Jeugdtrauma en de impact op volwassenheid; het onzichtbare litteken

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 08:40
jeugdtrauma, trauma, impact, volwassenheid

Jeugdtrauma's zijn gebeurtenissen uit het verleden die een blijvende stempel drukken op ons leven als volwassene. Ze kunnen variëren van emotionele verwaarlozing tot fysiek misbruik en alles daartussenin. Hoewel deze ervaringen in de kindertijd liggen, kunnen de gevolgen ervan tot ver in de volwassenheid worden gevoeld. Lees hoe jeugdtrauma doorwerkt in de latere volwassenheid en hoe het onze levens en relaties beïnvloedt.

Emotionele problemen door trauma

Jeugdtrauma's kunnen diepe emotionele littekens achterlaten. Deze littekens manifesteren zich vaak als gevoelens van onzekerheid, angst, depressie en een laag zelfbeeld. Volwassenen die jeugdtrauma hebben ervaren, kunnen moeite hebben met het opbouwen van zelfvertrouwen en het aangaan van gezonde relaties. De depressieve en angstige gevoelens die ze ervaren komen door een jarenlange negatieve 'indoctrinatie' van hun ouder(s). 

Relaties en bindingsproblemen

De effecten van jeugdtrauma kunnen zich ook uiten in volwassen relaties. Mensen met traumatische jeugdervaringen kunnen moeite hebben met het opbouwen van vertrouwensvolle relaties. Ze kunnen zich terugtrekken uit relaties uit angst om opnieuw gekwetst te worden, of ze kunnen juist in ongezonde relaties belanden als gevolg van patronen die ze in hun jeugd hebben geleerd. Als je niet hebt geleerd hoe een veilige relatie er uit ziet dan weet je die vaak ook niet te vinden of te bewerkstelligen. 

Gedragsproblemen, impulsiviteit en verslaving

Jeugdtrauma kan leiden tot gedragsproblemen in de volwassenheid. Sommige mensen gebruiken middelen zoals drugs of alcohol, als een manier om met hun pijn om te gaan of om de pijn juist even niet meer hoeven te voelen. Om te ontsnappen aan het moeilijke leven of de nare gedachten en gevoelens. Anderen vertonen impulsief gedrag of hebben moeite met het beheersen van hun emoties, de emotieregulatie is verstoord door een overbelast stresssysteem in de hersenen.

Zelfzorg en gezondheid

De fysieke en emotionele tol van jeugdtrauma kan ook leiden tot problemen met zelfzorg en gezondheid. Mensen met trauma kunnen moeite hebben met het handhaven van een gezonde levensstijl, wat kan resulteren in slechte eetgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging en slaapproblemen. Dit komt vaak door een laag zelfbeeld en gebrek aan eigenwaarde. Immers als je vaak te verstaan werd gegeven dat jij degene was die overal de schuld van kreeg, dat je het slechte kind was, dan voel je je op den duur niet de moeite waard.

Therapie en herstel van jeugdtrauma

Gelukkig is herstel mogelijk al is het geen makkelijke weg. Het is nooit te laat om te werken aan het helen van jeugdtrauma en de impact ervan op je volwassen leven te verminderen. Therapie, zoals EMDR,  cognitieve gedragstherapie (CGT) of traumagerichte therapie, kan een effectieve manier zijn om te leren omgaan met trauma en gezondere gedragspatronen te ontwikkelen. Realiseer je dat je hierbij wel voor gemotiveerd moet zijn en een gezonde portie lef nodig hebt om de confrontatie met je verleden en jezelf aan te gaan. 

Het belang van zelfcompassie

Een belangrijk aspect van herstel is zelfcompassie. Het is essentieel om jezelf niet te veroordelen voor wat er in het verleden is gebeurd, maar om jezelf te accepteren en te leren van deze ervaringen. Zelfcompassie kan helpen bij het opbouwen van veerkracht en het herstellen van de gevolgen van jeugdtrauma. Vaak is het best moeilijk om jezelf leuk en aardig te vinden na jaren van kritiek en afwijzing.

In conclusie, jeugdtrauma's kunnen diepgaande en langdurige effecten hebben op het leven van volwassenen. Het is belangrijk om te erkennen dat jeugdtrauma geen lot is waar je voor altijd aan vastzit. Met de juiste ondersteuning en zelfreflectie is het mogelijk om te herstellen en een gezonder, gelukkiger leven te leiden. Het is nooit te laat om aan jezelf te werken en te streven naar een leven dat vrij is van de schaduw van het verleden.

Wil je hulp of meer informatie?  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.