Waarom blijven mensen soms Vastzitten in een Ongelukkige Relatie?

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 05:58
scheiding blijven, koppel twijfel over relatie

Het komt regelmatig voor in mijn praktijk dat mensen ongelukkig zijn in hun relatie of met hun partner maar toch is de stap om afscheid van elkaar te nemen (nog) te groot of voelt als onmogelijk of de verkeerde keuze. Mensen blijven vastzitten in ongelukkige relaties om verschillende redenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die dit gedrag kunnen verklaren.

Wat houd iemand tegen om te scheiden?

  1. Angst voor het Onbekende: De angst voor verandering en het onbekende kan mensen belemmeren om een ongelukkige relatie te verlaten. Het idee van het alleen zijn of het starten van een nieuw hoofdstuk kan angst veroorzaken, zelfs als de huidige relatie niet bevredigend is. Veel mensen zijn bang om alleen verder te moeten, angst dat ze het niet kunnen of niet gaan redden.

  2. Toewijding en Investering: Mensen investeren vaak veel tijd, energie aandacht en emoties in een relatie. Deze investeringen kunnen het moeilijk maken om de realiteit van een ongezonde relatie te erkennen en de beslissing te nemen om los te laten. Er is zoveel geïnvesteerd dat loslaten niet lukt. Het is net zoals je verlies nemen nadat je verkeerd gegokt hebt. Je weet dat het beter is maar je gaat dan toch door.

  3. Sociale Druk: Sociale normen en druk vanuit de samenleving, vrienden of familie kunnen mensen weerhouden van het beëindigen van een relatie. De angst voor de oordelen, de afkeuring en de verwachtingen van anderen kunnen de bereidheid om een verandering door te voeren beïnvloeden. Men kan bang zijn voor de reactie van ouders, familie of vrienden. Het is moeilijk om toe te geven dat het niet goed gaat. Je hangt de vuile was toch niet buiten?

  4. Hoop op Verandering: Mensen hebben vaak de hoop dat de partner of de relatie zal verbeteren. Ze geloven misschien dat de moeilijke tijden voorbij zullen gaan en dat de relatie weer gelukkig zal worden. Deze hoop kan het vertrek uit een ongelukkige relatie moeilijk maken. Een kleine positieve opleving kan een sprankje hoop bieden soms tegen beter weten in. 

  5. Eigenwaarde en Zelfbeeld: Een laag zelfbeeld of een gevoel van eigenwaarde kan mensen ervan weerhouden om voor zichzelf op te komen en een gezonde relatie te eisen. Ze kunnen denken dat ze niet beter verdienen of dat niemand anders hen zal accepteren. Ook kan het als falen of mislukking voelen als je moet toegeven dat de relatie niet goed meer gaat en het heel moeilijk is om nog samen verder te gaan.

  6. Financiële Afhankelijkheid: Financiële zorgen en afhankelijkheid kunnen een belangrijke rol spelen. Mensen zijn soms bang om financieel instabiel te worden als ze de relatie beëindigen, vooral als ze afhankelijk zijn van de partner voor inkomen of ondersteuning. Er is vaak sprake van angst voor het verlies van haard en huis, grote financiële gevolgen als men de partner uit moet kopen of er berooid uitkomen met alimentatie regelingen.

  7. Gezin en Kinderen: Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, kan de verantwoordelijkheid voor hun welzijn mensen weerhouden om een relatie te beëindigen. Ze willen mogelijk samenblijven omwille van de kinderen, zelfs als de relatie ongezond is. De vraag is of dit werkelijk in het belang van de kinderen is als ze opgroeien met ouders die niets meer om elkaar geven of weinig voor elkaar voelen of over hebben. Je bent immers wel het rolmodel waar zij hun ideeën voor een relatie op baseren. Liefdeloosheid is dan niet het goede voorbeeld voor later.

Het is belangrijk op te merken dat deze redenen variëren van persoon tot persoon en dat een combinatie van factoren vaak een rol speelt. Het doorbreken van de stagnatie in een ongelukkige relatie vereist bewustzijn, moed en vaak externe steun, zoals die van vrienden, familie of professionals.

Vraag hulp als je vast zit. Wie weet kan het inderdaad verbeteren als je er samen aan werkt en soms is het echt beter om uit elkaar te gaan. Je kan dit samen met mij onderzoeken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.