Vliegangst; hoe kom je er vanaf? 7 Tips!

Gepubliceerd op 8 juni 2023 om 08:28
vliegen, vliegangst, aviofobia, angst voor vliegen

Vliegen is voor veel mensen een spannende en opwindende ervaring maar voor anderen kan het een bron van angst en stress zijn. 35 op de 100 mensen heeft in meer of mindere mate vliegangst. Met de vakanties voor de boeg is het belangrijk om op tijd te beginnen met de aanpak van vliegangst. Bij voorkeur 2 maanden voor de reis anders wordt het wel erg kort dag.

Vliegangst, ook bekend als aviophobia, is een veelvoorkomende fobie die mensen weerhoudt van het genieten van reizen en nieuwe avonturen. Gelukkig zijn er manieren om deze angst te overwinnen en te leren ontspannen tijdens het vliegen. In dit blogartikel zullen we enkele nuttige strategieën en tips bespreken om vliegangst aan te pakken en te overwinnen.

  1. Begrijp je angst

Om je vliegangst effectief aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen waar deze angst vandaan komt. Angst voor vliegen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals claustrofobie, hoogtevrees, angst voor controleverlies of eerdere negatieve ervaringen. Door te identificeren welke specifieke aspecten van vliegen je angstig maken, kun je gerichter werken aan het overwinnen van je angst.

  1. Informeer jezelf

Kennis is macht. Leer meer over de veiligheidsprocedures in de luchtvaart, de technologieën die worden gebruikt en de statistieken die aantonen dat vliegen een van de veiligste manieren van reizen is. Het begrijpen van de feiten kan helpen om irrationele gedachten en angstige scenario's te ontkrachten.

  1. Praat erover

Deel je vliegangst met vrienden, familie of een professional. Praten over je angsten kan enorm opluchten en je kunt waardevolle steun en begrip krijgen. Er zijn therapieën speciaal gericht op het overwinnen van vliegangst, waar je ervaringen kunt delen en technieken kunt leren om ermee om te gaan.

  1. Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken

Tijdens het vliegen kan diep ademhalen en ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning of visualisatie oefeningen helpen om je angstniveaus te verlagen. Probeer langzaam in te ademen door je neus, je adem even vast te houden en vervolgens langzaam uit te ademen door je mond. Herhaal dit en focus je op je ademhaling om jezelf te kalmeren.

  1. Afleiding en ontspanning

Neem afleiding mee aan boord, zoals een goed boek, muziek, een tijdschrift of een puzzelboekje. Door je geest bezig te houden met andere activiteiten, kun je de angst naar de achtergrond brengen. Luister naar rustgevende muziek om je zenuwen te kalmeren. Bovendien kunnen ontspanningstechnieken, zoals luisteren naar geleide meditaties of het gebruik van mobiele apps voor meditatie, je helpen ontspannen tijdens de vlucht.

  1. Verander je perspectief

Probeer je angst voor vliegen te veranderen in een positieve mindset. Zie het als een avontuur en een kans om nieuwe plaatsen te ontdekken. Denk aan de prachtige bestemming die je te wachten staat en de geweldige ervaringen die je zult opdoen. Visualiseer een succesvolle en rustige vlucht, en probeer positieve gedachten te cultiveren.

  1. Professionele hulp

Als je vliegangst ernstig is en je niet in staat bent om er zelfstandig mee om te gaan, overweeg dan professionele hulp. Als therapeut en counselor ben ik opgeleid in het behandelen van fobieën en ik je helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van je angst en je voorzien van effectieve copingstrategieën. Wacht met hulp niet tot vlak voor de reis.

 

Vliegangst kan beangstigend zijn, maar het hoeft je niet te weerhouden van het verkennen van de wereld. Met de juiste strategieën en hulpmiddelen kun je je vliegangst overwinnen en een ontspannen en plezierige vlucht gaan ervaren. Het kost tijd en inspanning, maar stap voor stap kun je je angst overwinnen en beginnen te genieten van de vrijheid en mogelijkheden die vliegen met zich meebrengt. Dus neem die stap, adem diep in en gun jezelf de vrijheid van vliegen!


Neem contact op voor meer informatie of hulp! 

 

Hoe overwin je vliegangst?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.