Het helen van verschillende delen bij trauma

Gepubliceerd op 25 mei 2023 om 21:47

Ik ben me aan het verdiepen in een boek van Janina Fisher over innerlijke zelfvervreemding, overwinnen van trauma.  Het is een pittig boek om te lezen, zelfs voor mij als therapeut. Je moet er echt voor gaan zitten. Ik heb een workshop van Janina Fisher gevolgd in 2022 vandaar mijn interesse in dit boek en de verdieping die het brengt. Het vertelt over hoe 'het zelf' kan blijven lijden in het dagelijks leven door getraumatiseerde delen die ook in de persoonlijkheid van iemand zijn ontstaan. 

Getraumatiseerde delen

Die gekwetste en getraumatiseerde delen maken dat iemand last heeft van stemmingswisselingen, nare gevoelens of gedachten of plotseling kan vervallen in (zelf)destructief gedrag. Het boek leert de delen te herkennen, de delen te adresseren en te helen. En dat is best 'een klusje'. Niet alleen voor iemand die hier last van heeft maar ook voor de therapeut vergt het behoorlijk wat inzicht, begrip en vaardigheden om deze materie toe te kunnen passen.

Het is best interessant dat Janina tevens het werk van Richard Schwartz aanhaalt vanuit de methodiek van IFS (internal family systems). Met name zijn boek 'alle delen welkom' is goed leesbaar en heb ik al gelezen. Altijd fijn als methodieken en literatuur elkaar aanvullen, verduidelijken en verdieping geven.

Het inspireerde me tot een stukje poëzie. Soms klinkt het mooier en eenvoudiger als je het op die manier kan verwoorden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.