Zelfhulpboeken bij psychische klachten

Gepubliceerd op 27 mei 2023 om 11:41
boekentips bij psychische klachten, zelfhulpboek, zelfhulp

Een serie zelfhulpboeken die je kunnen helpen bij psychische klachten. Realiseer je dat een zelfhulpboek geen therapie is. Het werken met een zelfhulpboek kan een waardevolle methodiek zijn om tot zelfinzicht en bewustmaking te komen. Vaak is het helpend om dit soort boeken te lezen en de oefeningen te doen die er in staan, terwijl je in een therapeutisch traject zit. De gesprekken met je therapeut kunnen gericht zijn op wat je bent tegen gekomen tijdens het lezen en het maken van de oefeningen. Klik op de blauwe titellink voor aankoop van het boek of als je de recensies wilt lezen.

 

Dit is jouw leven 
Wat zou er gebeuren wanneer je de vraag stelt wat er goed is aan jou en aan jouw leven? Wat zou er gebeuren wanneer je waardeert wat er al is en vriendelijk bent tegen jezelf? Dan komt er ruimte voor inspiratie. Dit is jouw leven vertaalt de inzichten uit de positieve psychologie in praktische en herkenbare taal, waarbij theorie en oefeningen elkaar afwisselen.

Negatief Zelfbeeld
Als het beeld van jezelf negatief is, dan dringt positieve informatie uit de omgeving niet door. De vaste overtuiging niets waard te zijn, er niet bij te horen of niet gezien te worden kan je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. hoe kun je leren om anders naar jezelf te kijken? Dit boek biedt een methode om het negatieve denken te doorbreken. Stapsgewijs, en met behulp van oefeningen en opdrachten, leert de lezer een stevig en genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen. De auteur baseert zich op jarenlange praktijkervaring. Dit boek kan binnen een behandeling gebruikt worden, maar ook zelfstandig.

Patronen Doorbreken
Maak je steeds weer dezelfde fouten, terwijl je je had voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je maar niet kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder. Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

Leven in je Leven
Voortbouwend op de principes van de cognitieve therapie zijn de psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko erin geslaagd om een uiterst bruikbare gids te schrijven voor een breed publiek. Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs 'valkuilen' genoemd, te herkennen. Helder en aansprekend beschrijven Young en Klosko elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen. Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen. In Amerika hebben al duizenden mensen geprofiteerd van deze directe methode. Het boek Leven in je leven laat niet alleen zien hoe mensen kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van negatieve gedachten, het werkt ook inspirerend voor eenieder die over zijn leven wil nadenken.

Het drama van het begaafde kind
We kunnen ons verleden totaal niet veranderen, de krenkingen die ons in onze kindertijd zijn aangedaan, kunnen we niet ongedaan maken. Maar we kunnen wel onszelf veranderen, onszelf 'repareren', onze verloren integriteit heroveren. Dat kunnen we doen door te besluiten de in ons lichaam opgeslagen kennis van wat vroeger gebeurd is nader te bekijken en deze dichter bij ons bewustzijn te brengen. Dat is inderdaad een ongemakkelijke procedure, maar het is de enige die ons de mogelijkheid biedt eindelijk de onzichtbare en toch zo wrede gevangenis van de kindertijd te verlaten en onszelf te transformeren van onbewust slachtoffer van het verleden in een verantwoordelijk mens die zijn geschiedenis kent en ermee leeft.

Borderline 
Veel mensen hebben last van heftige emoties en terug-kerende conflicten. Wanneer dit al te vaak en in extreme mate voorkomt, kan het gaan om een borderlinestoornis, zoals deze persoonlijkheidsproblematiek wel wordt genoemd. De stoornis is ingewikkeld, omdat zich daarbij vrijwel alle psychische aandoeningen kunnen voordoen, zoals depressie, angst- en eetstoornissen. Mensen die ermee kampen willen graag hechte relaties aangaan, maar zijn daar tegelijk benauwd voor. Zo kunnen emotionele crises ontstaan, waardoor bestaande relaties verder verstoord raken en men steeds meer in een isolement raakt. Kennis over de stoornis, zelfhulptech-nieken en adviezen ter verbetering van relaties kunnen verlichting bieden. Borderline bevat daarom veel praktische opdrachten.

Omgaan met overweldigende emoties
Het boek biedt een stapsgewijze methode om heftige emoties beter te begrijpen en te zien aankomen. Met behulp van eenvoudige en doeltreffende oefeningen, checklists en werkbladen kan daadwerkelijk verandering worden bewerkstelligd. Het boek is  geschreven en gebaseerd op de Dialectische Gedragstherapie (DGt) en Acceptance en Commitment Therapie (ACT).Het bevat uiterst praktische en effectieve methoden, trainingen mindfulness, emotieregulatie en frustratietolerantie en zeer bruikbaar om vaardigheden dialectische gedragstherapie te leren.

 

Handboek voor gevoelige mensen
Of je nu hooggevoelig, supergevoelig of gewoon gevoelig bent, gevoelig zijn is een gave waar je niet alleen mee kunt leren omgaan, maar waarvan je ook plezier kunt hebben. In dit handboek leer je hoe gevoelens ontstaan, hoe je effectief met emoties en gevoeligheden kunt omgaan, hoe emotionele intelligentie en veerkracht kunnen toenemen en hoe je tot veranderingen komt in de manier waarop je je wilt gedragen en voelen.
Behalve van wetenschappelijke gegevens uit bijvoorbeeld hersenonderzoek, maakt de schrijver ook gebruik van het subtiele, maar effectieve model van de menselijke aura. Vooral in de oefeningen blijkt deze zienswijze tot nuttige en soms zeer verhelderende resultaten te leiden.
Een boek met veel informatie en meer dan 100 doelmatige oefeningen.

Kracht van Kwetsbaarheid
Op een heldere en open manier wordt er over kwetsbaarheid gesproken. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd? We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid durven tonen is iets wat we vaak afgeleerd hebben, en soms ook hard proberen te ontwijken. Het is immers een emotie waar bijna niemand zich echt prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid en te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

 

Vingerafdruk van verdriet
Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega's van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in ייn keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

Stap voor stap je angst overwinnen
Van paniekaanval tot overmatig piekeren, angst belemmert elke dag vele mensen in hun functioneren. Stap voor stap je angst overwinnen is een zeer praktisch werkboek om verschillende vormen van angst het hoofd te bieden. Op basis van recente inzichten in de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie bieden gerenommeerde auteurs Martin Antony en Peter Norton talloze praktische werkbladen, oefeningen en tips om direct toe te passen. Een helder en praktisch werkboek om stapsgewijs mee aan de slag te gaan:

- Leer wanneer angst, paniek, obsessies of fobieën oncontroleerbaar worden
- Herken gedrag en gedachten die je angst versterken
- Ontwikkel een veilig plan om jezelf met angstige situaties te confronteren
- Lees welke medicatie of kruidenmiddelen je kunnen helpen 
- Leer effectieve technieken om angst, paniek of piekeren te lijf te gaan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.