Het Loslaten van Giftige Relaties

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 10:11
loslaten, duif, vrijheid, zuinig zijn op jezelf

Soms kom je een pareltje tegen, eentje die je herkent maar waarvan de tekst precies goed is. Deze kwam ik onlangs tegen en het waren wijze woorden toegeschreven aan Anthony Hopkins alhoewel dat elders weer wordt betwist. Het gaat over loslaten van relaties en mensen die je enkel onnodig veel energie, tijd en aandacht kosten maar waar je weinig voor terug krijgt of die zelfs schadelijk voor je kunnen zijn.

Wat ik waardevol vind aan dit stuk is dat het aangeeft dat je zelf de regie kan pakken. Je kan zelf de verandering in zetten door jezelf niet meer open te stellen voor anderen die je pijn doen, die je gezelschap of energie niet waarderen. En in plaats van te blijven hangen of te blijven mopperen op anderen en hoe ze je tekort doen, geeft het de uitweg aan.  

Laat de mensen los die niet van je willen houden.

Dat is het moeilijkste wat je zult moeten doen in je leven en het is misschien ook wel het belangrijkste.

Stop met moeilijke gesprekken met mensen die niet willen veranderen. Stop met jezelf in te zetten voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in je aanwezigheid. Ik weet dat het je instinct is om alles te doen, om de waardering te winnen van de mensen om je heen, maar het is een impuls die jou je tijd, je energie, je geestelijke en fysieke gezondheid steelt.

Als je gaat voor een leven met vreugde, interesse en inzet, zal niet iedereen klaar zijn om je te volgen in deze reis. Dat betekent niet dat je moet veranderen wie je bent, het betekent dat je mensen moet laten gaan die niet klaar zijn om bij je te zijn. Als je wordt uitgesloten, beledigd, vergeten of genegeerd door de mensen aan wie je tijd geeft, doe je jezelf geen plezier door hen je energie en je tijd te blijven bieden.

De waarheid is dat je niet voor iedereen bent en dat niet iedereen voor jou is. Dat maakt het zo speciaal als je mensen vindt met wie je vriendschap of liefde deelt. Je zult weten hoe waardevol dit is omdat je hebt ervaren wat het doet als het er niet is. Er zijn miljarden mensen op deze planeet en je zult er veel vinden op jouw niveau van interesse en betrokkenheid

Misschien als je stopt met jezelf aan te bieden, zullen ze je niet zoeken. Misschien als je stopt met proberen, eindigt de relatie. Misschien als je stopt met appen, blijft je telefoon wekenlang stil.. Dat betekent niet dat je de relatie hebt verpest, het betekent dat het enige wat de relatie ondersteunde was de energie die je hebt gegeven om die te behouden. Het is geen liefde, het is gehechtheid. Dat is steeds weer een kans geven aan degenen die het niet verdienen! 

Je verdient zoveel meer. Het meest waardevolle wat je in je leven hebt is je tijd en energie, en beide zijn beperkt. De mensen en dingen waar je je tijd en energie aan besteed, zullen je bestaan bepalen. Als je dat beseft, begin je te begrijpen waarom je zo nerveus wordt als je tijd doorbrengt met mensen, activiteiten of in omgevingen die niet bij je passen en die niet bij je horen te zijn.

Je bent niet verantwoordelijk voor het redden van iemand. Je bent niet verantwoordelijk om hen ervan te overtuigen dat ze beter moeten doen. Het is niet jouw taak om voor mensen te bestaan en hen jouw leven te geven!

Je verdient echte vriendschappen, echte verbintenissen en de liefde met gezonde en liefdevolle mensen. De beslissing om weg te gaan van giftige mensen geeft je de kans om liefde, waardering, geluk en bescherming te vinden en toe te laten in je leven, die jij verdient.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.