Hoe kom ik van mijn angst en paniekaanvallen af?

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 19:45
paniek en paniekaanvallen, hoe kom je er vanaf

Heb je ooit dat onrustgevoel in je buik gehad, dat je hart sneller doet kloppen en je gedachten laat racen? Dat gevoel dat je beperkt, je in de greep houdt en je ervan weerhoudt om te doen wat je wilt? Dat kan angst zijn en je bent niet alleen. Velen van ons hebben op een bepaald moment in ons leven te maken met angstproblemen.

Wat is angst eigenlijk?

Angst is een natuurlijke emotie die ons waarschuwt voor gevaar. Het is de manier waarop ons lichaam reageert op stressvolle situaties. Maar soms kan angst uit de hand lopen en ons dagelijks leven beheersen. Dit staat bekend als een angststoornis. Het goede nieuws is dat angstproblemen behandelbaar zijn, en er zijn manieren om ermee om te gaan.

Hoe herken je angstproblemen?

Angstproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, zoals:

  1. Paniekaanvallen: Onverwachte, intense angstgevoelens die gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en zweten, benauwdheid, enorme onrust en een continu gevoel van hyperalert zijn of angst voor de dood hebben.

  2. Sociale angst: Een overweldigende angst voor sociale situaties en het gevoel negatief beoordeeld te worden door anderen.

  3. Gegeneraliseerde angst: Constante zorgen en angst over alledaagse zaken, zelfs als er geen duidelijke reden is om bezorgd te zijn.

Hormoon bepaalde angst en paniekaanvallen

Toen ik zelf nog last had van angst en paniekaanvallen, heb ik me die vraag zo vaak gesteld 'hoe kom ik van mijn angst en paniek af?'. Het was 1998 en ik werd vaak overvallen door mijn paniek en onrust sinds de geboorte van ons eerste kindje. Deels bleken die aanvallen hormoon bepaald want ik had ze alleen in de tijd na mijn zwangerschappen. Dat kon ik in 2001 na ons tweede kindje wel vaststellen want toen kreeg ik ze terug nadat ik er alweer jaren vanaf was. Later in de overgang kreeg ik ze nog een keer  maar gelukkig wist ik ze toen goed te hanteren en was het veel makkelijker om er doorheen te gaan. 

Hoe kun je angst overwinnen?

Het overwinnen van angstproblemen vergt wat tijd en moeite, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:

  1. Zoek professionele hulp: Een goede in angst gespecialiseerde therapeut kan je helpen de oorzaken van je angst te begrijpen en technieken aan te leren om ermee om te gaan.

  2. Leer ademhalingstechnieken: Diepe, langzame ademhaling kan je helpen om te ontspannen in stressvolle situaties.

  3. Oefen mindfulness: Mindfulness-oefeningen kunnen je helpen om in het moment te leven en je zenuwstelsel tot rust te brengen.

  4. Maak gebruik van een ondersteunend netwerk: Praat met vrienden en familie over je angsten, ze kunnen je steunen en begrip bieden.

  5. Verzorg jezelf: Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding kan je helpen je beter te voelen.

Angst overwinnen is mogelijk

Angstproblemen zijn uitdagend, maar ze hoeven je niet te definiëren. Met de juiste hulp en zelfzorg kun je leren om je angst te beheersen en een leven te leiden dat vrij is van constante zorgen. Onthoud dat je niet alleen bent en er zijn mensen en professionals beschikbaar om je te ondersteunen.

Heb je nog vragen over angstproblemen of wil je graag meer informatie over hoe je ermee kunt omgaan? Aarzel niet om contact op te nemen. Samen kunnen we werken aan een zorgelozer leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.