Je afgewezen voelen in je relatie

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 16:00
beschuldigende vinger, afwijzing in de relatie, stilzwijgen, negeren, relatieproblemen

Niets is zo vernietigend voor een relatie dan doodse stilte, een kille afwijzende houding tegenover je partner. Als je een muur optrekt en niet bereikbaar bent. Een muur van onbereikbaarheid. 

Negeren en afwijzing in relaties

Mensen hechten zich. Dit doen ze al bij de geboorte. Een baby zoekt veiligheid, warmte en geborgenheid bij zijn moeder en vader. We zijn wezens die leven in onderlinge afhankelijkheid. We leven bij voorkeur in koppeltjes en in groepen. Dat zit in onze natuur. We kunnen er niet goed tegen om alleen te zijn. Misschien wel voor eventjes maar als het langer duurt en er is weinig tot geen verbinding met anderen dan worden we eenzaam.

Alleen zijn is niet erg maar eenzaamheid wel. Eenzaamheid is het gevoel van afgesneden te zijn, geen verbinding te kunnen maken met anderen of je partner. Daarom kan je vaak prima alleen zijn zolang je je verbonden voelt met anderen. Echter als je het gevoel van verbinding verliest dan vereenzaam je en mensen die vereenzamen, verkommeren.. we zijn daar psychisch niet op gebouwd. 

Iemand doodzwijgen is óók ruzie maken

Vandaar dat iemand negeren of veelvuldig afwijzen of bekritiseren zo destructief is voor een relatie. Je verliest de verbinding. Je vereenzaamt in een relatie en de kans is groot dat de verbinding steeds meer kapot gaat. Stilzwijgende veroordeling en een muur optrekken naar je partner toe is daarom niet erg handig als je ruzie hebt gehad. Realiseer je dat iemand doodzwijgen of negeren ook ruziemaken is. Het is stille oorlogsvoering. Het kan aanvoelen als buitensluiten, kille afwijzing en het maakt dat een relatie bekoeld. Als je je partner kwijt wilt, dan is dit de weg.. wil je dit niet, dan kan je maar beter van strategie veranderen.

Praten over je gevoelens en gedachten

Lukt het niet goed om op een goede manier ruzie te maken? Kan je de woorden niet vinden, klap je dicht? Dan kan je nog beter dat benoemen dan een muur optrekken. Vaak worden ruzies verborgen gehouden voor kinderen en dat is op zich wel goed maar aan de andere kant hoe leer je dan voor later, hoe je op een goede manier ruzie maakt? Hoe je over je gevoelens kan praten als er iets niet lekker gaat in een relatie? Hoe moet je leren om het weer goed te maken als je het nooit ziet of meemaakt? Een dilemma die later in je eigen relatie nog wel eens flink op kan spelen. 

Relatietherapie voor betere communicatie

Vraag hulp als het niet goed gaat met ruziemaken. Als het jullie niet lukt om samen die dingen bespreekbaar te maken die er toe doen of waar je mee zit. Neem contact met mij op en dan kijken we er samen naar wat jullie missen en wat er niet goed gaat als er problemen zijn. Relatietherapie kan je hier prima mee helpen, voordat het dadelijk echt te laat is.

 

afwijzing, negeren, stilte, relatieproblemen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.