Een keuze in relatie tot de ander. De Gewetensvraag!

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 06:42
schaken, glazen stukken, slim zijn, hoog iq hebben

Ik heb met Kerst zo'n scheurkalender gekregen met allerlei psychologische weetjes. 16 Februari was een dag waarop er een vraag gesteld werd die mij wekenlang bezig heeft gehouden. Intrigerend vond ik deze vraag en zowel mijn partner als ik, beantwoordde deze vraag zoals de meeste mensen deze beantwoordden. Boeiend is dan wel weer waarom je voor die keuze gaat maar de uitkomst blijft dan wel hetzelfde.

Wat is de gewetensvraag? 

Het is een gewetensvraag en die gaat als volgt:
Zou je liever een IQ van 110 hebben als anderen een gemiddeld IQ van 90 hebben?
Of zou je liever een IQ van 130 hebben in een omgeving van anderen met een IQ van 150? 


Voordat je verder leest is het interessant voor jezelf om nu eerst deze vraag op je in te laten werken en een antwoord te formuleren. Ben je daaruit? Dan lees nu maar door. 

Meer of minder slim zijn?

Deze vraag werd gesteld in Frans onderzoek en de meeste mensen wilden liever niet meer in de abstracte zin (de keuze 130), ze wilden wel meer hebben dan de anderen om hen heen. Zo gaven ze dus vaak de voorkeur voor een IQ van 110 als anderen een IQ van 90 hadden, dit liever dan een IQ van 130 in een omgeving met een IQ van 150. Zelfs als dat dan betekende dat ze zelf minder slim waren.

Kennelijk houden we toch meer rekening met de anderen dan met onszelf?! Zouden we immers het meeste IQ kiezen dan zou 130 de beste optie zijn ook al zijn we dan degene met het lagere IQ ten opzichte van die anderen. Toch zijn we liever degene met het hogere IQ in relatie tot anderen, wat eerlijk gezegd ook mijn overweging was. Ik wil me niet minder voelen

Liever niet te hoog IQ?

Of je kan redeneren zoals iemand anders zei die ik dit vroeg: "ik zit liever niet in een omgeving met van die hele slimme mensen want die zijn zo moeilijk in de omgang. Ze vragen altijd door en dat geeft niet zo fijn gesprek en is best vermoeiend. Ik vind ze niet leuk om mee samen te zijn." Daar moest ik dan ook wel weer over nadenken. Ik herinner me gesprekken met hele slimme mensen die ik als cliënt had en die zijn best een uitdaging. Ze denken zo snel en ver vooruit, dat is maar moeilijk bij te houden en niet altijd even makkelijk om aansluiting mee te vinden.

Hoger IQ is niet makkelijker

Dat ervaren mensen met een hoog IQ zelf ook zo. Ze ervaren de meeste mensen als traag en soms als minderwaardig. Dat hebben ze me eerlijk verteld. Ook zij ervaren minder aansluiting met het merendeel van de mensen. Ze voelen zich vaak niet goed begrepen of hebben moeite met de sociale omgang. Ze kunnen zich eenzaam voelen hierdoor.

IQ heeft dus kennelijk ook een heel persoonlijk sociaal randje van voor en afkeuren voor anderen of je nou hoog of laag scoort.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.