In je bed blijven 'rotten'. Niet erg goed voor je mentale gezondheid.

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 20:45
bedrotten, in bed blijven, niet actief zijn

Je bed als veilige haven van rust en comfort. Maar wat gebeurt er wanneer we te lang in dit toevluchtsoord blijven liggen, terwijl de tijd en kansen voorbijgaan? Dit fenomeen, bekend als "bedrotting," heeft niet alleen invloed op onze productiviteit, maar ook op onze fysieke en mentale gezondheid. Op Tik Tok een enorm populair iets wat sterk gepromoot wordt maar is dit wel zo verstandig?

Wat is 'Bedrotting' in het Dagelijkse Leven?

Bedrotting is het Engelse woord, je zou het kunnen vertalen naar bedrotten en verwijst naar het vasthouden aan je bed, zonder enige productieve activiteit, gedurende een aanzienlijke periode buiten de slaaptijd. Dit kan inhouden dat je langere tijd in bed blijft liggen, passieve activiteiten uitvoert zoals scrollen op je telefoon, series kijken, boekjes lezen of doelloos dagdromen, terwijl je eigenlijk uit bed zou moeten komen en actief aan de slag zou moeten gaan.

De Gevolgen van Bedrotten

  1. Verlies van Productiviteit: Het te lang blijven liggen in bed zonder een duidelijk doel kan leiden tot uitstelgedrag en verlies van kostbare tijd die anders productief besteed had kunnen worden aan werk, studie of andere taken.

  2. Mentale Gezondheid: Hoewel ontspanning belangrijk is, kan overmatige bedrotten leiden tot gevoelens van nutteloosheid, frustratie en zelfs depressie. Het gebrek aan prestaties en doelgerichte activiteiten kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en de algehele geestelijke gezondheid.

  3. Fysieke Gezondheid: Te lang in bed blijven liggen kan leiden tot een verlammende levensstijl, wat op zijn beurt kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, verminderde fysieke conditie en zelfs rugklachten.

Hoe het Bedrotten Tegengaan?

  1. Stel Doelen: Bepaal duidelijke doelen voor je dag, zelfs als ze klein zijn. Dit kan je helpen gemotiveerd te blijven om uit bed te komen en actief bezig te zijn.

  2. Maak een Dagelijkse Routine: Creëer een dagelijkse routine die je structuur geeft en je helpt je tijd effectief te beheren. Sta op dezelfde tijd op en plan actieve momenten in je dag.

  3. Beperk Schermtijd: Beperk het gebruik van elektronische apparaten in bed, vooral 's ochtends. Dit kan je helpen om meer gericht en actiever te zijn.

  4. Beweeg Regelmatig: Sta op, strek je uit en doe wat lichte oefeningen om je lichaam in beweging te krijgen. Dit bevordert de bloedsomloop en energie.

  5. Beloon Productiviteit: Beloon jezelf voor het behalen van doelen en voltooien van taken. Dit kan je motiveren om actief te blijven en uit bed te komen.

Schadelijke gewoonte die niet echt structureel meer ontspant

Hoewel het verleidelijk kan zijn om langer in bed te blijven liggen en passieve activiteiten uit te voeren, is bedrotten een gewoonte die schadelijk kan zijn voor zowel je productiviteit als je welzijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van hoe je je tijd besteedt en proactieve stappen te ondernemen om uit bed te komen, doelen te stellen en actief aan de slag te gaan. Door deze gewoonte te doorbreken, kun je je mentale en fysieke gezondheid verbeteren en een meer bevredigend en productief leven leiden.

Wil je hulp, begeleiding of meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Bedrotten; wanneer is het teveel?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.