Potje vol verdriet.. als het potje even vol zit

Gepubliceerd op 24 juni 2023 om 15:45
potje verdriet, verdrietjes, tranen, brok in je keel, arinka,

Deze vond ik op Pinterest met "auteur onbekend". Nou lijkt me dat sterk dat een auteur van zo'n mooi stukje onbekend is en dus ging ik Googlen, want ik wilde dit gedicht graag publiceren op mijn Blog maar ik wil graag even weten of dat mocht. En zo vond ik Arinka als auteur en gelukkig vond ze het goed dat ik het op mijn blog vermeldde. Dus bij deze .. geen onbekende auteur en ere wie eer toekomt.  

het Stapeleffect van Verdriet

Arinka beschrijft hier heel mooi hoe het is als je elke keer je verdriet inslikt, wegstopt of op spaart. In de psychologie noemen ze dat  het "stapeleffect". Een tijdlang ervaar je tegenslagen, pijn, moeilijkheden, belemmeringen of teleurstellingen en je probeert het zo goed en zo kwaad mogelijk het hoofd te bieden. Soms ben je zo bezig met "overleven" dat je helemaal geen tijd of gelegenheid hebt om verdrietig te zijn of om te huilen. En soms wil je er niet aan toe geven omdat je bang bent dat als je eenmaal die "sluizen open zet" je niet meer tot iets anders toe in staat bent en helemaal overspoeld wordt door je verdriet. 

Aanleg voor stressgevoeligheid

Je kan echter maar een bepaalde hoeveelheid spanning, stress en verdriet aan en dan zal je lichaam en je psyche op enig moment een grens bereiken waarop al die opgespaarde emoties teveel worden. Dan is het spreekwoordelijke potje (of emmertje) vol. Bij sommige mensen ontaardt dat in enorme huilbuien of woede aanvallen, ze kunnen prikkelbaar worden, oververmoeid of juist extreem angstig worden en paniekaanvallen ontwikkelen. Het is een beetje afhankelijk van je natuurlijke aanleg wat er bij jou gebeurt als je potje vol zit.

het Potje Verdriet legen is helpend

Belangrijk is wel om het potje regelmatig te legen. Jezelf toe te staan om verdriet te hebben, het moeilijk te vinden of jezelf kwetsbaar te mogen voelen als je leven moeilijk gaat. Wegstoppen, vermijden of onderdrukken kan je een tijdlang ongestraft doen maar er komt een moment dat het potje vol zit.. en dan moet het er uit...Lukt het je niet alleen om al het verdriet, de pijn, stress, angst of onrust te verwerken, vraag dan hulp. Counseling is een geweldig goede methode om er goed mee om te gaan en weer een leeg potje te krijgen.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Bestaat er een medicijn tegen verdriet?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.