Hoe Schaamte en Relationeel Trauma met elkaar verbonden zijn

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 06:57
schaamte, relatie, trauma, man

Schaamte en relationeel trauma zijn twee termen die vaak samen opduiken, vooral in therapie en zelfhulpcontexten. Maar wat betekenen ze precies, en hoe beïnvloeden ze elkaar? Waarom komt schaamte vaak samen met relationeel trauma? 

Wat is Schaamte?

Schaamte is dat nare gevoel dat je iets fout hebt gedaan, of dat er iets fundamenteel mis is met jou als persoon. Het is anders dan schuld, waar je je slecht voelt over wat je hebt gedaan. Bij schaamte voel je je slecht over wie je bent. Schaamte kan je hele zelfbeeld aantasten en je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent.

Wat is Relationeel Trauma?

Relationeel trauma ontstaat door negatieve ervaringen binnen belangrijke relaties, zoals met ouders, partners, of andere dierbaren. Dit kan door misbruik, verwaarlozing, of andere vormen van emotionele pijn. Relationeel trauma beïnvloedt hoe je jezelf en anderen ziet, en kan diepe wonden achterlaten.

Hoe zijn Schaamte en Relationeel Trauma verbonden?

Schaamte en relationeel trauma zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je traumatische ervaringen hebt binnen belangrijke relaties, krijg je vaak het gevoel dat het jouw schuld is. Dat je niet oké bent of dat er iets mis is met je. Dit kan leiden tot intense schaamte. Bijvoorbeeld, een kind dat constant wordt bekritiseerd door een ouder kan gaan geloven dat er iets mis is met hem of haar, wat leidt tot een diepgeworteld gevoel van schaamte.

De Gevolgen van Schaamte en Relationeel Trauma

De impact van schaamte en relationeel trauma kan groot zijn:

  • Laag Zelfbeeld: Je gaat denken dat je niets waard bent of dat je niet goed genoeg bent.
  • Moeilijkheden in Relaties: Het vertrouwen in anderen kan beschadigd raken, wat het moeilijk maakt om gezonde relaties op te bouwen.
  • Emotionele Problemen: Je kunt last krijgen van angst, depressie, en andere emotionele problemen.

Wat kun je eraan doen?

  1. Herken de Bron van Je Schaamte: Begrijp waar je schaamte vandaan komt. Dit kan je helpen inzien dat het niet jouw schuld is, maar een reactie op negatieve ervaringen.

  2. Zoek Professionele Hulp: Een therapeut kan je helpen om je schaamte en trauma te verwerken. Therapieën zoals EMDR en traumatherapie zijn effectief bij het behandelen van relationeel trauma.

  3. Praat Erover: Praten met iemand die je vertrouwt kan enorm helpen. Het delen van je gevoelens kan de last verlichten en je laten zien dat je niet alleen bent.

  4. Zelfzorg en Zelfcompassie: Zorg goed voor jezelf en wees mild voor jezelf. Dit betekent gezond eten, voldoende slapen, en jezelf toestaan om menselijk en imperfect te zijn.

  5. Lees en Leer: Boeken en artikelen over schaamte en trauma kunnen je meer inzicht geven en je helpen begrijpen dat je niet alleen bent in je ervaringen. Boekentip de Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown

 

Schaamte en relationeel trauma zijn uitdagende problemen, maar je kunt leren hoe je ermee omgaat. Het begint met het erkennen van je gevoelens en het zoeken van hulp. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hoop is op herstel. Door stappen te ondernemen en jezelf de ruimte te geven om te groeien, kun je een leven opbouwen dat vrij is van de zware last van schaamte en trauma.

Heb je last van schaamte of relationeel trauma? Neem vandaag nog contact op voor hulp en ondersteuning.

Do This to Release Your Trauma’s Negative Energy  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.