22 Muzieknummers die je helpen als je je rot voelt

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 09:06
helende muziek, muzieknummers, troost, moed, hoop, verdriet, kracht geven

In tijden van vreugde en verdriet is er één krachtig hulpmiddel dat ons altijd bijstaat: muziek. Muziek heeft een buitengewone kracht om ons te troosten, te kalmeren en te helpen bij het overwinnen van uitdagingen. Of we nu luisteren naar onze favoriete nummers, zelf muziek maken of samen met anderen zingen, de helende kracht van muziek is iets dat we allemaal kunnen ervaren.

Muziek heeft het vermogen om ons direct te transporteren naar een andere gemoedstoestand. Als we ons verdrietig voelen, kan het beluisteren van een melancholisch nummer ons de ruimte geven om te rouwen en onze emoties te uiten. Aan de andere kant kan een vrolijk deuntje ons opvrolijken en ons optimisme brengen, zelfs in de moeilijkste tijden. Het is alsof muziek de sleutel heeft tot onze ziel en precies weet welke snaar ze moet raken.

Ik heb een grote groep dames van pakweg 40 tot 60 gevraagd om eens aan te geven welke muzieknummers hen hebben geholpen toen ze in een moeilijke periode zaten. De dames hebben hun uiterste best gedaan om mij van hun favoriete nummers te voorzien, inclusief teksten en eventueel met hun verhaal erbij. Het inspireerde mij om hier wat moois van te maken.  

De helende kracht van muziek

Muziek fungeert ook als een troostende metgezel in eenzaamheid. Wanneer we ons alleen voelen, kunnen we ons toevlucht zoeken in de melodieën en teksten die we liefhebben. Muziek begrijpt zonder woorden, het spreekt rechtstreeks tot ons hart en herinnert ons eraan dat we niet alleen zijn in onze gevoelens. Het geeft ons een gevoel van verbondenheid, zelfs als we fysiek gescheiden zijn van anderen.

Daarnaast kan muziek dienen als een krachtig hulpmiddel bij het verwerken van emoties en het omgaan met moeilijke situaties. Soms kunnen woorden tekortschieten om onze gevoelens adequaat uit te drukken, maar muziek kan ons een uitlaatklep bieden. Het componeren van muziek, het spelen van een instrument of het zingen van een lied kunnen ons helpen onze emoties te kanaliseren en ze op een gezonde manier te uiten. Het is als een therapeutische uitlaatklep die ons in staat stelt onze innerlijke wereld te verkennen en te begrijpen.

We beginnen met het eerste nummer. Dit is van Enya - Only Time

R. vertelde dat het nummer erg troostend werkte. Met name de zin "Who can say where the road goes". Dat is zeker een vraag die we onszelf vaak stellen. Waarheen leidt de weg.. zong Mieke Telkamp al eerder en dat werd ook een bestseller. Ons levenspad (of Gods wegen.. zo je wilt) zijn soms ondoorgrondelijk en niemand kan er een antwoord op geven. In je leven maak je dingen mee waar je zelf niet altijd om gevraagd hebt. Je hebt er maar mee te dealen en dan is het maar de vraag hoe het verder gaat.. de toekomst ligt open en dat kan je ook helpen of troostend voor je zijn. 

Het tweede nummer van is van Simon & Garfunkel - Bridge over troubled water

I. gaf aan dat ze met name bij dit nummer troost vond. De hele tekst sprak haar aan maar als ze dan toch een keuze moest maken dan ging ze voor het tweede couplet.

When you're down and out
When you're on the street
When evening falls so hard
I will comfort you (ooo)
I'll take your part, oh, when darkness comes
And pain is all around

Troost en iemand die je helpt is vaak zo wenselijk als je het zelf even niet meer trekt. Iemand die er voor je is, die je een helpende hand biedt of zorgt dat alles net iets minder zwaar gaat. 

Het derde nummer: Volumia - Er is altijd een weg

Ook Nederlandstalige nummers zijn favoriet. E. vertelde dat met name de titel haar aansprak. De titel houdt een belofte in, het nummer is hoopgevend geschreven. Het geeft aan dat een moeilijke periode een flinke impact heeft op je gevoelens maar dat er altijd een weg is om er uit te komen. Dat het weer goed komt, dat het over gaat. Troostende woorden maar ook de hoop, die moed geeft om vol te houden. Mensen horen die graag als ze het zelf even niet meer weten of zien zitten. Dan heb je dat nodig. 

City to City - the Road Ahead

F. vertelt dat als ze erg verdrietig is of depri voelt, dit nummer haar dan troost biedt. Met name de zin:

"Whatever seems to be your destination. Take life the way it comes, take life the way it is"

voelt voor haar goed. Het nummer ademt een soort berusting, acceptatie uit, van wat er ook gebeurt, het komt zoals het komt en we weten vaak niet wat ons lot of doel is. We zoeken de zingeving in hetgeen ons overkomt en nemen de ervaring mee de toekomst in.

Shine down - Second Chance

S.  heeft vanwege familieproblemen een voorkeur voor dit nummer. Ze zegt: hij zingt mijn verhaal!  
Tell my mother, tell my father
I have done the best I can
To make them realize
This is my life
I hope they understand
I'm not angry, I'm just saying
Sometimes goodbye is a second chance

Please don't cry one tear for me
I'm not afraid of what I have to say
This is my one and only voice

Het nummer klinkt krachtig en gaat over iemand die kiest voor zichzelf en afscheid nemen van zijn ouders. Een moeilijke keuze maar soms noodzakelijk om te maken als je zelf verder wilt met je leven en niet je door kan gaan, als je in het oude blijft hangen.

Eric Clapton - Tears in Heaven

A. wilt haar favoriete tekst graag in het Nederlands vertellen:

"zou je me nog kennen als ik je in de hemel zie en ben je nog hetzelfde als ik je in de hemel zie..."

Dit gouden nummer van Eric is een van de meest geliefde nummers bij een afscheid van een dierbare. Mensen die achterblijven vragen zich af,  of ze hun geliefde partner, ouder, kind of vriend(in) terug zullen zien als ze zelf afscheid nemen en of je elkaar dan nog herkent. Of de band nog steeds bestaat. 

Coldplay - Fix You

I. herkent zich in dit nummer. Herkenning vinden is troostend. Het helpt gevoelens en emoties onder woorden te brengen, het mag er zijn. Je hoeft het niet te verbergen. Als een ander het ook heeft dan werkt dat troostend omdat je er niet meer alleen in staat.

"Lights will guide you home and I will try to fix you"

zijn volgens I. de woorden die haar het meest aanspreken.

U2 - Stuck in a Moment

M. geeft aan dat zij dit nummer geweldig helpend vindt. Vooral de tekst:

"You've got to get yourself together, you are stuck in a moment and now you can't get out off it"

De laatste zinnen

" It's just a moment, this time will pass"

zijn voor haar ook belangrijk en doen me denken aan de wijze woorden van Boeddha.

"Alles is tijdelijk. Ook dit gaat weer voorbij"

Stef Bos - Wiegellied van die Weskaap

E. vertelt: "Ik hoorde dat lied als eerste op de radio, de dag nadat mijn vader was gestorven. En het vertolkte precies wat ik toen voelde" Mooi als je gelijk zo'n klik hebt met een nummer omdat het precies op het juiste moment komt en je aandacht en focus kreeg. Een troostend nummer wat je kracht geeft in zware tijden.

Er is een God die hoort

K. geeft aan dat dit lied haar helpt om door moeilijke tijden heen te gaan. Psalmen of godsdienstige liederen zijn vaak ook bedoeld om mensen te troosten, steun te bieden en hen te laten merken dat ze er niet alleen in staan. Dat er een God is die je helpt of die je aan kan roepen om je hierin te ondersteunen is dan vaak een troostende gedachte of gevoel. Even je zorgen bij een grotere macht wegleggen en het gevoel te hebben beschermd en gekoesterd te zijn. Begrip te krijgen.

Labi Siffre - Something inside so strong

R. kiest voor het licht in haarzelf, de kracht in jezelf vinden. Het nummer geeft aan dat in ieder van ons kracht schuilt om onze eigen weg te gaan en te geloven in onszelf ook al zijn er anderen die ons neerhalen of zeggen dat we het niet kunnen. Vertrouwen en Zelfvertrouwen hebben.

Marco Borsato - Afscheid nemen bestaat niet

E. kiest voor een Nederlandstalig nummer dat gaat over afscheid nemen en over doorgaan met je leven in de wetenschap dat degene die je verloren bent, er altijd voor je is. Dat je diegene kan vinden in het leven zelf, in de signalen die je krijgt en die je vertellen dat die ander nog steeds met je "meeleeft". Een onzichtbare band die nooit verloren gaat.

Roon Staal - When waves are too high

P. vertelt dat ze dit een prachtig nummer vindt. Een nummer over verloren liefde. Een verbroken relatie, over verlaten worden. Een aangrijpende tekst die later over gaat in een aanmoediging om ondanks de pijn van verlies je te realiseren dat het in het leven gaat om liefde. Dat je allemaal deze dingen meemaakt, dat we tijden kennen van samen zijn en tijden van alleen zijn. Belangrijk om je te realiseren dat liefde zo waardevol is, voor de tijd die je samen hebt.

Guus Meeuwis - Geef mij nu je angst

Y. kiest voor Geef mij nu je angst. Een nummer wat specifiek gaat over angst hebben. Guus zingt over iemand helpen die last heeft van angsten. Een prachtig nummer wat troostend en helpend is en over verbinding maken gaat. Iemand toelaten in je angst en daarmee samen de angst overwinnen. Er niet alleen voor staan. Maar ook over begrepen worden en je open durven stellen om te kunnen helen. 

Carrie Underwood - See you again

P. geeft aan dit nummer te kiezen.  Een nummer over iemand missen, over verlies maar ook over hoop. Een van de weinige vrouwelijke nummers in deze lijst. 

Moddi - House by the Sea

A. heeft een voorkeur voor de zachte stem en de song van Moddi. Het liedje gaat over je hart en je thuisgevoel. Een huis bij de zee hebben waar men zichzelf kan zijn en zich thuis voelt. En over donkerte in jezelf ervaren waarbij een huis bij de zee de passend zou zijn. Iemand die zoekt naar licht en vreugde en die door een moeilijke tijd heen gaat.

Disturbed - Sound of Silence

A. vindt dit op dit moment het meest passend voor haar. Een nummer wat oorspronkelijk van Simon & Garfunkel is. Ook hier is sprake van een donkerte ervaren. Een gemis aan diepgang, begrip, verbondenheid, contact. Het nummer wordt vaak herkend door mensen die leiden aan depressieve gevoelens of die zich onbegrepen voelen, alleen en eenzaam in hun bestaan. Iemand die dat in een song kan vatten spreekt aan.. een sprankje licht in een donkere periode. 

Kane - Let it be

M. heeft een voorkeur voor dit nummer. Het gaat over een relatie waarin je afscheid moet nemen van iemand, van een relatie terwijl je dit niet wilt maar weet dat het beter is om het wel te doen. Moeilijke dilemma situatie.. een botsing tussen gevoel en verstand. Kane verwoordt het prachtig begeleid met subtiel gitaarspel.

Trijntje Oosterhuis - Kom maar bij mij

M. heeft een moeilijke periode gehad tijdens een zwangerschap en bevalling in het verleden. Er stond een risicovolle bevalling te wachten en ze maakte zich zorgen en was bang en gespannen dat het mis zou gaan. Dit nummer heeft haar geholpen om die moeilijke periode door te komen. Het kwam gelukkig helemaal goed! Een gezonde dochter werd geboren. 

George Benson - Greatest Love of All

P. legt me uit: "In eerste instantie werd ik getriggerd door de tekst

"I believe the children or our future, teach them well and let them lead there way. Show them al the beauty they posess inside. Give them a sense of pride, to make it easier. Let the children laughter, remind us how we used to be."

Later toen ik echt aan verwerken toekwam sprak dit gedeelte me erg aan.

"Everybody's searching for a hero. People need someone to look up to, I never found someone to fullfil my needs. A lonely place to be and so i learn to depend on me. Ik decided long ago never to walk in anyone's shadow. If I fail, if I succeed, at least I live as I believe. No matter what they take from me , they can't take away my dignity! Because the greatest love of all, is happening to me! I found the greatest love of all, inside of me!"

Dit lied is een soort gebed voor me geweest. Ik heb het gezongen, huilend in de auto en de douche. Ik vond het dan ook zo speciaal dat Withney Houston hier later een hit mee scoorde. Prachtige uitvoering. Maar mijn hart ligt toch bij die van George Benson. Ik zing het lied al 20 jaar niet meer. Ik heb het gevonden: DE GROTE LIEFDE IN MEZELF! Nu vind ik de rustige finale van het lied het mooist.

"And if by chanche that special place, that you've been dreamin on. Lead you to a lonely place, find you straight in love!"

Phill Collins - True Colours

E. geeft mij dit nummer aan. Een nummer wat al vaak gecoverd is door diverse artiesten. Het nummer gaat over het overwinnen van moeilijkheden. Het overwinnen van jezelf en authentiek zijn. Trouw blijven aan jezelf en je hart volgen. Een mooie afsluiting van een serie muzieknummers die helpend zijn bij moeilijke tijden. 

Gloria Gaynor - I will Survive

Dit is mijn persoonlijke keuze. Een nummer wat in het verleden veel voor mij betekend heeft en nog steeds mij moed en kracht geeft als ik een moeilijke periode doormaak. Het nummer heeft een zichzelf vervullende titel die me kracht gaf en me telkens weer stimuleerde om mezelf opnieuw uit te vinden en te ontwikkelen. Wat er ook gebeurt.. ik zal het overleven. Ik zal er sterker uit komen. Dat is hoopgevend en waar gebleken.

Opvallend is dat er weinig vrouwennummers zijn gekozen terwijl het allemaal keuzes zijn gemaakt door vrouwen. Kennelijk zijn mannelijke zangers en bands uitstekend in staat om vrouwelijke gevoelens te verwoorden in een song. Het Nederlands product is populair of het nu Nederlands of Engelstalig is. Veel nummers gaan over afscheid nemen, over zingevingsvragen en over verdriet, angst of depressieve gevoelens. 


Met dank aan de dames van de overgang/menopauze groep op Facebook! Een dikke pluim voor jullie enthousiaste reacties. Dikke dank je wel 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.