Te lang sterk moeten zijn leidt tot Angst en Depressie

Gepubliceerd op 13 juni 2023 om 08:15
depressie, angst, zwakte, sterk zijn,

Mensen die een depressie, angststoornis of paniekaanvallen ervaren zijn niet zwak of psychisch ziek. Het zijn mensen die te lang sterk hebben moeten zijn. Te lang flink moesten blijven onder moeilijke omstandigheden. Wellicht te lang moeilijke dingen hebben weg moeten drukken om te kunnen "overleven".

Het zijn mensen die nare dingen hebben meegemaakt en die niet goed verwerkt hebben en daar steun en hulp voor nodig hebben om er boven op te komen. Ze zitten vast in gevoelens en gedachten die hen schade toebrengen of die ze in hun greep houden. Ze komen er niet uit los, het trekt ze omlaag en maakt dat ze uitgeput raken.

Depressie als Zelfverdedigingsmechanisme

Ze reageren normaal met een zelfverdedigingsmechanisme wat het lichaam en de psyche hebben ingebouwd. Een depressie dwingt iemand om rust te nemen en te kijken naar wat er niet goed gaat zodat iemand zijn of haar leven gaat veranderen. Het vraagt aandacht voor de negatieve gevoelens en gedachten die veroorzaakt zijn door wat er is gebeurd. Depressie is naar binnen gekeerde emotie. Het is niet tot uiting gekomen, het is opgeslagen in de psyche en doet pijn van binnen. Het maakt dat alles zwaar voelt en moeilijk is. Depressie is vaak zelfverwijt, boosheid naar zichzelf, boos zijn over wat er is gebeurd, langdurige somberheid over het leven en de toekomst, het niet meer goed kunnen krijgen van wat er mis is gegaan.

Angst als Beschermingsmechanisme

Een angststoornis heeft een oorzaak omdat je ergens heel erg van geschrokken bent en er niet goed mee om wist te gaan. Je hebt misschien langere tijd met hele nare dingen moeten dealen of je hebt iets meegemaakt wat er flink ingehakt heeft. Een angst of paniekstoornis vraagt van jou om daar naar te kijken en te leren dat angst niet meer nodig is. Dat je begrijpt wat er gebeurd is, wat het met je heeft gedaan en er anders over leert denken. Het vraagt om verwerking van hetgeen er gebeurd is zodat je opnieuw grip en controle gaat ervaren. Weer meer zelfvertrouwen krijgt en vertrouwen krijgt in het leven en naar anderen toe.

Mocht je hiervoor hulp nodig hebben en heb je al diverse andere methoden geprobeerd die je niet geholpen hebben dan kan je psychosociale counseling hiervoor vragen. Minerva Counseling heeft op maat gemaakte trajecten voor mensen met depressie en angstproblematieken. Vind je het belangrijk en waardevol om hier wat aan te doen. Neem contact met mij op voor meer informatie of een afspraak.

Download hier de gratis folder: Angst de Baas

 

Mentaal sterk moeten zijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.