Het milieu en je Psychische Gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 08:01

In een wereld waarin we steeds meer verbonden zijn met technologie en constante prikkels, wordt het belang van het milieu en je natuurlijke omgeving voor je psychische gezondheid vaak over het hoofd gezien. Maar laten we eens stilstaan bij de krachtige band die bestaat tussen de gezondheid van onze planeet en jouw persoonlijk welzijn. Van stressvermindering tot verbeterde stemmingen, van gezonde leefomgeving, schone lucht, schone grond waar je eten op verbouwd wordt en de voedingsstoffen die je ermee binnen krijgt. het milieu speelt een essentiële rol in het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam. Je kan die twee niet scheiden. 

 

"When the last tree is cut,

the last fish is caught,

and the last river is polluted;

when to breathe the air is sickening,

you will realize, too late,

that wealth is not in bank accounts

and that you can’t eat money."

- Alanis Obomsawin

 

Laten we samen streven naar een harmonieuze en duurzame toekomst in een wereld waar we (psychisch) gezond kunnen leven.

Stressvermindering in de natuur

In jouw drukke en hectische leven kan de natuur een oase van rust en sereniteit bieden. Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in groene omgevingen zoals parken, bossen en tuinen, stress kan verminderen. De frisse lucht, het groen om je heen en de afwezigheid van stedelijke geluiden hebben een kalmerend effect op je geest. Zoek daarom regelmatig de natuur op en geniet van de helende kracht van groene natuurlijke omgevingen, van golvend riet en bloemenvelden, stromend water en het warme zonlicht op je huid.

Positieve invloed op je stemming

Het milieu kan ook een aanzienlijke positieve invloed hebben op je stemming. De blootstelling aan natuurlijke elementen zoals zonlicht en frisse lucht stimuleert in de hersenen, de aanmaak van endorfines en serotonine, de zogenaamde 'gelukshormonen'. Door tijd buitenshuis door te brengen, kun je je energieker, vrolijker en meer in balans voelen. Het zien van kleurrijke bloemen, het horen van vogelgezang en het voelen van een zachte bries langs je gezicht, kunnen je geest verheffen en je een gevoel van verbondenheid met de natuur versterken. Bedenk je dat de oermens veel tijd in de natuur doorbracht en in samenwerking met de natuur leefde. Daar zijn onze hersenen op afgestemd.

Betekenisvolle interactie  

Het milieu biedt je ook talloze mogelijkheden voor betekenisvolle interactie. Door deel te nemen aan milieuvriendelijke activiteiten, zoals het planten van bomen, meedoen aan opruimacties of het opzetten van een moestuin, kun je een gevoel van doelgerichtheid en gemeenschap ervaren. Deze activiteiten vergroten niet alleen je gevoel van eigenwaarde, maar ook je gevoel van verbondenheid met anderen en de natuurlijke wereld om je heen. Het nastreven van milieubewuste acties kan een gevoel van voldoening geven en je helpen om te gaan met gevoelens van hulpeloosheid en angst over de toestand van de planeet.

Wat kan jij doen?

Nu je je bewust bent van het belang van het milieu voor je psychische gezondheid, is het tijd om actie te ondernemen. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om een positieve impact te hebben:

  1. Integreer natuurmomenten in je dagelijkse routine. Maak een wandeling in het park, geniet van een picknick in de natuur of creëer een groene oase op je balkon.

  2. Leer over duurzame praktijken en implementeer ze in je dagelijks leven. Verminder je energieverbruik, recycle en vermijd wegwerpplastic. Je zult merken dat het je een beter gevoel kan geven.

  3. Steun lokale milieuprojecten en organisaties. Doe vrijwilligerswerk, doneer of word actief betrokken bij initiatieven die zich inzetten voor een gezonde planeet en realiseer je dat iedereen daar beter van wordt. 

 
Een gezonde omgeving draagt bij aan je eigen gezondheid

Je psychische gezondheid en het milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door het belang van het milieu te erkennen en actie te ondernemen, kun je niet alleen je eigen welzijn verbeteren, maar ook bijdragen aan het behoud van een gezonde planeet voor toekomstige generaties. Laten we samenwerken om een vriendelijke en duurzame wereld te creëren waarin zowel onze psyche en gezondheid als de natuur kunnen gedijen.

 

Even mentaal op vakantie gaan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.