Artikelen, ervaringen, informatie, wetenswaardigheden en tips m.b.t. psychische onderwerpen, psychologische zorg, relaties en mentale fitheid. Blader door de verschillende berichten en geef gerust een reactie als je je eigen ervaring kwijt wilt.

 

Wat is de invloed van Parentificatie in je latere leven?

Parentificatie kan een diepgaande invloed hebben op kinderen. Het fenomeen treedt op wanneer een kind de verantwoordelijkheid op zich neemt die normaal gesproken bij een ouder hoort. Dit kan gebeuren in gezinnen waar ouders om verschillende redenen niet in staat zijn om hun ouderlijke rol volledig te vervullen.

Lees meer »

Wat is Ouderverstoting en wat zijn de Gevolgen?

Ouderverstoting is een term die je misschien wel eens hebt gehoord, maar wat betekent het eigenlijk? Het gaat om een situatie waarin een kind, vaak door manipulatie of invloed van één ouder, afstand neemt van de andere ouder. Dit kan enorme gevolgen hebben, niet alleen voor het kind op dat moment, maar ook in hun latere leven.

Lees meer »

Wat is een angststoornis en hoe kan je ermee omgaan?

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Of het nu gaat om een belangrijke presentatie, een examen of een spannende gebeurtenis, angst is een normale reactie. Maar wat als die angst niet weggaat en je dagelijks leven begint te beïnvloeden? Dan kan er sprake zijn van een angststoornis. In dit artikel leg ik uit wat een angststoornis is en geef ik tips hoe je hiermee kunt omgaan.

Lees meer »

Seksueel Misbruik: Nee is Nee, en dat moet genoeg zijn

Er moet me iets van het hart.. ik spring vandaag even in op de actualiteit en als therapeut die regelmatig te maken heeft met incest slachtoffers en slachtoffers van seksueel geweld; verkrachting of aanranding. Verder voel ik mee met de slachtoffers en weet wat het is om aangerand te worden, want net als veel andere vrouwen, is mij dat helaas ook eens overkomen. En nee.. ik heb geen aangifte of melding gedaan. Ik was 16 en was me rot geschrokken en wilde alleen maar weg, weg, weg en er nooit meer over nadenken laat staan praten of naar de politie er mee gaan. Vol schuldgevoelens over mijn naïef veel te vriendelijke gedrag en schaamte over wat me was overkomen.

Lees meer »

Herken jij de Traumasymptomen?

Het komt geregeld voor in mijn praktijk dat mensen zich aanmelden met eenvoudig klinkende klachten als een angstprobleem of onrust waarvan ze niet weten waar het vandaan komt en waar dan later blijkt dat er sprake is van (ernstig) trauma. Soms komt dat omdat ze zo weinig voelen en dat ze eigenlijk erg veel trauma symptomen laten zien maar niet weten dat het hier vandaan komt. Vandaar dat ik het wel een idee vond om dit eens in een blog te beschrijven. Alles begint bij bewustmaking en 'connecting the dots'. Als je de haakjes naar het verleden kan maken dan kunnen we ook beter starten met de verwerking.

Lees meer »

Mindfulness en hoe het helpt bij mentale klachten

In onze drukke levens kan het moeilijk zijn om echt in het moment te zijn. Gedachten over werk, familie, en andere verantwoordelijkheden kunnen ons overweldigen. Wist je dat je daar iets aan kan doen? Hier komt mindfulness om de hoek kijken. Maar wat is mindfulness precies, en hoe kan het je helpen bij mentale klachten?

Lees meer »

De gevolgen van Kindermishandeling in de late Volwassenheid

Ik was geschokt door het nieuws van de week over het 10 jarig meisje wat in een pleeggezin ernstig mishandeld werd en ondanks dat ze aan de bel trok, werd er niets gedaan voor haar. Ze bleef overgeleverd aan nietsontziende mensen die haar op allerlei manier mishandelden. Nu vecht ze voor haar leven in het ziekenhuis. Kindermishandeling is een ernstig probleem dat verschillende vormen kan aannemen. Het is belangrijk om te weten wat allemaal onder kindermishandeling valt, zodat we signalen kunnen herkennen en actie kunnen ondernemen. Vaak wordt het niet goed herkend, zelfs niet door slachtoffers zelf die later met psychische klachten in mijn praktijk komen. Niet zelden maak ik ze er op attent dat er sprake is geweest van kindermishandeling en dat zij dientengevolge getraumatiseerd zijn.  

Lees meer »

7 Lagen van Sterven; podcasts over het Stervensproces

Onlangs luisterde ik geboeid naar Ineke Visser op een congres van Carend over palliatieve zorg in de stervensfase. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en heeft jaren als hospice medewerker gewerkt waarin ze veel ervaring op deed met de stervende mens. In haar presentatie gaf ze kort aan dat het stervensproces 7 lagen door ging. Helaas ging ze daar toen niet verder veel dieper op in maar het bleef me wel boeien. Gelukkig is er nu de podcast, en deel 1. De fysieke laag heb ik zojuist geluisterd. 

Lees meer »

Grip op je Gevoelens en Emoties krijgen

Emoties zijn boodschappers van je brein. Ze geven signalen over wat voor jou belangrijk is. Ze vertellen je hoe het met je gaat, hoe je je verhoudt tot anderen en vooral wat je nodig hebt. Emoties en behoeften zijn nauw met elkaar verbonden: een emotie is de reactie van je psyche op een gebeurtenis. Je emoties waarschuwen je: "Let op, er gebeurt iets wat jouw behoeften in gevaar brengt!"

Lees meer »

De Treinreis van je Leven

Het leven is een reis met verschillende etappes, en elke fase heeft zijn eigen mooie momenten en uitdagingen. Als onze hersenen groeien en ontwikkelen, merken we dat we steeds weer veranderen in hoe we over gebeurtenissen denken en hoe we terugkijken op bepaalde momenten in ons leven. Laten we samen door deze levensfasen reizen en kijken welke mentale uitdagingen we tegen kunnen komen. We noemen dit levenscrisissen die ieder mens in verschillende fasen van zijn leven kan tegenkomen. 

Lees meer »

Goed of fout? Te lang in herstel leven?

Vandaag had ik een gesprek met iemand die al jarenlang ook hulp krijgt via reguliere GGZ instanties. Vanuit een ander perspectief kwam wat ik hoorde, me al eerder ter ore. Mensen die lang in een GGZ omgeving zitten en intensief met hun 'herstel' bezig zijn, hebben of krijgen moeite met wat 'normaal' is en wat niet.

Lees meer »

5 Tips om het beste uit de lente te halen voor jouw mentale gezondheid

De lente is nu echt begonnen en biedt een uitgelezen kans om je mentale welzijn een boost te geven. Met de zon die steeds meer gaat schijnen en de natuur die in volle bloei staat, zijn er tal van mogelijkheden om te profiteren van het positieve effect van het buiten zijn op je humeur en geestelijke gezondheid. Hier zijn vijf eenvoudige, maar effectieve tips om het beste uit dit seizoen te halen:

Lees meer »

Autonomie versus Verbondenheid in relaties

In elke relatie, of het nu tussen ouders en kinderen is of tussen partners, draait het om twee essentiële elementen: autonomie en verbondenheid. Autonomie betekent de vrijheid om jezelf te zijn, je eigen keuzes te maken en je eigen grenzen te stellen. Aan de andere kant gaat verbondenheid over het gevoel van samenzijn, van bij elkaar horen en elkaar ondersteunen. Deze twee aspecten lijken soms tegenstrijdig, maar in gezonde relaties gaan ze hand in hand.

Lees meer »

Conflicten begrijpen en hoe escaleert een ruzie?

Conflicten in relaties, met name tussen partners, kunnen een grote impact hebben op het welzijn van henzelf en de kinderen. Het is van essentieel belang om te begrijpen hoe conflicten kunnen escaleren en welke stappen genomen kunnen worden om dit te voorkomen of op te lossen. De escalatieladder van Glassl biedt hierbij een nuttig kader.

Lees meer »

Hoe herken je een Narcistische Partner of Relatie?

In een relatie draait alles om liefde, respect en ondersteuning. Maar soms belanden mensen in een dynamiek die verre van gezond is: een relatie met een narcist. Het kan moeilijk zijn om de subtiele tekenen van narcisme te herkennen, vooral in het begin als alles nog rooskleurig lijkt. Wat zijn de kenmerken van een narcistische relatie en hoe kan je ermee omgaan of er van genezen.

Lees meer »

Gaslightning; hoe te herkennen en aan te pakken?

Gaslighting is een manipulatieve tactiek die wordt gebruikt om iemands waarneming en realiteit te ondermijnen en hen te laten twijfelen aan hun eigen geheugen, perceptie en gezond verstand. Deze vorm van emotioneel misbruik kan verwoestende gevolgen hebben voor de slachtoffers, vooral binnen intieme relaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op gaslighting, hoe het werkt en wat je kunt doen als je het ervaart.

Lees meer »

Alexithymie: een Gebrek aan Emotionele Expressie

Heb je ooit gemerkt dat het soms lastig is om je emoties met je partner te delen? Misschien heb je gemerkt dat je moeite hebt om uit te leggen hoe je je echt voelt, zelfs als je weet dat je partner je wil begrijpen. Dit kan te maken hebben met iets wat alexithymie wordt genoemd, en het kan een impact hebben op je relatie.

Lees meer »

Een Nieuwe Benadering van Rouwverwerking

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies, maar de manier waarop we ermee omgaan, evolueert voortdurend. Traditioneel werd rouwverwerking gezien als een proces waarbij mensen door verschillende fasen gaan, zoals ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en uiteindelijk acceptatie. Echter, recente inzichten wijzen op een verschuiving naar een meer holistische benadering van rouw, waarbij betekenisvol verlies en geïntegreerde rouw centraal staan.

Lees meer »

Wat je zaait zal je oogsten

Heb je je ooit afgevraagd hoe je leven zich ontvouwt? Hoe de dingen gebeuren, de kansen die je krijgt en de richting die je opgaat? Het kan soms lijken alsof het allemaal buiten onze controle ligt, alsof we gewoon meedrijven op de stroom van het leven. Maar wist je dat je eigenlijk veel meer invloed hebt dan je denkt?

Lees meer »

Wat doet het met je als ouders je slecht behandelde?

Als we opgroeien, dragen we de bagage van onze jeugd met ons mee. Voor sommigen betekent dit dat ze worden omringd door liefde, warmte en steun vanaf het allereerste begin. Zij stappen vanuit een veilige hechtingssituatie, vol vertrouwen het leven in. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Voor degenen die zijn opgegroeid in een omgeving waar liefde schaars was, kan het gebrek aan liefde in de kindertijd een diepgaande impact hebben op hun zelfbeeld en hun zelfliefde als volwassene.

Lees meer »

Is verliefdheid nodig om een duurzame relatie te hebben?

Deze vraag wordt wel eens gesteld als een relatie niet zo lekker loopt. Wat nou als ik nooit zo verliefd ben geweest? Is dat dan wel oké? Verliefdheid kan zeker een krachtige drijfveer zijn aan het begin van een relatie, maar het is niet per se noodzakelijk voor het ontwikkelen van een duurzame relatie. Een duurzame relatie draait meer om verbondenheid, respect, vertrouwen, en wederzijdse steun tussen partners.

Lees meer »

Waarom lukt het vaak niet om je hele leven bij dezelfde partner te blijven?

Een 25 jarig huwelijksfeest of een 50 jarig huwelijksfeest? Hoe vaak kom je het nog tegen? Niet zo heel vaak meer. Het kan moeilijk zijn om je hele leven bij dezelfde partner te blijven om verschillende redenen. Ten eerste veranderen mensen zelf voortdurend. Wat je leuk vindt, wat je belangrijk vindt en hoe je je voelt, kan in de loop van de tijd veranderen zowel bij jou als bij je partner. Dan matcht het niet meer zo goed.

Lees meer »

Hoe hou je je Relatie goed met Kleine Kinderen?

Het ouderschap is een van de dingen wat ik echt niet had willen missen, maar laten we eerlijk zijn: het kan ook behoorlijk uitdagend zijn.  Het ouderschap kan zwaar zijn ondanks de liefde voor je kleintjes. De moeite, tijd aandacht en met name de energie die het kost om je kinderen goed groot te brengen zijn immens. Het is best een opgave die je samen wil volbrengen. Het kan de relatie en connectie tussen jou en je partner ook aardig onder druk zetten.  

Lees meer »

Vrouwengezondheid: Hormonen en Onbegrepen Klachten

Als vrouwen ervaren we soms klachten die moeilijk te begrijpen zijn zowel voor onszelf maar ook voor de medische wereld. De klachten zijn vaak terugkerend, hebben een flinke impact op ons functioneren en gevoel van (mentaal) welzijn. Deze klachten lijken vaak samen te hangen met onze hormonen en onze hormooncyclus. Iets waar je als vrouw maar mee te dealen hebt nog los van zwangerschappen, overgang en menopauze.

Lees meer »

Het Loslaten van Giftige Relaties

Soms kom je een pareltje tegen, eentje die je herkent maar waarvan de tekst precies goed is. Deze kwam ik onlangs tegen en het waren wijze woorden toegeschreven aan Anthony Hopkins alhoewel dat elders weer wordt betwist. Het gaat over loslaten van relaties en mensen die je enkel onnodig veel energie, tijd en aandacht kosten maar waar je weinig voor terug krijgt of die zelfs schadelijk voor je kunnen zijn.

Lees meer »

Wat doen Hormonen met je Stemming en Gevoelens?

Voel je je weleens gelukkig, verliefd of gewoon lekker ontspannen? Of voelt het alsof je in een achtbaan zit. Dat komt waarschijnlijk door de hormonen in je lichaam, en dan met name de hormonen serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. Deze hormonen spelen een grote rol in het beïnvloeden van je stemming en gevoelens.

Lees meer »

Vrouwen hebben vaker Angst of Depressies

Als het gaat om psychische gezondheid zijn er enkele patronen te zien in de soort aandoeningen bij vrouwen en mannen. Ook al zal het van persoon tot persoon verschillen vanwege het feit dat iedereen uniek is, toch is er wel te zien dat vrouwen en mannen meer kwetsbaar zijn voor bepaalde aandoeningen.

Lees meer »

Om je goed te voelen moet je goed kunnen voelen

Deze zin kwam via een consult naar voren. Een meditatieve zin.. en erg van toepassing als het gaat om de binnenwereld te verbinden met de buitenwereld. Om goed in verbinding te staan met jezelf, je innerlijke beleving maar ook met die ander, om een goede verbinding daar te kunnen maken.

Lees meer »

Over onterechte DSM labels en stoornissen

Heb je ooit het gevoel gehad dat er iets niet klopt met hoe anderen je zien? Dat je misschien in een hokje wordt gestopt waar je helemaal niet thuishoort? Dat gebeurt nogal eens bij het diagnosticeren bij de GGZ. Het heeft te maken met iets dat de DSM-labels worden genoemd en de beperkte tijd die er is om die diagnoses vast te stellen. En het heeft te maken met vergoedingen van de zorgverzekeraar.

Lees meer »

Gedicht: Trauma Heling

In schaduwen van het verleden ligt stil verdriet, Een mentale wond van wat is geschied. Een ziel gevangen in de donkere nacht, Waar het hart huilt, zwaar en niets is verzacht

Lees meer »

Hoe omstandigheden bepalen of je mentaal gezond blijft

Steeds meer mensen ervaren stressklachten. Het lijkt soms alsof we continu worden meegesleept in de hectiek van het dagelijks leven. De drukte om ons heen kan negatieve gevolgen hebben voor ons mentale welzijn. Alles moet steeds sneller, efficiënter, beter.. op het werk wordt de druk steeds hoger en mensen kunnen behandeld worden als dieren in de agro industrie. De intensieve menshouderij. Daar was ooit eens een mooi boek over. 

Lees meer »

PMS of PMDD; Hoe je menstruatie je psychisch beïnvloedt

Heb je ooit gemerkt dat je humeur een achtbaan lijkt te zijn en dat je je voor je menstruatie anders voelt? Je bent niet alleen! Veel vrouwen ervaren premenstrueel syndroom (PMS) en voor sommigen kan het nog intenser zijn, bekend als premenstruele dysfore stoornis (PMDD). Laten we eens kijken naar wat deze termen betekenen en hoe je ermee kunt omgaan.

Lees meer »

Waarom moeten we af van diagnoses als Depressie?

Het is belangrijk om eens te kijken naar de manier waarop we naar mentale gezondheid kijken. De DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) heeft veel geholpen bij het begrijpen van verschillende psychische aandoeningen, maar sommigen stellen zich de vraag of het niet te beperkt is.

Lees meer »

Depressie, een ziekte die vaak wordt doodgezwegen

In ons leven kunnen we allemaal op een punt komen waarop de zon lijkt te verdwijnen en plaatsmaakt voor een donkere wolk genaamd depressie. Het is een toestand die veel mensen kennen, maar het is opvallend hoe weinig erover gesproken wordt. Ik las van de week: 'tegen kanker staan we op, bij depressie is het stil'.. en dat is vaak zo. 

Lees meer »

Een keuze in relatie tot de ander. De Gewetensvraag!

Ik heb met Kerst zo'n scheurkalender gekregen met allerlei psychologische weetjes. 16 Februari was een dag waarop er een vraag gesteld werd die mij wekenlang bezig heeft gehouden. Intrigerend vond ik deze vraag en zowel mijn partner als ik, beantwoordde deze vraag zoals de meeste mensen deze beantwoordden. Boeiend is dan wel weer waarom je voor die keuze gaat maar de uitkomst blijft dan wel hetzelfde.

Lees meer »

ADD en ADHD in relaties; een extra uitdaging om je Relatie goed te houden

ADHD, oftewel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, kan zich op verschillende manieren uiten. Het is belangrijk om te beseffen dat ADHD bij iedereen anders kan zijn en dat er feitelijk drie subtypes zijn waar je in relatie met iemand met ADHD mee te maken kan krijgen. Dat geeft een impact op je relatie en zal het soms moeilijker maken om samen goed verder te kunnen. 

Lees meer »

Waarom Complimenten geven zo belangrijk is

Het is vandaag Complimentendag! Daar ga ik natuurlijk even aandacht aan besteden. Complimenten geven is als het zonnetje laten schijnen, niet alleen op Complimentendag, maar elke dag. Het lijkt zo simpel, maar de impact ervan is groter dan je denkt. In relatietherapie komt het positief opbouwen van de relatie vaak aan de orde als de eerste hobbels genomen zijn en de communicatie al wat is verbeterd. Die psychische bankrekening moet weer gevuld gaan worden bij de ander en complimentjes geven is een manier om dat te doen. 

Lees meer »

7 Kenmerken van een Relatie waar het niet goed mee gaat

In ongelukkige relaties ervaren mensen vaak een gebrek aan emotionele voldoening en tevredenheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben en zich manifesteren op diverse niveaus in de relatie. Soms weten mensen eigenlijk niet goed wat er aan de hand is en waarom het niet goed gaat in de relatie. 

Lees meer »

Waarom Mensen soms Vreemdgaan: een Therapeutisch Perspectief

In ons complexe leven kunnen relaties soms uitdagend zijn, en een van de moeilijkste onderwerpen om aan te pakken is vreemdgaan. Laten we eens kijken naar enkele redenen en oorzaken waarom mensen deze weg inslaan, niet om te oordelen, maar om te begrijpen en misschien zelfs te helen. Wist je dat 40% van de vrouwen en 60% van de mannen weleens overspel heeft gepleegd?

Lees meer »

Troostende pootjes; Rouw bij Verlies van je Huisdier

Sommige mensen vinden het maar vreemd maar mensen die een huisdier hebben kennen het gevoel van rouw en verlies als je je huisdier verliest. Het verlies van een huisdier raakt diep in ons hart en brengt een unieke vorm van verdriet met zich mee. Wat is de emotionele impact van het verlies van een geliefd huisdier en hoe belangrijk zijn deze metgezellen voor onze psychische gezondheid?

Lees meer »

Waarom blijven mensen soms Vastzitten in een Ongelukkige Relatie?

Het komt regelmatig voor in mijn praktijk dat mensen ongelukkig zijn in hun relatie of met hun partner maar toch is de stap om afscheid van elkaar te nemen (nog) te groot of voelt als onmogelijk of de verkeerde keuze. Mensen blijven vastzitten in ongelukkige relaties om verschillende redenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die dit gedrag kunnen verklaren.

Lees meer »

Hoe kan een Scheiding worden voorkomen?

Minder dan 5% van de gescheiden koppels geeft volgens dit Amerikaans onderzoek aan, dat hun scheiding niet was te voorkomen. De andere koppels die bevraagd werden, keken met gemengde gevoelens terug op hun scheiding en wat het had veroorzaakt. Ze kwamen tot waardevolle inzichten die helpend hadden kunnen zijn om de relatie te verbeteren i.p.v. te scheiden. Wat gaven zij aan? Wat kan je van hen leren?

Lees meer »

De Vecht, Vlucht, Vries reactie in relatie tot Stress

Stress is een uitdaging waar we regelmatig mee te maken kunnen krijgen in het leven. Hoe reageert ons lichaam en onze psyche hierop? Wat voor strategieën of mechanismen heeft ons zenuwstelsel om goed om te gaan met de high impact van gebeurtenissen op ons leven en ons welzijn? In dit artikel bekijken we de drie belangrijkste reacties: vechten, vluchten en bevriezen.

Lees meer »

De geheimen van je Zenuwstelsel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je lichaam reageert op verschillende situaties en waarom het dan zo reageert? Dat heeft alles te maken met je zenuwstelsel, het meesterbrein dat signalen door je lichaam stuurt. Laten we eens duiken in de wereld van het zenuwstelsel en de twee belangrijkste spelers, de parasympaticus en de sympaticus.

Lees meer »