Medicatie en EMDR; geen goede combinatie

Gepubliceerd op 21 juni 2023 om 10:52
emdr en medicatie gebruik en de invloed op elkaar

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een veelgebruikte psychotherapeutische benadering die effectief is gebleken bij de behandeling van trauma-gerelateerde stoornissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) maar wordt ook toegepast bij angstklachten en heftige emoties of chronische pijn. Aan de andere kant wordt medicatie vaak voorgeschreven door artsen als onderdeel van de behandeling . van psychische aandoeningen of ter overbrugging van wachtlijstproblematiek. In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die (soms al jaren) antidepressiva slikken of incidenteel kalmeringsmiddelen gebruiken. Dit kan de werking van EMDR verminderen of belemmeren.

Effect van EMDR verminderd door psychofarma

EMDR is een gestructureerde psychotherapeutische benadering die is ontwikkeld om mensen te helpen traumatische herinneringen te verwerken en angstgedachten te verminderen. Het richt zich op het verminderen van de emotionele reacties en spanningen van de traumatische herinneringen ondermeer door middel van bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, aanrakingen of geluiden. Deze bilaterale stimulatie (soms in combinatie met andere werkgeheugentaken) bevordert de verwerking van traumatische herinneringen door een pittige werkgeheugenbelasting waardoor de negatieve emotionele lading van het trauma, angst of spanningen afnemen.

Medicatie bij trauma-gerelateerde stoornissen:

Medicatie wordt vaak voorgeschreven als onderdeel van de behandeling van trauma-gerelateerde stoornissen, vooral wanneer symptomen ernstig en invaliderend zijn. Antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's), worden vaak gebruikt vanwege hun effect op het reguleren van stemming en dempen van angst of andere heftige emoties. Andere medicijnen, zoals benzodiazepines, kunnen worden voorgeschreven om symptomen van angst en slaapproblemen te behandelen.

Onderzoek naar de invloed van medicatie op het resultaat van EMDR

Er is onderzoek gedaan door Serge Steenen, arts en onderzoeker UMC Amsterdam, naar de werking van EMDR bij cliënten die psychofarma slikken en het blijkt dat deze medicijnen een negatief effect hebben op de effectiviteit van EMDR. Dit heeft implicaties voor een EMDR behandeling van iemand die antidepressiva is gaan slikken om de emoties af te vlakken of beter te kunnen slapen. Het stoppen met antidepressiva is echter iets wat niet plotseling mag gebeuren en een afbouwschema kent. Het komt dan in conflict met therapeutische interventies zoals EMDR.

EMDR in combinatie met angst en spanningsremmers

Conclusie is dat het beter is om medicatie af te bouwen zodat de werkzaamheid van EMDR een groter effect heeft. Dat is op zich ook best logisch gezien het feit dat psychofarma emoties en gevoelens dempen waardoor de hoge spanning die nodig is voor de EMDR sessie niet optimaal kan zijn. Als gevoelens en emoties voortdurend gedempt worden kan verwerking minder goed plaatsvinden. Het is alsof je aan het autorijden bent met de handrem er nog op!

Wil je meer informatie of hulp bij trauma of angst klachten? Neem gerust contact met mij op.

Effect EMDR en gelijktijdig medicatiegebruik

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.