Om je goed te voelen moet je goed kunnen voelen

Gepubliceerd op 18 maart 2024 om 18:21
gevoelens, ballonnen, emoties

Deze zin kwam via een consult naar voren. Een meditatieve zin.. en erg van toepassing als het gaat om de binnenwereld te verbinden met de buitenwereld. Om goed in verbinding te staan met jezelf, je innerlijke beleving maar ook met die ander, om een goede verbinding daar te kunnen maken.

Emotioneel je goed voelen is een Sleutel tot Geluk

Emotioneel welzijn is de sleutel tot een gelukkig en fijn leven. Het begint allemaal bij het erkennen en begrijpen van je eigen emoties en gevoelens. Vaak rennen we door ons leven en langs de ander, zonder even stil te staan bij hoe we ons werkelijk voelen. Door jezelf de ruimte te geven om je emoties en gevoelens te ervaren en te begrijpen, leg je de basis voor zelfkennis en zelfinzicht. Je gaat jezelf beter begrijpen en krijgt meer inzicht in hoe je ergens tegenover staat of wat iets met je doet.

Zelfacceptatie en je goed voelen

Een belangrijk aspect van 'goed voelen' is zelfacceptatie. Iedereen heeft sterke en minder sterke punten, en dat is helemaal oké. Door jezelf te accepteren zoals je bent, creëer je een positieve basis voor een gezond zelfbeeld. Het stelt je in staat om realistische doelen te stellen en successen te vieren, hoe klein ze ook mogen zijn. Met zelfacceptatie leer je ook om jezelf onder ogen te komen. Toe te laten wat er is, wat je voelt en van daaruit de balans op te maken of iets over jezelf te leren.

Positieve relaties met anderen

Een andere sleutel tot emotioneel welzijn is het cultiveren van positieve relaties. Mensen zijn sociale wezens, en het hebben van een ondersteunend netwerk draagt bij aan ons geluksgevoel. Het delen van emoties met vrienden, familie of een therapeut kan verlichtend zijn en kan leiden tot waardevolle inzichten maar dan moet je je wel bewust zijn van wat je voelt en het niet wegduwen of onderdrukken. Wat je niet voelt, kan je immers ook niet delen en er verandert dan ook niets.

Het gezegde "om je goed te voelen, moet je goed kunnen voelen" vat het belang van zelfbewustzijn, zelfacceptatie, positieve relaties en zelfzorg mooi samen. Door deze elementen te integreren in je dagelijks leven, leg je de basis voor een gezonde emotionele balans en welzijn.

Ondersteuning in het verkennen van je emoties

Onthoud dat het oké is om hulp te zoeken als je merkt dat je moeite hebt met het goed voelen. Een professionele therapeut kan je ondersteunen en begeleiden bij het verkennen van je emoties en het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën.

Kortom, neem de tijd om naar jezelf te luisteren, omarm je emoties, en werk aan een positieve relatie met jezelf. Op die manier leg je de fundering voor een leven waarin je je niet alleen goed voelt, maar waarin je ook de tools hebt om met uitdagingen om te gaan en te groeien. 

Lukt het niet? Vraag dan hulp! Het levert je zoveel op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.