Waarom lukt het vaak niet om je hele leven bij dezelfde partner te blijven?

Gepubliceerd op 30 maart 2024 om 10:41

Een 25 jarig huwelijksfeest of een 50 jarig huwelijksfeest? Hoe vaak kom je het nog tegen? Niet zo heel vaak meer. Het kan moeilijk zijn om je hele leven bij dezelfde partner te blijven om verschillende redenen. Ten eerste veranderen mensen zelf voortdurend. Wat je leuk vindt, wat je belangrijk vindt en hoe je je voelt, kan in de loop van de tijd veranderen zowel bij jou als bij je partner. Dan matcht het niet meer zo goed.

Soms groeien mensen uit elkaar omdat ze zich in verschillende richtingen ontwikkelen

Daarnaast kunnen er ook externe factoren zijn die druk uitoefenen op een relatie, zoals stress, financiële problemen, familieconflicten of gezondheidsproblemen. Deze uitdagingen kunnen de band tussen partners onder druk zetten en de de relatie een hele andere vorm geven. Het kan leiden tot onevenredige belasting van een van de partners in het huishouden of voor het zorgdragen van de kinderen of het inkomen. Maar het kan ook leiden tot ongelijkwaardigheid in de relatie, bijvoorbeeld als je de mantelzorger van je partner wordt. 

Praten over gevoelens en emoties is vaak lastig

Communicatie is ook heel belangrijk in een relatie, maar het kan soms moeilijk zijn om open en eerlijk met elkaar te praten over gevoelens, behoeften en problemen. Als communicatieproblemen niet worden aangepakt, kunnen ze de relatie ernstig ondermijnen. Het meest voorkomende relatieprobleem in mijn praktijk is het gemis aan een goede communicatie die verbindend en diepgaand is. Het verzandt maar al te vaak in koetjes en kalfjes gesprekken zonder diepgang of waar het eigenlijk over zou moeten gaan.

Verschillende behoeften die niet gehoord of voldaan worden

Het is ook belangrijk om te erkennen dat mensen verschillende behoeften hebben als het gaat om persoonlijke of seksuele intimiteit, emotionele steun en persoonlijke groei. Soms kunnen deze behoeften niet volledig worden vervuld binnen één relatie, wat kan leiden tot ontevredenheid of het gevoel dat je ergens anders moet zoeken naar vervulling. Het ergens anders zoeken kan oké zijn als je je verhaal goed kwijt kan bij een vriend(in) maar de meeste mensen vinden het seks buiten de relatie gaan zoeken omdat er een groot libido verschil is, niet zo'n goed idee.

Het is dus begrijpelijk dat het moeilijk kan zijn om je hele leven bij dezelfde partner te blijven, maar het is mogelijk om een sterke en bevredigende relatie op te bouwen door open communicatie, wederzijds begrip en inzet voor elkaar. Lukt het niet zo goed om elkaar te blijven vinden in de relatie? Neem dan gerust op en overweeg relatietherapie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.