms kan deze oproep tot liefde erg zwaar wegen, zodanig dat je jezelf eronder verliest. Hoe zorg je ervoor dat je anderen liefhebt, zonder jezelf uit het oog te verliezen?

Lees meer »

Zelfacceptatie; overal waar 'te' voor staat is niet goed, behalve....

Zelfacceptatie is iets waar veel mensen mee worstelen. We leven in een wereld waarin we constant geconfronteerd worden met beelden van perfectie. Sociale media, tijdschriften en televisie laten ons zien hoe we zouden moeten zijn. Maar wat als we dat ideaalbeeld nooit bereiken? En, misschien nog belangrijker, wat als we dat ook niet hoeven?

Lees meer »

Trauma, is ook dat wat er niet was...wat er ontbrak

Als we aan trauma denken, stellen we ons vaak voor wat er is gebeurd: een ongeluk, misbruik, geweld of een andere schokkende ervaring. Maar trauma gaat niet alleen over wat er is gebeurd. Het gaat ook over de dingen die niet zijn gebeurd, de dingen die je niet hebt gekregen, maar die je wel nodig had.

Lees meer »

Je bent goed zoals je bent, ook als je niet goed bent!

We leven in een wereld waarin perfectie vaak de norm lijkt te zijn. Overal om ons heen zien we perfecte plaatjes op sociale media, horen we verhalen over succes, en voelen we de druk om altijd het beste van onszelf te laten zien. De maakbaarheidsgedachte viert hoogtij dus als je ergens 'tekort' schiet is het altijd jouw schuld en heb je niet genoeg je best gedaan. Had je nog maar wat meer je best moeten doen, nog maar wat harder aan jezelf moeten werken etc. Maar wat als ik je vertel dat je goed bent zoals je bent, zelfs als je niet altijd aan die hoge standaarden voldoet?

Lees meer »

Cinematherapie: meer Zelfinzicht door films

Films kunnen meer doen dan alleen vermaken. Ze kunnen ons inspireren, aan het denken zetten en zelfs helpen om onszelf beter te begrijpen. Dit geldt vooral voor films die diepe psychologische en therapeutische thema's verkennen. Deze films kunnen inzichtgevend zijn en zelfs dienen als een vorm van 'cinematherapie'. Hier zijn enkele films die je kunt bekijken om meer over jezelf en anderen te leren.

Lees meer »

Binnenstebuiten; leren over je Emoties door Inside Out

"Inside Out" is een animatiefilm van Pixar die op een leuke en boeiende manier complexe psychologische en emotionele thema's uitlegt in een spannend levensverhaal. De film volgt het leven van een jong meisje genaamd Riley en de vijf basisemoties in haar hoofd: Joy (Blijdschap), Sadness (Verdriet), Fear (Angst), Anger (Woede) en Disgust (Afkeer). Deze emoties werken samen (en soms tegen elkaar) om Riley door de uitdagingen van haar leven te helpen.

Lees meer »

Wat betekent 'Aanwezig Zijn' in een relatie?

'Aanwezig zijn' in je relatie is een term die je misschien wel vaker hoort, maar wat betekent het nu precies? Het gaat niet alleen om fysiek samen zijn, maar om echt betrokken zijn bij je partner. Dit betekent luisteren, aandacht hebben en emotioneel beschikbaar zijn. Hier duiken we dieper in wat 'aanwezig zijn' echt inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor een gezonde relatie.

Lees meer »

8 Tips voor een fijne vakantie met je partner!

Op vakantie gaan is altijd een leuke ervaring. Het geeft je de kans om even weg te zijn van de dagelijkse sleur, nieuwe plekken te ontdekken en te ontspannen. Maar wist je dat een vakantie ook een geweldige kans is om je relatie te versterken? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jullie vakantie niet alleen leuk, maar ook goed is voor jullie relatie.

Lees meer »

De stiltebehandeling; elkaar negeren is ook ruzie maken

Ruzie maken kan op veel manieren. De meeste mensen denken aan schreeuwen, boos worden en heftige woordenwisselingen. Maar wist je dat elkaar doodzwijgen ook een vorm van ruzie maken is? Dit noemen we de stiltebehandeling. Eigenlijk is elkaar negeren en doodzwijgen de meest harde en schadelijke vorm van afwijzing.

Lees meer »

Je Mentaal Veilig Voelen

Je mentaal veilig voelen betekent dat je een gevoel van zekerheid en comfort hebt in je gedachten en emoties. Het houdt in dat je je vrij voelt om jezelf te zijn zonder angst voor kritiek, afwijzing, of negatieve gevolgen. Hier zijn een aantal aspecten die bijdragen aan een mentaal veilig gevoel:

Lees meer »