Haalbare doelen stellen; minder Stress en meer Succes

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 17:00
doel raken, scherpstellen, kruisboog, doelgericht zijn, succes hebben

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving en kan een negatieve invloed hebben op ons welzijn en onze prestaties. Een effectieve manier om stress te verminderen en succes te behalen is het stellen van haalbare doelen. Het creëren van realistische doelstellingen helpt niet alleen om onze stressniveaus te verlagen, maar ook om een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen te bevorderen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van haalbare doelen en hoe ze kunnen bijdragen aan het verminderen van stress.

Waarom zijn haalbare doelen zo belangrijk?

Het stellen van haalbare doelen helpt ons om gefocust te blijven en ons te concentreren op wat echt belangrijk is. In plaats van overweldigd te raken door grote, onbereikbare doelen, stelt het stellen van haalbare doelen ons in staat om stap voor stap vooruitgang te boeken. Dit vermindert de kans op gevoelens van frustratie en teleurstelling, die vaak gepaard gaan met het niet kunnen bereiken van onrealistische doelen. Het behalen van haalbare doelen geeft ons daarentegen een gevoel van voldoening en motiveert ons om verder te gaan. Zeker als we succes hebben. Succes is een grote motivatiefactor om door te gaan.

Hoe stellen we haalbare doelen?

  1. Wees specifiek: Formuleer je doelen zo concreet mogelijk. In plaats van een vaag doel zoals "minder stress hebben", kun je jezelf bijvoorbeeld als doel stellen om dagelijks 15 minuten te mediteren of drie keer per week te gaan sporten.

  2. Maak het meetbaar: Stel doelen die meetbaar zijn, zodat je je voortgang kunt bijhouden. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en kleine successen te vieren. Bijvoorbeeld, als je doel is om je werkstress te verminderen, kun je een dagboek bijhouden waarin je je stressniveaus registreert en probeert ze geleidelijk te verminderen.

  3. Wees realistisch: Stel doelen die uitdagend zijn, maar toch haalbaar binnen een bepaalde tijd en met de middelen die je tot je beschikking hebt. Overweeg je huidige omstandigheden, verplichtingen en capaciteiten bij het bepalen van je doelen.

  4. Breek het in stukjes: Als een doel te groot lijkt, kan het helpen om het op te breken in kleinere, meer behapbare stappen. Dit maakt het gemakkelijker om vooruitgang te boeken en het verhoogt je kans op succes.

Hoe helpen haalbare doelen stress te verminderen?

Haalbare doelen verminderen stress op verschillende manieren:

  1. Focus en richting: Doelen stellen helpt ons om onze aandacht te richten op wat we willen bereiken, waardoor we minder energie verspillen aan zorgen en onnodige afleidingen. Dit vergroot onze effectiviteit en vermindert stress.

  2. Gevoel van controle: Het stellen van haalbare doelen geeft ons een gevoel van controle over ons leven en onze situatie. Dit vermindert gevoelens van hulpeloosheid en verhoogt ons gevoel van zelfvertrouwen.

  3. Succeservaringen: Het behalen van haalbare doelen zorgt voor succeservaringen, zelfs als ze klein zijn. Deze positieve ervaringen stimuleren ons zelfvertrouwen en motiveren ons om verder te gaan.

  4. Prioriteiten stellen: Het stellen van haalbare doelen helpt ons om onze prioriteiten te bepalen en ons te concentreren op wat echt belangrijk is. Dit helpt om stressvolle situaties te verminderen en onze energie effectiever te gebruiken.


Realistische doelen zijn vaak meer haalbaar

Het belang van haalbare doelen mag niet worden onderschat als het gaat om stressvermindering en het bereiken van succes. Door realistische doelen te stellen en deze stap voor stap na te streven, kunnen we stress verminderen, ons welzijn verbeteren en onze prestaties optimaliseren. Onthoud dat het proces net zo belangrijk is als het eindresultaat en wees vriendelijk voor jezelf tijdens je reis naar succes.

Wil je hulp of begeleiding bij het verminderen van stress? Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

 

De SMART methode als hulpmiddel voor het halen van je doelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.