Wat is een angststoornis en hoe kan je ermee omgaan?

Gepubliceerd op 18 juni 2024 om 06:27
angst, doodt dromen, angststoornis, hulp bij angst

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Of het nu gaat om een belangrijke presentatie, een examen of een spannende gebeurtenis, angst is een normale reactie. Maar wat als die angst niet weggaat en je dagelijks leven begint te beïnvloeden? Dan kan er sprake zijn van een angststoornis. In dit artikel leg ik uit wat een angststoornis is en geef ik tips hoe je hiermee kunt omgaan.

Wat is een Angststoornis?

Een angststoornis is een psychische aandoening waarbij angst een overheersende rol speelt. Deze angst is vaak intens, langdurig en kan je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren. Er zijn verschillende vormen van angststoornissen, zoals:

 • Gegeneraliseerde angststoornis (GAS): Hierbij maak je je voortdurend zorgen over allerlei dagelijkse zaken.
 • Paniekstoornis: Dit gaat gepaard met onverwachte paniekaanvallen en een constante angst voor nieuwe aanvallen.
 • Sociale angststoornis: Dit houdt in dat je extreme angst ervaart in sociale situaties of bij het spreken in het openbaar.
 • Specifieke fobieën: Dit is een intense angst voor een specifiek object of situatie, zoals hoogtes, spinnen of vliegen.

Symptomen van een Angststoornis

De symptomen kunnen per persoon verschillen, maar veelvoorkomende klachten zijn onder andere:

 • Voortdurend piekeren
 • Moeite met concentreren
 • Slapeloosheid
 • Hartkloppingen
 • Kortademigheid
 • Zweten
 • Trillen

Als deze symptomen langere tijd aanhouden en je dagelijks leven negatief beïnvloeden, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Hoe kun je een Angststoornis Behandelen?

Er zijn verschillende manieren om een angststoornis te behandelen. Hier zijn enkele effectieve methoden:

 1. Psychotherapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) of Acceptance en Commitment therapie (ACT) zijn veelgebruikte therapie soorten die helpen om angstige en negatieve denkpatronen te doorbreken en copingstrategieën aan te leren.
 2. Medicatie: Soms kan medicatie, zoals antidepressiva of anxiolytica, helpen om de symptomen te verminderen. Dit is alleen aan te raden als het echt niet anders kan want ze kunnen bijwerkingen geven en moeite met afbouwen.
 3. Leefstijlveranderingen: Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende slaap kunnen een positief effect hebben op je mentale gezondheid.
 4. Mindfulness en meditatie: Deze technieken kunnen je helpen om meer in het moment te leven en je angstgevoelens te verminderen.

Hulp Zoeken

Als je vermoedt dat je een angststoornis hebt, is het belangrijk om niet te aarzelen om hulp te zoeken. Een angststoornis kan je leven behoorlijk overhoop halen, maar het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er effectieve behandelingen beschikbaar zijn. Door hulp te zoeken en de juiste stappen te zetten, kun je weer grip krijgen op je leven en je angst overwinnen.

Wil je meer weten of direct een afspraak maken? Neem dan contact met mij op. Ik sta voor je klaar om je te helpen op weg naar een leven zonder belemmerende angst.

Therapy in English language is possible

What is an anxiety disorder? (English)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.