Tem je innerlijke criticus!

Gepubliceerd op 30 juli 2023 om 08:50
innerlijke criticus die dwingend is

We hebben allemaal wel eens te maken met die kritische stem in ons hoofd - de innerlijke criticus. Deze innerlijke stem kan ons zelfvertrouwen ondermijnen, onze prestaties belemmeren en ons behoorlijk dwars zitten als we iets willen bereiken. Gelukkig is het mogelijk om de invloed van je innerlijke criticus te verminderen al zal deze nooit helemaal weggaan. Maar dat hoeft ook niet want de innerlijke criticus heeft ook een functie. 

Wat is de Innerlijke Criticus?

De innerlijke criticus is de stem in ons hoofd die voortdurend commentaar levert op ons gedrag, onze prestaties en zelfs onze persoonlijkheid. Het is een negatieve innerlijke stem die kritiek, zelftwijfel en angst zaait. Deze stem komt voort uit verschillende bronnen, zoals negatieve ervaringen uit het verleden, je opvoeding, negatieve sociale vergelijkingen en de druk om aan externe verwachtingen te voldoen.

Effecten van de Innerlijke Criticus

De constante aanwezigheid van de innerlijke criticus kan een verlammend effect hebben op ons leven. Het kan leiden tot een laag zelfbeeld, perfectionisme, uitstelgedrag, angst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Het kan ook onze creativiteit en innovatie belemmeren, omdat we bang zijn om fouten te maken of veroordeeld te worden.

 

Video: de innerlijke criticus 

Hoe verminder je de invloed van de Innerlijke Criticus

  1. Bewustwording: Het eerste en belangrijkste aspect is bewustwording van de innerlijke criticus. Neem de tijd om op te merken wanneer deze stem verschijnt en welke negatieve boodschappen het communiceert. Het identificeren van deze patronen is de eerste stap naar verandering.

  2. Neem afstand: Probeer de innerlijke criticus te zien als een aparte entiteit, niet als een weerspiegeling van je ware zelf. Besef dat de stem slechts een verzameling van negatieve overtuigingen en gedachten is, maar niet de absolute waarheid.

  3. Onderzoek de bewijslast: Daag de negatieve overtuigingen van de innerlijke criticus uit door bewijs te zoeken dat deze niet waar zijn. Kijk naar je eerdere successen, sterke punten en positieve ervaringen om een evenwichtiger perspectief te krijgen.

  4. Praat terug: Geef jezelf positieve en bemoedigende boodschappen. Identificeer affirmaties die je zelfvertrouwen vergroten en herhaal deze regelmatig. Oefen zelfcompassie en wees geduldig met jezelf.

  5. Omring jezelf met positieve invloeden: Besteed tijd met mensen die je ondersteunen en aanmoedigen. Vermijd mensen en omgevingen die de innerlijke criticus versterken.  

  6. Werk aan zelfontwikkeling: Investeer in activiteiten die je zelfvertrouwen vergroten en je helpen groeien als persoon. Ontwikkel nieuwe vaardigheden, probeer nieuwe ervaringen en geef jezelf de ruimte om te leren en fouten te maken zonder veroordeeld te worden.

  7. Zoek hulp: als de innerlijke criticus te sterk blijft en je het gevoel hebt dat je er niet tegenop kan of dat deze je leven helemaal verpest, neem dan contact met mij op voor hulp.

Hulp bij een sterke innerlijke criticus

Hoewel de innerlijke criticus iets is wat we allemaal wel eens ervaren, betekent dat niet dat we er niets aan kunnen doen. Door bewust te worden, geduldig te zijn en er echt voor te gaan, kunnen we de innerlijke criticus verminderen en een positievere mindset ontwikkelen. Op die manier kunnen we ons ware potentieel ontdekken en een leven leiden waarin we voldoening vinden in onszelf en in wat bereikt hebben. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.