Waarom moeten we af van diagnoses als Depressie?

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 12:56
gevoelens, emoties, psychisch lijden, diagnoses, DSM

Het is belangrijk om eens te kijken naar de manier waarop we naar mentale gezondheid kijken. De DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) heeft veel geholpen bij het begrijpen van verschillende psychische aandoeningen, maar sommigen stellen zich de vraag of het niet te beperkt is.

Diagnoses zijn vaak niet relevant voor de behandeling

In de therapeutische wereld wordt er steeds meer aandacht besteed aan het begrijpen van de unieke ervaringen van mensen. Het labelen van iemand met een diagnose uit de DSM kan soms leiden tot stigmatisering en kan de nadruk leggen op symptomen in plaats van de bredere context. In plaats van ons alleen te richten op diagnoses, zouden we meer kunnen kijken naar het begrijpen van de specifieke uitdagingen en sterke punten van elk individu. Op die manier kunnen we therapie op maat aanbieden, gericht op de unieke behoeften van de persoon.

Dit betekent niet dat de DSM volledig nutteloos is, maar het is belangrijk om het als een hulpmiddel te zien en niet als een rigide sjabloon. Het bevorderen van een holistische benadering van mentale gezondheid kan leiden tot meer begrip en effectievere therapieën.

 

De holistische benadering werkt beter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.